x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Spectacol despre Cioran scris de Vişniec şi regizat de Afrim, premiat la Avignon

Spectacol despre Cioran scris de Vişniec şi regizat de Afrim, premiat la Avignon

de Maria Sârbu    |    24 Iul 2008   •   00:00

Premiul Coup de Coeur de la Presse al Festivalului de la Avignon Off a fost acordat miercuri seara, la Palatul Papilor din Avignon, spectacolului "Mansarde a Paris/ Les détours Cioran", montat la Luxemburg de Radu Afrim pe un text de Matei Vişniec

Premiul Coup de Coeur de la Presse al Festivalului de la Avignon Off a fost acordat miercuri seara, la Palatul Papilor din Avignon, spectacolului "Mansarde a Paris/ Les détours Cioran", montat la Luxemburg de Radu Afrim pe un text de Matei Vişniec. Evenimentul l-a bucurat foarte tare pe regizorul român, care, vădit emoţionat, ne-a mărturisit că reprezentaţiile cu această producţie la marele festival sînt adevărate succese teatrale. Deşi se joacă zi de zi, pe toată perioada festivalului (10 iulie-2 august), fiind programat la ora 10:30 dimineaţa, sala de la Théâtre du Balcon este arhiplină de fiecare dată. Premiul şi succesul de public i-au determinat pe unii directori de companii teatrale franceze să cumpere spectacolul, urmînd ca în 2010 să se efectueze un lung turneu prin Franţa. Totodată, în presa franceză au apărut cronici elogioase la acest spectacol.

Radu Afrim s-a arătat mulţumit şi pentru că mulţi oameni de teatru români au fost la reprezentaţiile de la Avignon, văzînd spectacolul chiar în capitala mondială a teatrului, printre aceştia fiind şi autorul piesei Matei Vişniec.

"Mansarde a Paris" este o coproducţie Kulturfabrik ASBL din Luxemburg şi Institutul Cultural Român. Rolul principal, cel al filosofului Emil Cioran, este interpretat de actorul român Constantin Cojocaru, din distribuţie făcînd parte actori din cîteva ţări.

Piesa lui Vişniec a fost montată şi în variantă românească, de Radu Afrim, la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, cu titlul "Mansardă la Paris cu vedere spre moarte".

Important de notat faptul că la ediţia de anul trecut a Festivalului Avignon Off, Premiul Coup de Coeur de la Presse l-a obţinut spectacolul "Hymnus", regizat de Radu Dinulescu la Teatrul "Fani Tardini" din Galaţi.

×
Subiecte în articol: arte