x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Jurnalul vă oferă o carte de neratat: ”Crimă pentru pământ”, al treilea volum al "Trilogiei Ţărănești", de Dinu Săraru

Jurnalul vă oferă o carte de neratat: ”Crimă pentru pământ”, al treilea volum al "Trilogiei Ţărănești", de Dinu Săraru

02 Mar 2021   •   11:43
Jurnalul vă oferă o carte de neratat: ”Crimă pentru pământ”, al treilea volum al "Trilogiei Ţărănești", de Dinu Săraru

Jurnalul vă oferă o carte de neratat: ”Crimă pentru pământ”, al treilea volum al "Trilogiei Ţărănești", de Dinu Săraru.

”Crimă pentru pământ” (1994) încheie memorabil trilogia începută cu „Niște țărani” (1974) și continuată cu ”Iarba Vântului” (1993), romane considerate drept puncte de referință în ceea ce privește lumea satului românesc, cu problemele, dramele și întâmplările ei.

Deși sunt scrise la distanță de aproximativ doua decenii, cele trei titluri formează un tot, o adevărata trilogie, înfățisând viața zbuciumată a țăranului român prin personaje remarcabile și bine conturate, precum Năiță Lucean, Gaiță ori Damian Vulpenaru.

Pentru ultimul volum, Dinu Săraru a fost distins cu premiul "Liviu Rebreanu".

În 2002, la Teatrul Național a avut loc premiera piesei „Crimă pentru pământ”, în regia lui Grigore Gonta, cu regretata Draga Olteanu-Matei și Costel Constantin în rolurile principale. Asta după ce în 1997 fusese realizat un documentar după cartea lui Dinu Săraru, despre evoluția atitudinii țăranilor români față de proprietatea asupra pământului: de la relativa indiferență la o patima care s-a soldat chiar și cu crime. Recent, Dinu Săraru a povestit cum l-a impresionat Draga Olteanu în timpul unei repetiții desfășurate la Slătioara, unde actorii fuseseră invitați să stea ca să simtă mai bine atmosfera satului românesc: ”S-a lăsat liniște. Felul în care a spus acel monolog m-a încremenit. Mai mult, m-a făcut să lăcrimez, ceea ce nu mi s-a întâmplat niciodată. Da, niciodată. Și mai mult decât atât, Draga m-a făcut să uit că eu am scris acel text. Era atât de mult al ei încât, pe moment uitasem că eu sunt autorul. Era excepțională. A pus atât de mult suflet”.

Nu ratați începând de astăzi Jurnalul și cartea ” Crimă pentru pământ”, la preţul special de 25 de lei!

×