x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Cele mai vândute cărţi din anul 2009

Cele mai vândute cărţi din anul 2009

de Sebastian S. Eduard    |    12 Ian 2010   •   00:00
Cele mai vândute cărţi din anul 2009
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

Care a fost cea mai vândută carte a anului ce a trecut? Conform statisticilor de vânzări ale reţelei Diverta, Saga Amurg s-a aflat în topul celor mai populare cărţi.

Este greu să faci o statistică şi să fie 100% adevărată. Cărţile se vând şi în librării particulare, şi în reţele de librării, şi la chioşcurile de ziare, oficial sau pe sub mână. Editurile declară cifrele oficiale sau se autopiratează pentru a supravieţui. Nu există nici o asociaţie care să încerce să adune aceste vânzări.

AVEM ÎNSĂ TOPUL DIVERTA
Un barometru ce ne spune an de an încotro merge piaţa cărţii şi ne poate furniza indicii interesante. Un barometru realizat în cea mai vastă reţea de librării din România, reţea care numără nu mai puţin de 38 de magazine.

2008 şi 2009. Conform statisticilor de vânzări ale Diverta pe anul 2009, în top 10 se menţin 3 titluri care au fost prezente în fruntea clasamentului şi în 2008 - este vorba de "Mănâncă, roagă-te, iubeşte" (Humanitas), povestea unei femei care căuta lucrurile cu adevărat importante în Italia, India şi Indonezia, "Dincolo de bine, dincoace de rău" (Nemira) de Aurora Liiceanu şi Alice Năstase şi "Trăiesc, deci mă abţin" (Coreus Publishing). Mihaela Rădulescu, prezentă anul trecut pe poziţii fruntaşe cu "Despre lucrurile simple", revine acum în topuri cu cea de-a doua carte - "Nişte răspunsuri".

De altfel, în ultima vreme editorii au remarcat că sunt volume care, chiar dacă au fost lansate acum câţiva ani, continuă să facă vânzări bune şi constante: "Mănâncă, roagă-te, iubeşte", "Trăiesc, deci mă abţin", "Dincolo de bine, dincoace de rău", "Bărbaţii sunt de pe Marte, femeile de pe Venus" şi "De ce iubim femeile" sunt numai câteva dintre ele.

Recordul absolut al lui 2009 este deţinut însă de autoarea americană Stephanie Mayer. Volumele apărute la Editura Rao şi care aparţin Sagăi Amurg - "Luna nouă", "Eclipsa", "Zori de zi" - se află pe primele trei locuri în clasamentul pe anul trecut.

TITLURI DE IMPACT
Deşi a fost un an mai dificil pentru piaţa editorială românească, an în care am asistat la o scădere a pieţei de carte şi implicit o scădere a tirajelor, editurile s-au focusat în a edita titluri de mare impact, iar noutăţile editoriale ale anului 2009 nu pot decât să confirme acest lucru. În funcţie de valoarea vânzărilor, topul anului trecut este dominat de Rao, urmat de Editura Trei (în urcare cu cinci poziţii), Grupul Editorial Corint, Polirom, Litera International, Grupul Humanitas, All, Nemira, House of Guides şi Girasol.

CIFRE ŞI TITLURI
Din punctul de vedere al profilului, preferate de departe sunt volumele din domeniul beletristic (30,59%), cartea de copii (19,05%), hobby (10,50%) şi autoeducare (8,55%). Să vedem câteva dintre bestseller-urile anului trecut, la categoriile lor. "Tehnici de negociere" (All) a fost cea mai vândută lucrare din domeniul Afaceri şi economie, în timp ce Autoeducarea a fost dominată de volumul "Trăiesc, deci mă abţin" al Mihaelei Bilic (Coreus Publishing).

Bogdan Teodorescu domină topul cărţilor de Călătorie cu "54/24" (Tritonic), în timp ce ultimul volum din seria Harry Potter, al şaptelea, a făcut cea mai bună vânzare în categoria Cărţilor pentru copii. Secţiunea Gastronomie este şi ea dominată de volumele lui Jamie Oliver - "Acasă la Jamie", "La masă cu Jamie", "Să gătim cu Jamie" - toate trei apărute la Curtea Veche Publishing. "Enigma francmasonilor" (Art) este pe primul loc la Istorie şi Religie, "Amintiri din copilărie" (Herra) este pe prima poziţie când vorbim de Literatură şcolară, iar "Copiii lui Hurin" (Rao) deţine fruntea clasamentului dacă vorbim de romanele SF.

 

Top 10 2009
1. "Luna nouă" - Stephanie Meyer, Rao
2. "Eclipsa" - Stephanie Meyer, Rao
3. "Zori de zi" - Stephanie Meyer, Rao
4. "Mănâncă, roagă-te, iubeşte" - Elizabeth Gilbert, Humanitas
5. "Amurg" - Stephanie Meyer, Rao
6. "Fetele bune ajung în Rai, fetele rele ajung unde vor" - Erhardt Ute, Nemira
7. "Nişte răspunsuri" - Mihaela Rădulescu, Polirom
8. "Învingătorul este întotdeauna singur" - Paulo Coelho, Humanitas
9. "Trăiesc, deci mă abţin" - Mihaela Bilic, Coreus Publishing
10. "Dincolo de bine, dincoace de rău" - Alice Năstase, Aurora Liiceanu, Nemira

×
Subiecte în articol: carte