x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Mareşalul...

Mareşalul...

de Sebastian S. Eduard    |    08 Aug 2008   •   00:00

"Aliatul uitat al lui Hitler", un nou volum semnat Dennis Deletant
Demonizat atît de legionari, cît şi de regimul stalinist, recuperat de comunismul naţionalist al lui Ni­colae Ceauşescu, mareşalul Ion An­tonescu a fost transformat după 1990 în figură emblematică a anticomunismului.



"Aliatul uitat al lui Hitler", un nou volum semnat Dennis Deletant
Demonizat atît de legionari, cît şi de regimul stalinist, recuperat de comunismul naţionalist al lui Ni­colae Ceauşescu, mareşalul Ion An­tonescu a fost transformat după 1990 în figură emblematică a anticomunismului. Transformare pripi­tă, avînd în vedere lipsa de studii cu adevărat critice dedicate în perioada comunistă personalităţii mare­şa­lului sau frămîntatei perioade interbelice în general. 

PERSPECTIVĂ NOUĂ.
Cartea lui Dennis Deletant aduce o perspectivă nouă asupra omului şi epocii: perspectiva unui cercetător străin de pasiunile iscate în România, uneori chiar şi printre istorici, de un mo­ment istoric "nedigerat"; a unui cer­cetător care citeşte toate documentele cu gîndul la semnificaţia lor adîncă; a unui cercetător, mai ales, care ştie că personalităţile şi epocile istorice trebuie judecate, dar fără ură şi fără părtinire.

"România şi Pactul de la Var­şo­via", "Teroarea comunistă în Româ­nia. Gheorghiu-Dej şi statul poli­ţie­nesc", "Studii de istorie română", "Ceauşescu şi securitatea" sînt cărţi din bibliografia autorului.

Autorul, Dennis Deletant, s-a născut la Norfolk şi este profesor de studii româneşti la School of Slavonic and Este European Studies, University of London


Semnaleeditoriale

Cartea lui Daniel

Editura Leda. Apărut în 1971 şi nominalizat la National Book Award, volumul a fost cel care i-a adus lui Doctorow consacrarea ca scriitor. Romanul se bazează pe un fapt istoric, judecarea şi execuţia lui Ethel şi Julius Rosenberg, comunişti ame­ricani care şi-au găsit moartea pe scaunul electric în 1953, după ce au dezvăluit Uniunii Sovietice secrete legate de armele nucleare. Povestea celor doi comunişti este rememorată de fiul lor, Daniel, mulţi ani mai tîrziu.

Epoca Failibilităţii

Editura Polirom. Cea mai recentă carte a lui George Soros oferă o analiză lucidă a unor pro­bleme de mare actualitate şi interes general care continuă să-l preocupe pe autor, cum ar fi lupta împotriva terorii, erorile Administraţiei Bush, cultivarea democraţiei şi a diver­sităţii, eradicarea sărăciei, criza glo­bală de energie. Acestea sînt privite prin prisma propriului cadru conceptual care îşi pro­pune, printre altele, să înlăture prejudecăţile existente legate de capacitatea noastră de înţelegere a lumii şi de forma cea mai adecvată de organizare socială. 

KGB în inima Vaticanului

Pro Editura. Cartea este rodul unei lungi anchete asupra serviciilor sovietice KGB şi GRU, care, după ce au făcut din înalta ierarhie a Bisericii Ortodoxe ruse o anexă a propagandei lor, au penetrat, din anii ’20, secretele lumii catolice. Cititorul va înţelege cum notorietatea mondială cîştigată de Ioan Paul al II-lea, datorită numeroaselor sale deplasări, a dejucat tentativele de destabilizare a papalităţii şi cum a fost organizat atentatul  de la 13 mai 1981.

Pînă la lăsarea serii

Editura Trei. Japonezul Junnosuke Yoshiyuki, unul dintre cei mai importanţi scriitori ai celei de-a "treia generaţii", debutează în Colecţia Eroscop cu "Pînă la lăsarea serii". Autorul, care în mod obişnuit scrie despre prostituţie, homosexualitate, sado-masochism sau fetişism, spune aici povestea a doi amanţi care se întîlnesc prin cafenele, restaurante şi hoteluri clandestine. Rafinată şi complexă, relaţia lor ero­tică este marcată de o puternică interdicţie: vrînd să-şi păstreze virginitatea, tînăra refuză să se culce cu el. Un roman frumos şi crud deopotrivă, de un erotism sublim şi puternic, care evită însă cu măiestrie pornografia.  

×
Subiecte în articol: carte