Volume despre cum să slăbeşti, clasici în viaţă (sau nu), însemnări ale unor dive din televiziune sau cărţi semnate de câştigători Nobel – toate acestea se pot regăsi în clasamentul celor mai bine vândute cărţi ale anului care a trecut.
Trebuie spus, încă de la început, că nimeni nu se ocupă în România cu statisticile de vânzări. Dacă la cinema este simplu, monitorizezi cinematografele, aduni şi afli numărul de bilete vândute, în cazul pieţei cărţilor nimeni nu îţi va oferi vreodată vreo informaţie. Pentru simplul motiv că nu vei putea monitoriza toate chioşcurile, toate timbrele literale sau toate editurile. Editorii nu-ţi vor declara niciodată vânzările, pentru că au interesul să plătească copyright/traducător/impozite bla, bla pe un tiraj cât mai mic. Treaba asta se cheamă autopiratare, iar dacă aţi observat câte case de marcat se găsesc într-un târg gen Gaudeamus o să înţelegeţi despre ce vreau să vă vorbesc.
CIFRE
Am apelat aşadar la singurele date statistice despre care avem pretenţia că s-ar putea să fie cât de cât relevante, cele provenite din reţeaua magazinelor Diverta. În acest moment, reţeaua numără circa 70 de magazine de carte pe tot cuprinsul ţării.
Credeţi sau nu, recordmanul absolut al anului care a trecut pare a fi o carte din sfera autoeducării, "Trăiesc, deci mă abţin" (parafrază după mult mai celebrul "Mănânc, deci slăbesc", volum semnat de doctorul Michel Montignat). Volumul nutriţionistului Mihaela Bilic, cea care le-a întins o mână de ajutor vedetelor Teo Trandafir, Paula Seling, Mihaela Rădulescu sau Andreea Berecleanu, a ajuns până acum la mai multe ediţii şi este genul de carte ce scoate tiraje constante. Locul doi este ocupat de "Dincolo de bine, dincoace de rău" (Alice Năstase, Aurora Liiceanu/Editura Nemira), iar cel de-al treilea de "Mănâncă, roagă-te, iubeşte" (Elizabeth Gilbert/Humanitas). A nu se crede că ultimul titlu are cumva de-a face cu literatura motivaţională. Vorbim de un volum de memorialistică, carte ce a stat un an pe primul loc în topul "New York Times" şi care numai în Statele Unite s-a vândut în 5 milioane de exemplare.
Anul trecut a fost anul în care s-a stins Octavian Paler. Poate tocmai de aceea ocupantul locului 4, cu un volum publicat pentru prima oară cu mult înainte de 2008, în 1981, este "Viaţa pe un peron" (Editura Corint).
Volumul "Bărbaţii sunt de pe Marte, femeile de pe Venus" (Editura Vremea), plasat pe locul 5, readuce în sfera de interes literatura motivaţională. Lucrarea este un manual al relaţiilor de dragoste în anii ‘90. El dezvăluie felul în care se deosebesc bărbaţii de femei în toate domeniile vieţii.
Topul ar putea continua pentru că întâlnim multe volume interesante.
"Mă numesc Roşu" (Editura Curtea Veche), al laureatului Nobel Orhan Pamuk, se află printre cele mai râvnite cărţi, alături de "Despre lucrurile simple" (Mihaela Rădulescu, Editura Polirom), "Memoriile unei gheişe" (Arthur Golden, Editura Humanitas), "Versetele satanice" (Salma Rushdie, Editura Polirom), "Cartea gesturilor" (Peter Collett, Editura Trei), "De ce iubim femeile" (Mircea Cărtărescu, Editura Humanitas), "DEX", "Cine suntem?" (Dan Puric) sau "Chestionare auto" – nu râdeţi, se vând constant şi foarte bine, uitaţi-vă pe străzi – sunt numai câteva exemple. O retrospectivă asupra celor mai vândute cărţi în anul trecut arată că în general cele mai vândute sunt cărţile de beletristică (35%), urmate de cărţi pentru copii (17%) şi autoeducare (9%). Medicina, politica şi science-fiction-ul par a interesa mai puţin.
Citește pe Antena3.ro