x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Ce am putea să mai citim? 

Ce am putea să mai citim? 

28 Feb 2023   •   17:23
Ce am putea să mai citim? 

Ce putem citi în 2023? Dacă nu ești genul de persoană care să își fi făcut deja o listă exactă cu ce cărți și ce autori vrea să parcurgă anul acesta, atunci câteva sfaturi și direcții te-ar ajuta. Avem atâția clasici și atâția autori importanți încât pentru cititori devine copleșitor. Vrei să citești cartea despre care vorbește toată lumea, vrei să fii în pas cu ceilalți cititori, de asemenea există presiunea constantă de a citi literatură de calitate. Ce este literatura de calitate, totuși? Iată câteva recomandări de cărți care ar putea alcătui o listă consistentă de cărți pentru următoarele luni.

Clasicii se aleg cel mai greu. Unii sunt prea dificili și prea puțini interesanți, alți autori au un stil dificil de descifrat, dar care merită efortul, printre aceștia se numără Toni Morrison, William Faulkner, James Joyce și Joseph Conrad. Faulkner este un clasic american, a cărui operă la o primă vizită nu are foarte mult sens, dar cu destul de multă răbdare, te vei atașa și vei simți tot ceea ce el vrea să simți.

„Beloved”, opera autoarei Toni Morrison, este un roman remarcabil, care vorbește despre traumele generaționale, despre scalvie și efectele devastante ale acestei cruzimi. Cu mult mai mulți ani în urmă, Joseph Conrad, la rândul lui, povestește despre ororile de care sunt în stare oamenii în nuvela sa „Heart of Darkness”. Scena oamenilor captivi, țintuiți de lanțuri, băiatul deshidratat, lihnit de foame, toate acestea construiesc un cadru sumbru, dar foarte viu.

            Totuși, dacă clasicii care abordează teme sociale și au un discurs politic integrat în textul lor nu sunt pentru tine,  atunci Robert Louis Stevenson este alegerea potrivită. „Dr. Jekyll and Mr. Hyde” este cea mai cunoscută operă a autorului, dar și cea mai îndrăgită. Temele pe care le abordează în acest roman de o dimensiune plăcută sunt dualitatea naturii umane și importanța reputației în societate. Dacă ți-a plăcut „The Picture of Dorian Gray”, atunci mai mult ca sigur vei adora această povestioară captivantă și plină de mister, ce urmărește un șir de acte necuviincioase.

            Să nu ignorăm că literatura contemporană este la fel de importantă, iar contemporanii de azi sunt clasicii de mâine! Cum separăm contemporanii ce vor fi ușor de uitat de cei care vor rămâne nu numai cu noi, dar și cu alți cititori pentru mai mult timp? Putem doar să intuim. Câteva titluri importante sunt: „The Color Purple” de Alice Walker, orice roman de Irvine Welsh, „American Psycho”, „Less than Zero” sau „Imperial Bedrooms„” sunt alegeri foarte interesante de la Bret Easton Ellis.

            Încearcă cât mai mulți autori, cât mai multe genuri, astfel vei descoperi ce îți place cu adevărat. Răspunsul pentru ce am putea să mai citim este: orice, atâta timp cât ne face plăcere. Renunță la cărțile care nu îți oferă satisfacție.

               

 

×