x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Vernisajul expoziției „Foliage of Life” la Galeria ICR Tel Aviv

Vernisajul expoziției „Foliage of Life” la Galeria ICR Tel Aviv

de Magdalena Popa Buluc    |    23 Mai 2024   •   20:45
Vernisajul expoziției „Foliage of Life” la Galeria ICR Tel Aviv

În data de 20 mai 2024, la Institutul Cultural Român de la Tel Aviv a avut loc vernisajul expoziției de pictură, fotografii, instalații și artă video intitulată „Foliage of Life” cu lucrările artistei israeliene Dalia Sinclair, cu rădăcini din Sighetu Marmației.

Organizat în colaborare cu Fundația Tarbut Sighet – promotoare a conservării memoriei victimelor Holocaustului din România –, acest proiect face parte din seria de manifestări ale ICR Tel Aviv dedicate comemorării a 80 de ani de la Holocaustul din Transilvania de Nord. La evenimentul moderat de Martin Salamon, directorul ICR Tel Aviv, alături de artistă, au participat E.S. Radu Ioanid, Ambasadorul României în Statul Israel, și Peninah Zilberman (președinta Tarbut Sighet).

Radu Ioanid a mulțumit Daliei Sinclair pentru demersurile sale de a omagia victimele Holocaustului prin intermediul artei, accentuând, totodată, faptul că Holocaustul a fost un proiect european, la care au participat aproape toate statele din Europa, printre care și Ungaria și România. De asemenea, acesta a împărtășit detalii ale colaborării sale cu laureatul premiului Nobel pentru pace, Elie Wiesel, supraviețuitor al Holocaustului originar din Sighetu Marmației.

În intervenția ei, Peninah Zilberman a scos în evidență faptul că, multă vreme, arta inspirată de Holocaust nu a fost pe deplin acceptată, fiindcă o parte a supraviețuitorilor nu o considerau potrivită după pierderea multor membri de familie. Președinta Tarbut Sighet a explicat procesul prin care s-a produs această schimbare de perspectivă, evocând mărturia unei supraviețuitoare: „adunam orice bucată de hârtie, oricât de mică, pe care o puteam găsi în lagăr și desenam cu resturi de creioane, ascunzând micile desene în pantofi. Așa am supraviețuit.” Peninah Zilberman a concluzionat că „în zilele noastre, numeroși membri ai generației a doua a supraviețuitorilor Holocaustului aleg să își spună povestea, prin intermediul artei ca formă de vindecare.”

Împărțindu-și viața între Israel și Australia, pe parcursul unei îndelungate carierei internaționale de artistă multi-media, Dalia Sinclair a dezvăluit că, în arta sa, își propune să exprime amprenta pe care evenimentele emoționante din istoriei familiei a lăsat-o asupra vieții sale lăuntrice, fiind în continuă căutare de noi metafore care să cuprindă amintiri dragi despre oameni, locuri și timpuri. Copacii și frunzele din picturile, fotografia, arta video, arta digitală și instalațiile create de Dalia Sinclair sunt influențate de schimbările recurente, adesea un simbol al conflictelor existențiale, și al sentimentelor de vulnerabilitate, dor, nevoie de stabilitate și siguranță.

Absolventă a Colegiului Art Studio din Raanana, Israel, Dalia Sinclair a avut prima expoziție personală ”Leaves” / „Frunze” în august 2002, dedicată frunzelor din viața ei ca metaforă a schimbărilor ocazionate de (stră)mutarea în altă țară, ducând cu ea „rămășițele vieții”. De-a lungul timpului, artista a avut numeroase participări la expoziții solo și de grup în Israel, Australia și România, completate de experiența de ghid de artă la muzee din Australia, cât și numeroase activități culturale în domeniul media (emisiuni și documentare educative, moderator radio) și al artelor performative (dans și festivaluri stradale). Creațiile acesteia – poezie, artă vizuală și performativă – includ adesea trimiteri la identitatea evreiască și experiențele trăite de familia sa în perioada Holocaustului.

Vernisajul de la Galeria ICR Tel Aviv s-a încheiat cu un moment muzical în interpretarea sopranei israeliene Ayelet Cohen. Expoziția poate fi vizitată până în data de 12 iulie 2024.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×