x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte  Secretele Căii Lactee 

 Secretele Căii Lactee 

de Maria Coman     |    05 Apr 2023   •   06:40
 Secretele Căii Lactee 

Sunt câteva cărți despre știință, cele pe care vi le recomand astăzi, dar știință tradusă nouă, nespecialiștilor, din care aflăm ce legături strânse sunt între noi și, să spunem, meduze. Și nu numai. Sunt câteva lecturi fascinante pentru cei care își doresc să știe mai mult. 

Calea Lactee e un fel de autobiografie fascinantă și accesibilă publicului larg, pentru a spune povestea descoperirilor științifice legate de casa noastră galactică, de la formarea ei la inevitabila moarte și la toate lucrurile interesante dintre ele.  Câteva miliarde de ani, Calea Lactee a fost martora apariției și evoluției vieții pe Pământ și a urmărit existența a peste o sută de miliarde de oameni. Dar s-a simțit incredibil de însingurată, iar poveștile ei au fost mereu spuse de alții. Însă acum Calea Lactee a primit șansa de a ne vorbi „direct”, în numele ei și al sutei de miliarde de stele care o compun, alături de un undecillion (1 urmat de 36 de zerouri) de tone de gaz care se află între ele. 

Povestea ei a început în urmă cu treisprezece miliarde de ani, când nori uriași de gaz care pluteau prin plasma primordială a universului și-au pierdut echilibrul gravitațional și s-au condensat pentru a da naștere unei galaxii pe care o știm astăzi drept Calea Lactee. De atunci, galaxia noastră a privit cum energia întunecată i-a împins prietenii tot mai departe, cum oamenii i-au mitologizat numeroasele sale nume și roluri și cum arheologii galactici au reușit să-i stabilească vârsta reală (foarte nepoliticos). Calea Lactee a absorbit găuri negre supermasive, și-a făcut câțiva dușmani printre vecinii galactici și a plâns la moartea a nenumărate dintre stelele sale. Galaxia noastră s-a și îndrăgostit! 


 

Povestiri despre viitor 

Viitorul este incert, puțin înfricoșător, posibil periculos, poate minunat. Facem față acestei incertitudini nesfârșite spunând povești despre viitor. Dar cum le construim? Unde este viitorul, locul în care plasăm aceste povești? Putem avea încredere în povestirile noastre despre viitor? Și ce fel de viitor ne arată ele? Această carte este despre proiectarea viitorului, despre modul în care ne pregătim pentru el. Gândiți-vă la ea ca la un fel de ghid al utilizatorului pentru viitor. Cu toții avem nevoie de așa ceva, pentru că viitorul este locul în care ne vom petrece restul vieții. 

Autorul  a consultat teologi, filosofi, oameni de știință, statisticieni și savanți dintr-o gamă largă de locuri și timpuri, explorând totodată modul în care ne pregătim pentru viitorul incert, inclusiv cel al evoluției umane, inteligența artificială, călătoriile interstelare și multe altele. Legând mult mai strâns studiul trecutului de cel al viitorului, putem începe să ne imaginăm cum va arăta lumea peste o sută de ani și putem să luăm în considerare soluții la cele mai mari provocări cu care ne confruntăm cu toții. 

 

Meduza fără vârstă 

Specialistul în biologie moleculară Nicklas Brendborg ne invită într-o călătorie prin cele mai îndepărtate colțuri ale globului și prin cele mai recente cercetări, oferindu-ne astfel ocazia să explorăm tot ceea ce lumea naturală și știința au să ne ofere despre misterul îmbătrânirii. 

 

De la multicentenarul rechin din Groenlanda și meduza care întinerește pe măsură ce avansează în vârstă, până la bărbatul care a postit un an și femeia care a reușit să își editeze propriul ADN, această carte urmărește firul tuturor experimentelor, poveștilor și miturilor despre nemurire. 

 

Cu ajutorul unor descoperiri și a unor înzestrări fiziologice stupefiante, ce par mai aproape de magie decât de realitate, cartea Meduza fără vârstă va reconfigura tot ceea ce credeați că știți despre îmbătrânire și vă oferă secrete ale naturii care vă vor ajuta să vă descifrați propria longevitate. 

 

Coboară în apele oceanului și vei întâlni curând forme de viață care îți vor părea cum nu se poate mai străine: bureți-de-mare, corali moi și viermi cu aspect de flori, ale căror corpuri înrădăcinate și geometrii complicate amintesc mai degrabă de viața vegetală decât de orice ar putea fi recunoscut drept animal. Și totuși aceste creaturi sunt verii noștri. Ca membri egali ai regnului animal – ca metazoare – ne pot spune multe despre originile evolutive nu doar ale organismelor, ci și ale minților noastre. 

 

O altă carte, Metazoare, extinde investigația la animale în general, cercetând evoluția experienței subiective cu ajutorul unor specii foarte îndepărtate de om. Godfrey-Smith arată că apariția primelor forme de organism animal, acum mai bine de jumătate de miliard de ani, a fost o inovație profundă, care a înscris viața pe un făgaș nou. Urmărind traseele evolutive ale bureților-de-sticlă, coralilor moi, creveților-dungați, caracatițelor și peștilor, apoi trecând pe uscat în lumea insectelor, a păsărilor și a primatelor ca noi, cartea adună laolaltă aceste povești în scopul de a construi o punte peste prăpastia care separă materia și mintea și de a răspunde uneia dintre cele mai importante întrebări filosofice: care este originea conștiinței? 


››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: cărţi fascinante