x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte 9 cărți de inimă roșie

9 cărți de inimă roșie

de Florian Saiu    |    21 Aug 2024   •   06:40
9 cărți de inimă roșie

Și ce dacă se sfârșește această vară (odată cu ea și concediile/vacanțele), timp pentru citit să vă faceți întotdeauna. Doar cunoașterea aprinde mințile. Așa că, luați aminte!

1. Luptătorii lui Dumnezeu (Trilogia Husită, partea a II-a)

Autor: Andrzej Sapkowski

Editura: Nemira, 2024

Traducere: Anca Irina Ionescu

Anul Domnului 1427.

Îți amintești cum a fost? În primăvară, Papa Martin al V-lea a anunțat bula Salvatoris omnium, în care a proclamat necesitatea unei noi cruciade împotriva ereticilor cehi. În locul lui Orsini, care era bătrân și rușinos de incompetent, Papa Martin l-a numit cardinal pe Henry Beaufort. Beaufort a trecut la fapte: a ordonat o cruciadă pentru a-i pedepsi pe husiți, trecându-i prin foc și sabie.

De cealaltă parte, raidurile Luptătorilor lui Dumnezeu au lăsat în urmă numai cenușă și cadavre. Reynevan, medic prin educație și vocație, a luat parte la bătălii sângeroase. A fost luat prizonier de multe ori, dar a trecut cu bine prin toate necazurile. Când căpeteniile husite i-au încredințat o misiune secretă periculoasă, Reynevan a fost silit să iasă din ascunzătoare. Acum, el încearcă să răzbune moartea fratelui său și să-și găsească iubita.

Cea mai așteptată acțiune a toamnei literare!

2. Lumina eternă (Trilogia Husită, partea a III-a)

Autor: Andrzej Sapkowski

 

Editura: Nemira, 2024

Traducere: Anca Irina Ionescu

Autorul fenomenului Witcher închide în mod magistral bogata sa epopee istorică, Trilogia Husită. Alăturați-vă lui Reynevan - ticălos, magician, probabil un prost - în timp ce pornește într-o ultimă mare aventură prin peisajul devastat de război al Boemiei secolului al XV-lea. 

La amiază, bombardamentul s-a oprit. Catapultele au încetat să-și arunce proiectilele. S-a auzit o trâmbiță, în vreme ce flamurile au dansat în vânt. Apoi un strigăt de luptă. Cinci mii de taboriți au luat cu asalt Plauen. În două ceasuri, totul s-a sfârșit. Scările s-au înălțat pe metereze, porțile au fost zdrobite cu berbecul. Rezistența a fost înlăturată, apărarea a fost distrusă. Nu a existat milă. În cea de-a treia oră, castelul a fost capturat și toți apărătorii au intrat sub cuțit. La scurt timp după aceea, mănăstirea dominicană, ultimul punct de rezistență, a căzut. Și apoi a început măcelul. 

După aventurile sale din Turnul Nebunilor și Luptătorii lui Dumnezeu, Reynevan este din nou pe fugă, hăituit de inamici. Sunt vremuri crude și periculoase pentru un om precum Reynevan și, pentru a supraviețui, el trebuie să-și lase deoparte trecutul de vindecător pașnic și idealist și să joace rolul brutal de spion husit, în timp ce cruciadele mătură Silezia și Boemia, iar, în jurul său, lumea se schimbă pentru totdeauna.

Prima parte a Trilogiei Husite (Turnul Nebunilor) a fost publicată tot de Editura Nemira, în 2022.

