x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Bucureştiul de demult

Bucureştiul de demult

de Roxana Jianu    |    06 Mar 2013   •   15:13
Bucureştiul de demult
Sursa foto: Roxana Jianu

De ziua sa, Corneliu Drăgan-Târgovişte, singurul acuarelist român acceptat ca membru al Academiei Acuareliştilor din Birmingham a expus cele mai recente lucrări ale sale, în cadrul expoziţiei “Mărţişor”.

Corneliu Drăgan-Târgovişte. Opere de-ale sale – “Mahala din Târgovişte”, “Stradă din Târgovişte”. Ei bine, artistul român, născut la 3 martie 1956, este originar din Bucureşti. Coincidenţă sau nu, vernisajul expoziţiei “Mărţişor” a avut loc de ziua sa, la Elite Art Gallery. Aşa cum a spus criticul de artă Marius Tiţa, “Corneliu Drăgan-Târgovişte este o fire mai sociabilă, astfel că are marele talent de a spune, de a transmite foarte multe prin lucrări”. Expoziţia este generoasă prin prezentare. În cele circa 120 de picturi, artistul a cuprins teme precum natura moartă, peisaje din diverse oraşe ale României, un canal veneţian şi multe altele. În plus, cei prezenţi la seara culturală au avut ocazia să descopere Bucureştiul interbelic, imagini care nu sunt aduse în contemporaneitate.

Operele, realizate recent, au titluri precum: “Cazinoul din Sinaia”, “Vânzător de mături”, “Curtea din spate”, “Capela Stella Maris”. Traduc atât de bine titlurile care poartă respectivele opere încât acestea nu necesită prea multe adăugări.

Artistul s-a concentrat pe acuarelă, în ultimul timp. “Corneliu Drăgan-Târgovişte este un creator care îşi mărturiseşte sub toate formele dedicaţia pentru valenţele de o delicată forţă ale acuarelei. Este un adevărat dans al creaţiei totale. Balcicul în acuarela sa este aparte, la fel şi lucrurile ce ne înconjoară, colţuri de atelier sau decupaje din natură, în mozaicul tuburilor de culoare şi a pensulelor creatoare”, descrie criticul de artă Marius Tiţa.

Corneliu Drăgan-Târgovişte este un artist român ce abordează ramuri ale artelor vizuale precum pictură, acuarelă, icoane. A absolvit în 1981 cursurile superioare la Bucureşti în cadrul Facultăţii de Instalaţii. Opt ani mai târziu, a rupt definitiv meseria de inginer şi s-a dedicat exclusiv picturii. A făcut studii libere de pictură cu maestrul Horea Cucerzan şi desen cu sculptorul Iorgos Iliopolos. Lucrările sale au fost expuse în nenumărate expoziţii atât în ţară, cât şi în străinătate. Este singurul român care a expus în cadrul seriei de expoziţii internaţionale a Bienalei de Acuarelă de la Shanghai Zhujiajiao (lucrarea “Strada din Bucureşti”). “Ştiam că este cel mai bun acuarelist al nostru, acum este apreciat şi de internaţionalii care ştiu bine cum se face şi cum se iubeşte acuarela”, a completat Marius Tiţa.

De asemenea, o nouă reuşită a venit după ce Corneliu Drăgan-Târgovişte a fost acceptat ca membru al Academiei Acuareliştilor din Birmingham, devenind astfel singurul acuarelist român ales să facă parte din organizaţie.

Toate fondurile strânse în urma vânzării lucrărilor acestei expoziţii vor fi donate în scopul susţinerii proiectului de artă contemporană românească “Pictori de azi la Balcic”.

×