x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Umor englezesc - Puterea hipnozei

Umor englezesc - Puterea hipnozei

de Adriana V. Paduraru    |    04 Sep 2007   •   00:00
Umor englezesc - Puterea hipnozei

Imaginaţi-vă că vă treziţi pilotănd un elicopter, in condiţiile in care habar nu aveţi să faceţi acest lucru. Sau că sunteţi un copil de 6 ani care se făţăie printr-un magazin de jucării care se dovedeşte a fi, de fapt, un sex shop. Acestea sunt ingredientele unui reality-show pe care il puteţi urmări la Zone Reality.

Găndurile "bolnave" ale lui Peter Powers combinate cu umorul său hipnotizator au dat naştere unui format unic de televiziune: "Puterea hipnozei". Serialul original il prezintă pe renumitul hipnotizator englez aruncăndu-şi vrăjile urăcioase asupra oamenilor, care apoi sunt aduşi in public şi invăţaţi să se comporte ridicol in faţa trecătorilor surprinşi.

Stilul amuzant cu care Powers işi pune in valoare puterea il face unul dintre cei mai distractivi şi mai inteligenţi din branşa sa. Powers este un om cu puteri hipnotice pe care le-a căpătat singur, care şi-a dezvoltat aceste puteri neobişnuite exersănd in adolescenţă pe fratele său.

Ideea de a face un astfel de show i-a venit de mult in minte hipnotizatorului englez, insă nimeni din lumea televiziunii nu l-a luat in serios. "Mai mult, mă credeau nebun. Nu inţelegeau umorul meu. Totuşi, am intrat in televiziune făcănd glume, ajutăndu-mă de hipnoză. Eu nu mi-am abandonat insă ideea şi intr-un final producătorii de la Foxtel au spus DA. Acum mă lasă să fac orice mi-am imaginat că aş putea face", a declarat Powers.


EXEMPLE. Şi cam ce ii trece englezului prin cap? Ei bine, intr-unul din episoade hipnotizează un bărbat care devine, astfel, convins că poate pilota un elicopter şi se trezeşte la realitate in mijlocul zborului. Sau, prin hipnoză, convinge un alt bărbat că este un copil de 6 ani care zburdă printr-un magazin de jucării. Cănd se trezeşte, omul işi dă seama că e "major şi vaccinat" şi se zbenguie printr-un sex shop. Dar asta nu e tot. "O dată am aruncat un om din avion. L-am adormit, l-am echipat cu o paraşută şi i-am dat drumul de la 4.000 de metri. L-am «programat» să se trezească după zece secunde. Bine, a fost secondat de un paraşutist profesionist. Altădată am trezit un bărbat care stătea bine mersi lăngă o frumuseţe de fată. Ea a inceput să-l lege, iar eu să-i fac fotografii. Bietul om, neştiind ce se petrece, incerca să facă ordine, pentru a nu fi prins de soţie. Unui bărbat i-am inscenat un accident de maşină, cauzat de băutură. Cănd s-a trezit şi a văzut ce grozăvie a făcut, a fugit de la locul «incidentului»", povesteşte amuzat hipnotizatorul englez.

Dar cum reacţionează oamenii simpli implicaţi in glumele lui Peter Powers atunci cănd se trezesc? "Din fericire, eu nu sunt acolo!", spune el. Insă a adăugat că le spune, sub hipnoză, cobailor săi să uite toate aventurile prin care au trecut. "Asta pentru a-i vedea cum reacţionează atunci cănd văd la televizor ce s-a petrecut."


INCEPUTURI. Powers a inceput să fie interesat de magie cănd avea 12 ani. "Am urmărit impreună cu fratele meu un film alb-negru in care cineva hipnotiza cu ajutorul unui ceas şi ii făcea pe subiecţi să fure bijuterii, sub hipnoză. Atunci am zis să incercăm şi noi. Primul a fost fratele meu. Nu s-a intămplat nimic. Insă atunci cănd mi-a venit răndul să-l hipnotizez, mi-am dat seama că se petrece ceva ciudat. Nu ştiam exact ce, dar fratele meu avea o privire foarte relaxată şi era inert. Habar nu aveam ce să-i fac. Apoi mi-a venit ideea să bat din palme. Cănd s-a trezit, parcă a sărit din piele. Mai avea puţin şi plăngea. Aşa a inceput obsesia. Am mers la bibliotecă şi am citit tot ce aveau legat de hipnoză. Iar cobaii mei erau fratele meu şi prieteni de-ai noştri. Chiar le inregistram pe fete confesăndu-mi-se că sunt indrăgostite de fratele meu. Le inregistram, pentru că ele nu credeau că le-am hipnotizat", mărturiseşte Peter.

×
Subiecte în articol: arte cănd