3. Eroul discret

Autor: Mario Vargas Llosa

Editura: Humanitas Fiction, 2024

Traducere: Marin Mălaicu-Hondrari

„Un roman de mare forță, cu accente de melodramă impregnată de umor, ale cărui episoade se derulează într-un Peru eliberat de dictaturile militare; aici, Piura și Lima, orașele predilecte ale lui Vargas Llosa, nu sunt spații fizice, ci teritorii ficționale locuite de personaje ivite din imaginația rodnică a scriitorului. Cu Eroul discret, romancierul revine la temele lui obsedante: iubirea, libertatea, politica. Povestea are doi protagonişti, cu două vieţi oarecum paralele, care se încrucișează într-o bună zi, pe neașteptate. Ambii eroi sunt, fiecare în felul său, răzvrătiți discreți împotriva sorții ce le pare pecetluită, sfidând convențiile claselor sociale din care fac parte. Deși nu sunt nici rebeli, nici justițiari în toată puterea cuvântului, au forța de a-și depăși condiția, de a respinge ideile de-a gata, normele de viață și idealurile celorlalți. Un roman marca Mario Vargas Llosa, scris impecabil, alert, ludic, inteligent, din galeria marilor romane care i-au adus scriitorului faima binemeritată și Premiul Nobel pentru Literatură.” - Marin Mălaicu-Hondrari 

4. Arhipelagul altei vieți

Autor: Andreï Makine

Editura: Polirom, 2024

Traducere: Daniel Nicolescu

În arhipelagul Şantar, dincolo de Kolîma şi de Sahalin, unde taigaua se întinde nemărginită şi busolele nu mai arată nordul, câţiva soldaţi ai Armatei sovietice pleacă în căutarea unui evadat din lagăr. Trebuie să-l aducă viu, aşa e ordinul mai-marelui de la Partid. Drumul nu e deloc uşor: taigaua ţine cu fugarul, popasurile sunt rare şi înaintarea plină de piedici. Rând pe rând, soldaţii abandonează vânătoarea de oameni; doar unul, năucit de oboseală şi hipnotizat de pradă, se încăpăţânează să meargă mai departe. Nici el nu-şi explică de ce - mai ales că, de-acum, ştie cine e cu adevărat fugarul şi bănuieşte că, alături de el, va ajunge să-şi învingă marile spaime de până atunci.

5. Cleopatra

Autor: Duane W. Roller

Editura: Humanitas, 2024

Celebritatea Cleopatrei se întemeiază mai ales pe legendele exotice ale Renașterii, care au circulat până în epoca modernă, dând naștere unor la fel de celebre reprezentări în pictură, teatru, film. Deși a fost una dintre cele mai puternice femei ale lumii antice, până la noi a ajuns doar povara reputației sale postume - o figură artificială a istoriei culturii.

Istoricul și clasicistul Duane W. Roller scrie o biografie a Cleopatrei VII Theá Philopátor bazată exclusiv pe sursele antice - romane, grecești sau egiptene, inclusiv pe textele reginei care ni s-au păstrat - și pe mărturiile arheologice, despărțind personajul real de mit și redându-i locul cuvenit în istorie. Cu atât mai limpede devine genealogia figurii legendare a Cleopatrei: astfel, de pildă, bine-cunoscutele episoade romantice legate de Cezar sau Marc Antoniu se lămuresc pe deplin ca investiții politice într-un joc extrem de complicat. 

Dincolo de ascensiunea și căderea uneia dintre cele mai renumite femei ale istoriei, ni se așterne în fața ochilor o lume fascinantă, exotică, nebănuită astăzi: Egiptul ultimilor Ptolemei.

