În inima Bibliotecii Bodleiene din Oxford, profesorul universitar Diana Bishop descoperă în cursul cercetărilor ei un manuscris alchimic – Ashmole 782 – aflat sub o vrajă. Deşi se trage dintr-un neam vechi şi celebru de vrăjitoare, Diana a renunţat de mult la moştenirea familiei sale în favoarea cercetării universitare şi a unei vieţi obişnuite, aşa că, după o analiză sumară, returnează manuscrisul. Dar descoperirea ei pune în mişcare o întreagă lume fantastică, atrăgând pe urmele sale deopotrivă demoni, vrăjitoare şi vampiri. Printre ei se află şi Matthew Clairmont, un vampir genetician pasionat de teoriile lui Darwin, pe cât de periculos, pe atât de enigmatic. Relaţia care se înfiripă între cei doi ameninţă să spulbere pacea fragilă care domneşte de secole în lumea lor. O poveste romantică sofisticată şi plină de suspans îi uneşte în încercarea de a descoperi secretele manuscrisului, între ale cărui pagini se află cheia unui trecut misterios şi a unui viitor nesigur.
Volumul a apărut recent la Editura Litera.
Semnale editoriale
Prezenţa invizibilă ■ Trei. Te simţi inadecvat şi nu reuşeşti să înţelegi de ce? Eşti întotdeauna gata să îţi sacrifici adevăratul fel de a fi pentru un model pe care altcineva –în special soţia sau partenera încearcă să ţi-l impună? Cartea lui Michael Gurian explorează, cu mare sensibilitate, trăsăturile pozitive şi negative ale legăturii mamă-fiu şi modul în care apare această legătură în relaţiile adulte. Autorul apelează la poveşti şi exemple mitice, care te vor ajuta să înţelegi forţele care modelează personalitatea unui viitor bărbat, în copilărie şi adolescenţă: primul ataşament, triunghiul mamă, abuzul, mesajele despre tată şi bărbaţi, pe care mama le transmite fiului. El oferă, de asemenea, o serie de tehnici şi exerciţii practice pentru dezvoltarea emoţională şi spirituală a bărbaţilor..
Pseudoştiinţa ■ Trei. În dorinţa de a obţine profituri cât mai mari, companiile farmaceutice se războiesc pentru a breveta şi impune noi medicamente, mergând până la a influenţa rezultatul studiilor medicale. Consecinţele pot fi absolut tragice: în anii ’80, folosirea unor medicamente împotriva aritmiei cardiace a făcut mai multe victime decât războiul din Vietnam, deoarece efectele secundare ale acestora nu au fost considerate relevante.
Ben Goldacre încearcă să educe discernământul oamenilor care, dorind să prevină eventualele boli, îşi pun de fapt în joc propria sănătate.