x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Ai prea multe cărți vechi în bibliotecă și nu știi ce să faci cu ele? Anticariatul este soluția!

Ai prea multe cărți vechi în bibliotecă și nu știi ce să faci cu ele? Anticariatul este soluția!

17 Feb 2023   •   17:14
Ai prea multe cărți vechi în bibliotecă și nu știi ce să faci cu ele? Anticariatul este soluția!

Toată lumea are cel puțin un raft în casă plin cu ediții de cărți vechi. Mulți au primit recent drept moștenire de la bunici o colecție vastă de cărți vechi, clasice, vintage pe care știu sigur că nu le vor citi niciodată. Din fericire, anticariatele de cărți au soluția perfectă: vânzarea acestora. Achizitorii din cadrul anticariatelor își recompensează pe măsură clienții și îi încurajează să apeleze la o astfel de abordare pentru eliberarea spațiului din bibliotecă.

Cărțile vechi sunt speciale în felul lor; înglobează o lume a trecutului, o lume care este redată prin ochii sensibili, poetici și sentimentali ai autorilor vremii. Tocmai de aceea pasionații și anticariatele se află mereu într-un continuu proces de colectare de cărți vechi, care fac parte din ediții limitate și care în prezent nu mai pot fi găsite nicăieri. Acest aspect le sporește gradul de unicitate și, implicit, prețul. În cele ce urmează sunt prezentate câteva titluri de cărți care pot fi vândute cu succes unui anticariat.

„Crimă și Pedeapsă” de F.M. Dostoiesvski

Dostoievski a fost un scriitor rus apreciat la nivel mondial, datorită capodoperelor pe care le-a scris, cea mai recunoscută dintre ele fiind chiar „Crimă și Pedeapsă”. Cei care se află în posesia unui volum rar cu acest titlu, vor reuși să obțină o sumă de bani în urma procesului de vânzare, mai ales dacă produsul se află într-o stare bună. Povestea despre cum protagonistul Raskolnikov a omorât-o pe bătrâna cămătăreasă, urmată de lungile sale procese de conștiință cu privire la crima pe care a comis-o a făcut înconjurul lumii și a câștigat, paradoxal, empatia multor cititori.

„Amantul doamnei Chatterley” de D.H. Lawrence

„Amantul doamnei Chatterley” este o carte celebră scrisă de D.H. Lawrence, un scriitor apreciat, în care protagonista Constance, cunoscută și sub numele de Lady Chatterley, în varstă de doar 27 de ani, se regăsește într-un mariaj care nu îi aduce împlinire sufletească. Soțul său s-a accidentat în război, rămânând imobilizat pentru tot restul vieții sale. Astfel, Constance, mânată de o furie pe care a încercat să și-o reprime, începe o relație adulteră cu un bărbat din clasa muncitoare. Chiar în momentul publicării, în anul 1928, romanul a fost interzis din cauza temei abordate, transformând cartea, în prezent, într-o achiziție râvnită.

„O mie nouă sute optzeci și patru” de George Orwell

Cartea „O mie nouă sute optzeci și patru” este controversată în prezent, deși a fost tipărită pentru prima dată în anul 1949. Distopia creată de George Orwell în jurul personajului Winston Smith prezintă elemente care au existat sau continuă să existe și în contemporaneitate sub o formă sau alta: regimul totalitarist, „fratele cel mare” care guvernează totul din umbră, manipularea, dezumanizarea oamenilor, războiul. Este un roman care a ridicat multe semne de întrebare și care a căpătat notorietate, mai ales în prezent, fiind foarte căutat de anticariate.

Volumele amintite mai sus sunt doar câteva exemple de cărți care pot fi vândute la anticariate, mai ales dacă se află într-un stadiu bun. Specialiștii se deplasează chiar la domiciliul proprietarilor pentru achiziție, oferindu-le posibilitatea de a intra în posesia unei sume atractive de bani fără să depună niciun efort.

×