x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Abdicarea prinţului Harry: o poveste fericită, încheiată în exil

Abdicarea prinţului Harry: o poveste fericită, încheiată în exil

de Adi Munteanu    |    03 Dec 2021   •   07:47
Abdicarea prinţului Harry: o poveste fericită, încheiată în exil

Fiecare dintre noi ne gândim că nu poate fi nimic mai frumos pe lume decât să faci parte dintr-o poveste cu prinţi, prinţese, regine, supuşi şi curţi regale. Realitatea pare alta, privind, din interior, viaţa prinţului Harry şi a soţiei sale, actriţa Meghan Markle, devenită Ducesă de Sussex. Constrângerile impuse de protocolul Casei Regale britanice l-au făcut pe libertinul Harry să renunţe la aproape tot şi să ia viaţa de la capăt, exilat în Canada, în martie 2020. Povestea celor doi tineri e adunată într-o carte dureroasă, oferită, începând de luni, de Jurnalul.

 

Autorul Omid Scobie, care a lucrat la carte alături de Carolyn Durand, povesteşte: „Totul s-a petrecut cu rapiditate. Meghan și-a strâns cordonul paltonului alb Line, și-a îndepărtat din dreptul ochilor o șuviță de păr, s-a uitat spre Harry, care părea neliniștit, și l-a mângâiat ușor pe spate. El era obișnuit să stea față-n față cu jurnaliștii, dar de data aceasta situația era diferită. Nu pleda pentru niciuna dintre acțiunile lui caritabile și nici nu îi îndemna pe liderii mondiali să ia în serios schimbările climatice. Avea de împărtășit ceva mult mai personal: își anunța logodna cu Meghan. Ținându-se de mână, s-au îndreptat spre armata de fotografi din apropiere.

- O să te descurci, i-a șoptit ea prințului, în timp ce ieșeau pe o portiță laterală a Palatului Kensington și porneau pe aleea lungă și umbrită, ce ducea spre Grădina Sunken, care, cu lacul ei acoperit de nuferi și cu rondurile de panseluțe colorate, lalele și begonii, fusese unul dintre locurile preferate ale Prințesei Diana, situat pe domeniul pe care acesta îl numise, cândva, căminul ei.

Era cea mai importantă ședință foto a cuplului, la care eu ajunsesem doar de câteva minute, după o cursă nebună pe autostradă, venind dintr-un weekend prelungit petrecut în Oxfordshire. În fața mea, Carolyn era deja la locul ei, împreună cu grupul de corespondenți care lucrează de obicei direct cu reprezentanții Casei Regale. Ca membri cu state vechi ai acestui grup, primim amândoi informații, întrucât îi însoțim pe reprezentanții de rang înalt ai Familiei Regale Britanice, atât în țară, cât și în străinătate. Avantajul de a scrie despre Familia Regală (fiind atât de aproape de membrii acesteia) este că ai o perspectivă (privilegiată) asupra momentelor importante din viețile lor. Eram pe treptele Maternității «St. Mary», în aripa Lindo, când s-au născut George, Charlotte și Louis. E ușor să îți spui că aceste momente care, într-o bună zi, vor face parte din cărțile de istorie sunt ceva normal. Dar, în timp ce Harry îi zâmbea lui Meghan, care îi ținea mâna între palmele ei, iar simpatizanții ovaționau în cor «Hip, hip uraaaaa!», chiar și cei mai cinici reporteri prezenți au zâmbit. Magia acestui moment nu putea fi negată de nimeni.

Eu și Carolyn am urmărit îndeaproape activitatea Familiei Regale cu mult înainte ca Meghan să se alăture «Firmei», cum este numită uneori. Ani la rând am călătorit prin lume cu William, Kate și Harry. Din Singapore în Insulele Solomon, din Lesotho în India, din SUA în Noua Zeelandă.

Departe de privirile pătrunzătoare și de presiunea de acasă, aceste călătorii erau și un prilej pentru discuții ceva mai personale. Cu aceeași ocazie, Harry mi-a mărturisit, la o mică reuniune de pahar, la hotelul în care eram cazați, că el chiar își dorea să fie «doar un tip obișnuit», care să aibă posibilitatea să-și facă bagajele și să plece în Brazilia pentru un an, ca să facă ceea ce-i place. Mi-a spus că ura să se trezească mereu cu un telefon băgat sub nas de vreun paparazzi, iar uneori declanșatoarele aparatelor foto îi provocau greață, la propriu.

