x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte 9 cărți-umbrelă

9 cărți-umbrelă

de Florian Saiu    |    17 Iul 2024   •   06:20
9 cărți-umbrelă

La adăpostul unei povești bune nu te ajunge nici oboseala, nici spleen-ul, canicula nici atât. Răsfoiți titlurile propuse mai jos, sigur găsiți o carte-umbrelă, o poveste în miezul căreia să vă pierdeți și să vă regăsiți după plac.

1. Căluții mei, căluți frumoși

Autor: Cormac McCarthy

Editura: Polirom, 2024

Traducere: Iulia Gorzo

Căluţii mei, căluţi frumoşi, primul roman din Trilogia Frontierei, îl are ca personaj central pe John Grady Cole, un cowboy adolescent din San Angelo, Texas, care devine un soi de imigrant ilegal pe invers. Când află că vechea fermă a familiei va fi vândută, John Grady pleacă de-acasă împreună cu un prieten, Lacey Rawlins. Cei doi trec ilegal graniţa în Mexic. Pe drum li se alătură un puşti ciudat, care pretinde că este mai în vârstă decât pare şi se dovedeşte un trăgător de elită cu pistolul. După ce îl pierd temporar pe traseu pe puştiul pistolar în împrejurări dubioase, cei doi prieteni se angajează la o fermă din Mexic. John Grady atrage atenţia stăpânului fermei graţie pasiunii lui pentru cai şi priceperii de-a îmblânzi mustangi. Doar că tânărul cowboy se îndrăgosteşte de fiica acestuia, Alejandra, şi lucrurile încep să ia o întorsătură periculoasă pentru el şi prietenul lui.

Roman distins cu National Book Award şi National Book Critics Circle Award.

2. În căutarea memoriei

Autor: Eric R. Kandel

Editura: Polirom, 2024

Traducere: Ovidiu Gheorghe Ruța

În căutarea memoriei este, pe de o parte, povestea descoperirilor care, de-a lungul mai multor decenii, au contribuit la nașterea „noii științe a minții”, cum o numește autorul, rezultată din fuziunea psihologiei behavioriste, psihologiei cognitive, neuroștiințelor și biologiei moleculare. Este istoria unei științe care încearcă să explice memoria și alte aspecte ale minții omenești din punct de vedere biologic, propunându-și în același timp să înțeleagă mai bine și să trateze afecțiuni psihice precum depresia, schizofrenia sau tulburările asociate procesului de îmbătrânire. Pe de altă parte, este povestea unui om care în copilărie fuge în Statele Unite ale Americii din Viena ocupată de Hitler, pentru ca, la maturitate, să fie atras pentru totdeauna de tainele neurobiologiei, dar și de psihanaliză.

Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină 2000.

3. Tăcerea Șeherezadei

Autoare: Defne Suman

Editura: Humanitas Fiction, 2024

Traducere: Irina Bojin

Există povești care nu se lasă spuse… În inima Imperiului Otoman, în străvechiul și cosmopolitul oraș Smirna, destinele a patru familii se întrepătrund într-o succesiune fascinantă de întâmplări fericite și tragice.

Într-o seară din septembrie 1905, o adolescentă amorțită de hașiș naște în taină o fetiță din flori, care nu e menită să trăiască, iar o mama grecoaică stă să piară în chinurile facerii. În același moment, Avinash Pillai, un spion indian elegant, absolvent de Oxford, sosește în port cu o misiune secretă din partea Imperiului Britanic și rătăcește printre turle și minarete aurii, mirosuri de smochin și sicomor și strigătele vânzătorilor ambulanți care își laudă marfa. Șaptesprezece ani mai târziu, când va părăsi Smirna, alături de iubita lui pe jumătate grecoaică, pe jumătate franțuzoaică, va simți mirosul greu de fum, în timp ce orașul și locuitorii săi sunt mistuiți de flăcări.

Multe se vor întâmpla între 1905 și 1922, pe măsură ce orașul, cu oamenii săi, va fi folosit ca monedă de schimb în urma Primului Război Mondial. Iar copleșitoarea lor poveste va putea fi deslușită mult mai târziu, doar dacă Șeherezada, supraviețuitoarea cumplitului masacru, va ieși din muțenie.

4. Nimic nu e adevărat

Autoare: Lisa Jewell

Editura: Litera, 2024

Traducere: Irina-Marina Borțoi

În timp ce îşi sărbătoreşte cea de-a patruzeci și cincea aniversare într-un pub londonez, Alix Summer, gazda unor podcasturi de succes, cunoaște o altă femeie născută în aceeași zi cu ea, pe nume Josie Fair.

Câteva zile mai târziu, cele două se întâlnesc întâmplător, de data aceasta în fața școlii unde învață copiii lui Alix și unde, pe vremuri, au învățat și fiicele lui Josie. Aceasta din urmă îi mărturisește lui Alix că i-a urmărit podcasturile și că i-ar plăcea să fie intervievată și ea în cadrul seriei, întrucât se află într-un moment de cumpănă al existenței sale.

Viața lui Josie este stranie și complicată și, cu toate că Alix o găsește tulburătoare, nu poate rezista tentației de a realiza podcastul. Treptat însă, Alix începe să înțeleagă că Josie nu e cine pare a fi și, înainte să-și dea prea bine seama ce se petrece, aceasta reușește să se insinueze în viața și în căminul ei.

Dar, la fel de repede cum a apărut, Josie dispare, lăsând în urma ei o amenințare de moarte ce planează asupra familiei lui Alix.

Curând, Alix începe să se întrebe: cine este, cu adevărat, Josie Fair? Și ce secrete ascunde? 

Roman finalist la British Book Awards 2024, secțiunea Crime&Thriller.

