x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Lansare de carte și sesiune de autografe - Ioana Maria Stăncescu - Tăcerea vine prima

Lansare de carte și sesiune de autografe - Ioana Maria Stăncescu - Tăcerea vine prima

de Magdalena Popa Buluc    |    11 Apr 2024   •   21:00
Lansare de carte și sesiune de autografe - Ioana Maria Stăncescu - Tăcerea vine prima

Editura Trei și Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bulevardul Regina Elisabeta, nr.38) vă invită vineri, 12 aprilie, începând cu ora 19:00, la evenimentul de lansare a cărții Tăcerea vine prima, cel mai nou roman scris de Ioana Maria Stăncescu, apărut în colecția Autori români a Editurii Trei.

Alături de autoare participă scriitoarele Simona Antonescu și Corina Sabău. Moderatoarea lansării va fi Nona Rapotan, jurnalist cultural. Întâlnirea se va încheia cu o sesiune de autografe.

Tăcerea vine prima vorbeşte despre trauma unei familii contemporane şi despre blocajele de comunicare dintre mai multe generații de femei. Atunci când tăcerea se instalează într-o familie, toate comportamentele sunt creatoare de traume. Singura soluție pare să fie depășirea fricii și deschiderea rănilor.

Subiectul principal îl reprezintă relația complicată a Dorei, pe de o parte cu mama sa intruzivă și veșnic nemulțumită, pe de altă parte cu fiica adolescentă care începe să-și ceară dreptul la independență. Crescută într-o familie în care femeile și bărbații au fost dintotdeauna într-un raport de forță, copiii au acoperit goluri și dureri, fericirea personală n-a părut necesară, mamele au îmbătrânit urât, iar tații, în tăcere, Dora preferă fantasma realității. Într-un moment de curaj, ea intră într-o relație online cu Toma. Totuși, chiar și după ce ajunge la Braşov, acolo unde locuieşte bărbatul, spaima de a nu fi dezamăgită o face să se întoarcă acasă, fără ca întâlnirea să aibă loc. Când însă, Toma vine în București și o sună, Dora este nevoită să ia o decizie. Nu înainte de a rupe tăcerea şi a da cărţile pe faţă, într-o discuţie cu mama ei.

Primul roman al Ioanei Stăncescu publicat la Editura Trei, Tot ce i-am promis tatălui meu (2020) a fost extrem de bine primit de publicul iubitor de literatură română, nominalizat la Premiile „Sofia Nădejde" pentru literatură scrisă de femei, la categoria Debut Proză și laureat la Festival du Premier Roman Chambéry, 2021.

Tot ce i-am promis tatălui meu balansează cu grație feminină între amintirile încă vii ale tinereții și prezentul unei realități necruțătoare. Drama schizoidă a femeii mature eșuate în rol de mamă se transformă, cu prilejul unui punct de cotitură, într-o zbatere între dreptul la o viață proprie și păstrarea echilibrului în universul familial. Povestea de iubire, fie ea și una la distanță, imposibilă, dar cu atât mai ușor de dus, vine ca un colac de salvare, iar eroina o (re)trăiește ca pe o a doua șansă, cu disperarea specifică a celor care nu mai au timp — totul într-o atmosferă cu iz parizian.” - Mara Wagner, jurnalistă și scriitoare.

Ioana Maria Stăncescu s-a născut la București, în 1975, și a studiat limba și literatura franceză la Universitatea București. Lucrează ca realizator la Radio România Internațional. Debutează în 2020 cu Tot ce i-am promis tatălui meu (apărut la Editura Trei), roman nominalizat la Premiile „Sofia Nădejde" pentru literatură scrisă de femei, la categoria Debut Proză, și laureat la Festival du Premier Roman Chambéry, 2021.

 

×