Eu și Carolyn am știut mereu că Harry visa la o viață departe de zidurile Palatului, dar în timpul călătoriilor cu prințul, mai ales în zonele rurale, am observat că dorința lui de a fi conectat la viața oamenilor obișnuiți era însoțită, adesea, de un fel de tristețe. Deși era imposibil, el își dorea să intre în legătură cu localnicii, dincolo de constrângerile impuse de protocol și de agitația pe care o crea prezența lui printre ei.

La fel ca acum, Harry tânjea și atunci după genul acela de normalitate pe care mama lui, Diana, a încercat să i-o ofere prin ieșirile în parcurile de distracții și la McDonald’s. (Ce amuzant e să știi că partea preferată a unui Happy Meal pentru acest copil născut incredibil de bogat și privilegiat era să găsească în meniu o jucărie din plastic). Harry este diferit de fratele lui, William, care seamănă cu disciplinata și pragmatica lor bunică, Regina. Este sentimental și se agață într-un mod admirabil de idealuri utopice. Dorința lui de a trăi în afara «bulei» Palatului - în toate privințele, de la a fi un «pupăcios» la întâlnirile oficiale și până la insistența de a participa, din prima linie, în război - este o calitate, chiar dacă uneori provoacă neplăceri Casei Regale.

Mărinimia i-a permis să înceapă un capitol nou în istoria Casei Regale, atunci când s-a îndrăgostit de Meghan Markle. Încă din primele zile ale relației lor a fost clar că Harry găsise o femeie care-l motiva și al cărei entuziasm în chestiuni umanitare oglindea propria-i pornire de a-i ajuta pe cei marginalizați. Lumea a privit cu uimire evoluția rapidă a relației celor doi. Iar eu și Carolyn am privit cum multe tabloide au tot acuzat-o pe Meghan că era o parvenită pretențioasă și dificilă. O parte din presa britanică nici nu s-a sinchisit să ascundă insinuările rasiste din unele reportaje răutăcioase și din titlurile scandaloase. Situația a surprins-o pe Meghan, care avea, în ceea ce privește acțiunile caritabile și întâlnirile oficiale - ca nou membru al Familiei Regale -,  aceeași abordare fermă de care dăduse dovadă la unsprezece ani, când trimisese niște scrisori de protest către mai mulți lideri importanți, inclusiv lui Hillary Clinton, în legătură cu o reclamă sexistă la detergent. Nu este ceva neobișnuit ca ea să stea trează până târziu, în nopțile dinaintea evenimentelor, pentru a se documenta și pentru a-și pregăti notițele, chiar dacă are personal special angajat pentru asta.

- Doar așa știu să fiu, mi-a mărturisit ea.

Asta face parte din ceea ce l-a determinat pe prinț să spună că și-a găsit «coechipierul» pe care îl căutase mereu.

Așadar a fost un moment aproape ireal să o îmbrățișez pe Meghan în semn de rămas bun, în una dintre sălile de protocol ale Palatului Buckingham, în martie 2020, când și-a încheiat ultima întâlnire oficială. Ea și Harry luaseră dificila decizie de a se retrage din poziția de membri de rang înalt ai Familiei Regale, în încercarea de a-și proteja propria familie. Mai fusesem în opulentul Salon 1844 doar la ocazii fericite, precum întâlnirile cu Regina sau recepțiile de presă. Acum, până și candelabrele din malahit, care luminau portretele, aruncau o lumină tristă, în timp ce cei mai noi membri ai Familiei Regale își luau rămas bun nu doar de la personalul lor, ci și de la un întreg stil de viață.

Eu și Carolyn o însoțisem pe Meghan la ultimele ei întâlniri, însă era greu de crezut că aceea va fi ultima. Personalul care fusese alături de cuplu încă din prima zi regreta finalul a ceea ce ar fi trebuit să fie o poveste fericită: doi oameni se îndrăgostesc, se căsătoresc, au un copil, o slujesc pe Regină, sfârșit. În schimb, ei plecau din țară. În timp ce Meghan m-a îmbrățișat de rămas bun, mi-a zis:

- Nu așa trebuia să se întâmple.

Da, eu și Carolyn am fost martori la multe probleme private și publice pe care Harry și Meghan le-au avut în primii doi ani de căsătorie. Totuși, acesta nu era finalul cărții pe care amândoi așteptam să o scriem sau pe care cuplul se aștepta să o trăiască.

