x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Targul cu strazi pline de carti

Targul cu strazi pline de carti

19 Noi 2004   •   00:00

CULTURA
NOIEMBRIE - Ultimul Gaudeamus, oferte cu coperte In perioada 17-21 noiembrie, Romexpo este gazda Targului International Gaudeamus - Carte de Invatatura si a Salonului National al Presei. Presedinte de onoare, scriitorul George Astalos. Expozanti: peste 270.
CLAUDIA DABOVEANU

GAUDEAMUS. Un targ cu tot felul de marfuri
Adica mai multi decat anul trecut. Si suprafata este mai mare cu 15 la suta. Gaselnita este una de conceptie. Standurile nu sunt asezate intr-o expozitie obisnuita, ci pe strazi purtand numele unor mari oameni de cultura romani: Nicolae Iorga, Liviu Rebreanu, Catinca Ralea, Alfred Alessandrescu etc.

CADOURI (SI) MICI. In buricul targului, la mare cinste, o carte a premierului Adrian Nastase. N-ai cum s-o ratezi, sare-n ochi… Editurile care au invatat a-si face clienti fideli au reduceri substantiale sau ofera premii. Pentru cumparaturi intre 500.000-750.000 lei, Editura Humanitas daruieste doua carti. Trei pentru cumparaturi de pana la un milion si patru, daca ai achizitionat de peste un milion. La Macmillan, oferta speciala: testul Toefl + doua casete = 300.000, de la un milion. "Sexul povestit celor mici", la Prut International, contra a 520.000 lei. In rest, reduceri intre 10-50%.

Ca orice targ care se respecta, "Gaudeamus" te intampina cu parfum de mici pe stanga si cu aroma de vata pe bat pe dreapta. Asta afara. Inauntru, singura inghesuiala vizibila era la baruri, net caf... si telefonul public. Si la lazile unde se lafaiau carti la 10.000 bucata.

MONDEN… Au plecat cu traista goala Motu Pittis si Paul Everac. Au venit insotiti Radu Gheorghe si ex-presedintele Romaniei, Emil Constantinescu. Primul de o blonda ravisanta, al doilea de niste prieteni, pesemne. Ca bodyguarzi nu pareau… Carti peste tot. De cele ieftine am amintit. Dar nu se poate sa nu-ti ia ochii o carte buna (sau foarte necesara), cu coperte lucioase si pret pe masura: NUMAI 4.905.000 lei, "The Heart", un atlas de medicina impresionant. Si strainii au fost impresionati de oferta targului. Un englez - sau cel putin asa parea - a intrebat-o pe una dintre amploaiatele de la receptie unde e o casa de schimb valutar, ca vrea sa cumpere carti si n-are bani romanesti. "I don’t know!", raspunde candid fata care se presupune ca ar fi trebuit sa stie tot ce misca-n targ. Una peste alta, intrarea-i gratis, cartile-s pentru toate buzunarele si gusturile, asa ca "Intrati si cumparati!", vorba unui hit.

×
Subiecte în articol: arte