x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Uriaşi plutinzi sau cum arată arta contemporană

Uriaşi plutinzi sau cum arată arta contemporană

de Roxana Jianu    |    29 Mar 2013   •   08:01
Uriaşi plutinzi sau cum arată arta contemporană

Pentru prima dată în România, o expoziţie inedită ce reuneşte cinci lucrări neconvenţionale semnate de artistul canadian Max Streicher, “Lumi plutitoare”, este găzduită de un mall din sudul capitalei, în perioada 25 martie – 14 aprilie 2013. Complexul comercial a organizat acest eveniment pentru a oferi vizitatorilor o experienţă culturală de calitate. “Prin expunerea în acest centru, s-a dorit lărgirea publicului, deoarece acesta merge de doar câteva ori pe an la galeriile de artă. Oferim bucureştenilor o nouă alternativă”, a declarat pentru Jurnalul Naţional, Igor Mocanu, critic de artă şi curator.

Lucrările s-au dovedit a fi cu adevărat uimitoare pentru cei prezenţi. Un lucru este cert: plasarea sculpturilor gonflabile în centrul comercial nu a trecut neobservată, dată fiind mărimea acestora cuprinsă între trei şi nouă metri. Aflăm de la curator că realizarea expoziţiei nu a fost uşoară, din pricina faptului că exponatele se aflau în diverse locuri ale lumii, una dintre ele venind tocmai din India. Intitulată “Lumi plutitoare”, expoziţia, a cărei montare a durat circa o lună, propune cinci lucrări unice. Datorită felului în care au fost create şi a unor ventilatoare industriale, instalaţiile gonflabile supradimensionate par a avea viaţă. Artistul a expus prima oară lucrarea “Floating Forest” în anul 2011, în Toronto. Realizată din vinil reciclat, aceasta este un monument comemorativ pentru pădurile pierdute, având o înălţime de opt metri. Cea de-a doua lucrare care înfăţişează un clovn, “Endgame”, a fost expusă în premieră tot în Toronto, deasupra unei alei întunecate, pentru a sublinia tensiunea care se doreşte transmisă prin respectiva instalaţie şi reprezintă o invitaţie la empatie. Are o înălţime de  aproximativ patru metri.

“Quadriga II” s-a născut în urma unui vis al artistului cu un cal şi interesul său pentru domeniul metafizicii. Quadriga este carul cu patru cai folosit pentru curse la Jocurile Olimpice şi în ritualurile sacre din Grecia Antică. Exponatul este din nailon şi se întinde pe nouă metri. Cea de-a patra lucrare, “Sleeping Giants”, reprezintă uriaşi stând pe spate, cu piepturile umflate pentru un timp care apoi se dezumflă, ca şi cum ar încerca să se trezească din somn. Este construită din Tyvek şi are 7,5 metri înălţime. “Alto-cumulus” este ultimul exponat, înfăţişând norii. Ei permit existenţa inexplicabilului şi a aleatoriului, potrivit artistului; sunt tot din Tyvek şi au trei metri lungime.

Max Streicher este un sculptor şi un creator de instalaţii, care foloseşte tehnologia elementelor gonflabile în sculpturi cinetice şi lucrările tridimensionale, din anul 1989. Uriaşii săi au fost prezenţi în galerii din toată lumea.

×