x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Thierry Frémaux, de la Cannes la Bucureşti

Thierry Frémaux, de la Cannes la Bucureşti

de Maria Sârbu    |    21 Oct 2010   •   00:00

Unul dintre oaspeţii de vază ai Festivalului "Les Films de Cannes a Bucarest", Thierry Frémaux, delegatul general al Festivalului de Film de la Cannes, a făcut o declaraţie, în urmă cu două zile, la Bucureşti, şi anume: cinematografia română actuală este una "imprevizibilă, surprinzătoare, puternică, inovatoare şi personală", citează Mediafax.

Este un lucru extrem de important, pentru că o spune persoana care dă "verdictul" în selecţia filmelor la cel mai mare festival. Pentru el, cinemaul românesc "nu este o imitaţie, ci o emulaţie" şi e plin de surprize şi de aceea se simte ca un "gurmand" care aşteaptă cu nerăbdare să vadă ce se mai întâmplă aici. Domnul Frémaux a făcut şi dezvăluiri din "culisele" Cannes-ului: "Filmul «Moartea domnului Lăzărescu» a fost selectat în secţiunea Un Certain Regard (câştigătorul acestei secţiuni - n.r.), dar trebuia să fie în competiţie. Îmi pare rău de acest lucru".

Despre filmul lui Cristian Mungiu "4, 3, 2" (Palme d'Or în 2007), delegatul general al Festivalului de la Cannes a mărturisit că, iniţial, a inclus această peliculă în Un Certain Regard, pentru a o "proteja", dar, cu două zile înainte de festival, a anunţat filmul lui Mungiu în competiţia oficială. Dacă nu o făcea, sigur că Thierry Frémaux ar fi regretat. În opinia sa, filmul lui Mungiu e un caz rar în istoria festivalului: a câştigat trofeul, deşi a fost proiectat chiar primul în calupul producţiilor din marea competiţie.

×
Subiecte în articol: arte