În general, niciunui membru al Familiei Regale britanice nu-i este permis oficial să autorizeze o biografie. Totuși, eu și Carolyn am reușit să obținem acces extins la persoanele foarte apropiate de cuplu: prieteni, consilieri de încredere, curteni cu vechime și oameni care fac parte din cercul intern al Familiei Sussex. De asemenea, i-am însoțit pe Harry și pe Meghan la sute de întâlniri, călătorii de serviciu și tururi, din Irlanda până în Tonga, totul în încercarea de a crea o imagine intimă și realistă a unui cuplu regal cu adevărat modern, care a rămas credincios propriilor credințe, fie că a fost lăudat sau criticat” - Omid Scobie și Carolyn Durand.

 

Plecarea din Anglia, cu acordul reginei. Presa şi publicul îi sfâşie

 

Când ultimele lor bagaje au ajuns la Mille Fleurs, proprietatea de 1,6 hectare din Victoria, Canada, unde aveau să-și petreacă următoarele șase săptămâni, Harry și Meghan au răsuflat ușurați. Cele mai multe dintre lucrurile personale fuseseră aranjate deja înainte de sosirea lor, în garderobele din vila de o mie de metri pătrați, pe care o închiriaseră de la o cunoștință. Erau cât se poate de departe de Frogmore Cottage, casa lor din Windsor, dar asta nu era neapărat un lucru rău.

Deși zâmbiseră în timpul evenimentelor publice de dinaintea plecării, săptămânile care au precedat zborul cu Air Canada de pe Aeroportul Heathrow, la mijlocul lui noiembrie, fuseseră departe de a fi armonioase. Cum recent dăduseră în judecată trei tabloide britanice, pentru invadarea intimității și urmărirea ilegală a telefoanelor, Ducele și Ducesa de Sussex păreau ținta presei mai mult ca niciodată.

Mai ales în cazul lui Harry, totul părea să devină extravagant. «Nu merită Regina ceva mai bun?», titra Daily Mail, ziar pe care Prințul îl citea online. Nu înțelegea de ce presa era atât de pornită să îi sfâșie. - Oamenii aceștia sunt doar niște creaturi plătite, i-a spus mai târziu unui prieten. Doar creaturi care-și bat joc de noi... Și e dezgustător.

Răsfoind deseori presa, de pe telefon, nu se putea abține și citea comentariile de la articole.

H&M mă dezgustă.

Sunt o rușine pentru Familia Regală.

Lumea ar fi un loc mai bun fără Harry și Meghan.

Ultimul comentariu avea mai mult de 3.500 de aprecieri.

Harry a regretat imediat că a deschis articolul. Stomacul i s-a strâns ca de fiecare dată când citea astfel de comentarii.

- E o parte bolnavă a societății în care trăim și nimeni nu face nimic în privința asta, a continuat el. Unde e partea pozitivă? De ce toată lumea e atât de nefericită și furioasă?

Nu doar presa și creaturile care comentează online îl enervau pe Harry. Îl enerva și instituția monarhiei. Nu trecea nicio săptămână fără ca vreun aspect al vieții lor personale sau vreo discuție privată să ajungă în presă și să fie răstălmăcite. Aveau impresia că exista foarte puțin personal în care puteau avea încredere. Relația lui Harry cu fratele lui, William, care era deja încordată de ceva vreme, se înrăutățea.

Deși Harry și Meghan trăiau într-un loc superb, erau departe de a fi liniștiți.

- De fapt, pauza era departe de a fi o pauză, spunea o sursă apropiată cuplului.

Ceea ce pentru lumea din afară părea o evadare idilică era, de fapt, o perioadă plină de neliniște, în care Harry și Meghan petreceau ore în șir schițând planuri. Prințul atinsese un punct-limită din cauza veșnicelor certuri, bârfe și nesfârșite schimburi de replici cu Palatul. 

Decizia lor de a pleca în străinătate - și de a rămâne acolo de Crăciun, în loc să se întoarcă pentru festivitățile tradiționale de la reședința Reginei, din Sandringham, Norfolk, împreună cu alți membri ai Familiei Regale - nu a făcut decât să accentueze discursul negativ din Marea Britanie referitor la cuplu. Ziarele vorbeau despre o «umilire gravă» a Reginei, chiar dacă, în realitate, Harry își pusese planurile în acord cu bunica - și șefa - lui, înainte să plece din țară”.

 

×
Subiecte în articol: Meghan Markle prinţul harry