6. Furat

Autoare: Ann-Heléne Laestadius

Editura: Polirom, 2024

Traducere: Gabriella Eftimie

Este iarnă, la nord de Cercul Polar, în Sápmi, Suedia, pământul populaţiei indigene sami. Elsa are nouă ani şi e fiica unor crescători de reni. Într-o dimineaţă, când pleacă singură cu schiurile la ţarc, aceasta vede un bărbat care îi ucide puiul de ren şi o ameninţă cu moartea dacă va spune cuiva ce a văzut. Când tatăl ei raportează omorul la secţia locală de poliţie, i se spune că nu se poate face nimic, infracţiunea respectivă încadrându-se la furturi. Astfel, nenumărate acte de cruzime îndreptate împotriva acestor animale foarte iubite şi importante pentru modul de viaţă al populaţiei sami vor fi ignorate de autorităţi, iar ucigaşul va trece curând la violenţe şi mai înspăimântătoare. La vârsta ei fragedă, Elsa ajunge să înţeleagă că ura vecinilor şi indiferenţa sistematică a autorităţilor provoacă răni adânci şi îi fac pe cei dragi să-şi piardă speranţa sau chiar voinţa de-a trăi. Aceasta este realitatea cu care Elsa va hotărî cu mult curaj să dea piept, în acest roman palpitant şi foarte actual, ecranizat pentru Netflix în aprilie 2024.

7. Dumnezeu după Einstein

Autor: John F. Haught

Editura: Baroque Books, 2022

Traducere: Mihai Moroiu

Într-un dialog continuu cu ideile și părerile lui Einstein, John F. Haught dezvoltă o nouă perspectivă cosmologică a înțelesului de Dumnezeu, timp, veșnicie, taină, viață, gândire, libertate și credință, oferind un nou mod de abordare a relației dintre știință și teologie, în enormitatea timpului și imensitatea corespunzătoare a spațiului. 

O carte a speranței legate de lume, o reinterpretare a creștinismului prin prisma descoperirilor științifice moderne. O meditație extinsă asupra credinței lui Einstein, a teoriei relativității elaborate de el și a Crezului de la Niceea.

8. Inima gânditoare

Autor: David Grossman

Editura: Polirom, 2024

Traducere: Ioana Aneci

Multipremiatul romancier israelian David Grossman, un susţinător convins al coexistenţei paşnice a Israelului şi Palestinei, nu s-a ferit niciodată să examineze relaţia complexă dintre cele două popoare. În cele unsprezece eseuri reunite în volumul de faţă, autorul analizează istoria politică a Israelului, privind cu ochi critic acţiunile guvernului şi ale clasei conducătoare a ţării sale: o ţară care îi pare astăzi mai vulnerabilă decât oricând, din cauza curentelor extremiste şi a degradării acelor valori democratice care definesc statul evreu. Reflectând asupra dinamicii care alimentează cercul vicios al violenţei, Grossman analizează inclusiv evenimentele tragice din 7 octombrie 2023, ce au reactivat un conflict care nu s-a stins niciodată şi care pare sortit să nu aibă sfârşit.

9. Odorama. Istoria culturală a mirosului

Autor: Federico Kukso

Editura: Baroque Books, 2022

Traducere: Cornelia Rădulescu

Cu fiecare respirație, ne confirmăm locul în imensa rețea de viață care depășește cu mult puținele zile ale existenței noastre. Ne conectăm, cum spunea Sagan, cu „toți de care am auzit vreodată, cu toți oamenii care au existat, cu fiecare vânător și culegător, cu fiecare erou și fiecare laș, cu fiecare creator și fiecare distrugător de civilizații, cu fiecare rege și fiecare servitor, cu fiecare pereche de îndrăgostiți, cu fiecare copil plin de speranțe și fiecare inventator și explorator, cu fiecare mentor moral și cu fiecare politician corupt, cu fiecare «supervedetă» și fiecare «lider suprem» și fiecare sfânt și fiecare păcătos din istoria speciei noastre care a trăit aici: într-un grăunte de praf aninat de o rază de soare.“ Respirăm atomii care au circulat prin corpurile lui Einstein, Mozart și Leonardo; componentele microscopice ale parfumurilor după care se înnebunea Cleopatra; particulele exalate de dinozauri și cele care au impulsionat gândirea și ideile filozofilor antici greci, ale Hypatiei din Alexandria, ale Bizanțului strălucitor, ale lui Newton, Copernic, Darwin, ale „Libertadorului“ José Francisco de San Martín. Dar și pe cele care l-au ținut în viață pe Hitler.

„Istoria parfumului este istoria civilizației.” - Eugène Rimmel

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×