Cezar Stanciu
Editura Cetatea de Scaun, Târgovişte
Istoria unui experiment ratat sau cum au pierdut românii o jumătate de secol. De la utopii marxist-leniniste şi loialităţi staliniste la un lamentabil eşec, în sărăcie, corupţie şi izolare. O istorie a comunismului în România care încearcă să descrie deciziile trecutului pentru o mai bună înţelegere a efectului lor asupra prezentului. Un regim instalat cu ajutor extern de generaţia cominternistă formată în anii interbelici este împământenit şi încearcă să se legitimeze, preluând aspiraţiile societăţii româneşti, mai ales în privinţa independenţei şi dezvoltării. În ce măsură a reuşit această legitimare este o întrebare la care trebuie să răspundem cu toţii.
Autorul
Cezar Stanciu, abordând stilul reportajului de investigaţii, realizează o radiografie obiectivă a ideologiei comuniste, adusă şi implementată în România, cu mijloace deloc ortodoxe, de către sovietici. De fapt, autorul redă acribic succesiunea evenimentelor istorice, analizează cauzele decăderii morale şi prăbuşirii, sub aspect social, a unui sistem ce avea ca fundament utopia marxistă a fericirii colective care, în România a eşuat sângeros fiindcă s-a vrut, în final, doar colectivizarea... bunăstării.
Astfel, Cezar Stanciu, bazându-se, în demersul său, pe documente de epocă, demonstrează cum idea fixă a conducătorului suprem şi mult "iubit", Nicolae Ceauşescu, crescut la şcoala lui Dej, de realizare a unei Românii pe drumul glorios al socialismului, s-a transformat în coşmarul unei Românii îmbrâncite forţat pe drumul înfiorător al... infernului.
Mircea Cotârţă, jurnalist
Recomand această lucrare nu numai ca pe un exerciţiu de raţiune şi cunoaştere, ci şi spiritual, ca pe un fel de exorcizare, pe care trebuie să o practicăm măcar din când în când. O sinteză excelentă, analitică şi pertinentă, lucrarea invită publicul pasionat de istorie de toate vârstele...
Dr. Silviu Miloiu, istoric