5. Shogun

Autor: James Clavell

Editura: Litera, 2024

Traducere: Alfred Neagu

Cu acţiunea plasată în anul 1600, romanul lui James Clavell spune povestea unui pilot englez îndrăzneţ a cărui navă eşuează pe coastele Japoniei, unde întâlneşte doi oameni care îi vor schimba viaţa: un războinic aflat în căutarea puterii şi o interpretă sfâşiată între două stiluri de viaţă şi două iubiri complet diferite...

O reeditare binevenită.

6. Jurnalul unui om norocos

Autor: Ilie Popescu-Mohora

Editura: Corint, 2024

Amintirile despre copilăria petrecută într-un sat teleormănean, însemnările zilnice din vremea celui de-Al Doilea Război Mondial și din perioada comunistă, corespondența întreținută de Ilie Popescu-Mohora cu câteva personalități ale României secolului XX (printre ele numărându-se Iosif Constantin Drăgan și Dinu Adameșteanu) vor fi o revelație pentru cititorii pasionați de istoria contemporană. Vor avea ocazia să afle amănunte - povestite cu mult umor - despre viața satului interbelic al Vechiului Regat, despre obiceiurile și superstițiile locuitorilor, întâmplările cotidiene ale unui adolescent în orașul Alexandria, încercările unui student și apoi ale unui tânăr ambițios care își dorește să răzbească în Capitală. Din Bogdana cea natală, destinul - profund înrâurit de Constantin Argetoianu, politicianul temut, dar respectat de toți adversarii săi - l-a purtat pe Ilie Popescu-Mohora tot mai departe, până la Roma. Acolo, în „cetatea eternă”, a fost martorul unor prefaceri istorice în anii 1942-1943: prăbușirea fascismului și a regimului Mussolini, preluarea puterii de către mareșalul Badoglio, retragerea germanilor și sosirea Aliaților, proclamarea Republicii de la Salo. Din toate a ieșit cu bine, pentru că a fost un om… norocos.

7. Dacă mi se întâmplă ceva

Autor: Alex Finlay

Editura: Corint, 2024

Traducere: Dana-Ligia Ilin

În ultimii cinci ani, Ryan Richardson a retrăit noaptea aceea îngrozitoare. Portiera mașinii deschizându-se brusc. Lovitura în cap. Mâinile care l-au smuls din vehicul. Țipătul pătrunzător al iubitei lui, Ali, când a fost răpită. Fără nici urmă de Ali sau de mașină, un nor de suspiciune planează permanent asupra lui. Totuși, în lipsa dovezilor care să îl incrimineze în mod direct și cu ajutorul unui avocat bun, tânărul nu este pus sub acuzare.

Acum, Ryan și-a schimbat numele de familie și a intrat la Facultatea de Drept. Și-a lăsat trecutul în urmă. Până când, aflat în vacanță în Italia împreună cu colegii de facultate, primește un telefon de la tatăl său: mașina lui Ali a fost în sfârșit găsită pe fundul unui lac din orașul său natal. Înăuntru sunt doi oameni morți și un mesaj criptic, format din cinci cuvinte scrise pe plic de Ali: „Dacă mi se întâmplă ceva…” Apoi, la celălalt capăt al lumii, se petrece un lucru de neconceput: Ryan îl vede pe bărbatul care i-a bântuit visele din acea noapte tragică de acum cinci ani.

Un thriller clasic, Dacă mi se întâmplă ceva împărtășește povestea din perspectiva mai multor personaje convingătoare, ale căror drumuri se intersectează, iar răsturnările de situație se țin lanț. Romanul consolidează statutul lui Finlay, considerat unul dintre cei mai importanți autori de thrillere din zilele noastre.

8. Ultimii poeți adevărați ai mării

Autoare: Julia Drake

Editura: Pandora M, 2024

Traducere: Alunița Voiculescu

Încercând cu disperare să aducă o schimbare în viața ei, Violet se hazardează într-o misiune extrem de ambițioasă: să localizeze epava corabiei Lyric, ascunsă de mai bine de un secol într-un mormânt acvatic. Își găsește chiar și o însoțitoare în această aventură - Liv Stone, un istoric amator local cu ochi cenușii și o inteligență sclipitoare. Însă indiferent dacă vor găsi sau nu epava, călătoria lui Violet - și punțile pe care le construiește pe parcurs - ar putea fi începutul unei supraviețuiri, salvarea din propriul naufragiu. Epopeic, amuzant și de un romantism năvalnic, Ultimii poeți adevărați ai mării este un debut uluitor despre puterea necesară pentru a ieși la suprafață în ciuda tuturor obstacolelor.

9. Armistițiul

Autor: Primo Levi

Editura: Art, 2024

Traducere: Doina Condrea Derer

Eliberați din lagărele de concentrare naziste, deținuții care au avut şansa de a supraviețui ororilor și scenariului apocaliptic al celui de-Al Doilea Război Mondial și care și-au găsit puterea de a se mai ține pe picioare s-au trezit dinaintea unei noi și uriașe provocări: străbaterea lungului drum spre casă. Printre ei, Primo Levi - care şi-a consemnat în scris experiența personală a Auschwitz-ului - a lăsat posterității și această rememorare a întortocheatei și îndelung ocolitoarei rute ce avea să-l poarte - în aceleaşi trenuri a căror destinație iniţială fuseseră lagărele de exterminare - spre fosta lui viață, niciodată regăsită pe deplin.

Asemenea tuturor scrierilor sale, Armistițiul a fost aşternut pe hârtie din aceeaşi imperiozitate de a povesti, de a depune mărturie pentru toate nedreptățile pe care autorul, alături de atâtea milioane de oameni, le-a îndurat în experimentul abrutizării.

×
Subiecte în articol: Cormac McCarthy Julia Drake