Scriitorul Mihail Şişkin, considerat cel mai mare autor rus al momentului şi cel mai important candidat rus la Premiul Nobel pentru literatură, se va întâlni vineri cu publicul din Bucureşti, la invitaţia Curtea Veche Publishing, cu ocazia lansării volumului “Părul Venerei”, opera autorului cea mai apreciată de critica internaţională.
În România, scriitorul este foarte cunoscut şi îndrăgit pentru volumul “Scrisorar”, apărut în 2012, în traducerea Antoanetei Olteanu - o poveste de dragoste “de o frumuseţe ce îţi taie răsuflarea” (Le Figaro), câştigătoare a celui mai important premiu al literaturii ruse, Marea carte (Bolshaja Kniga).
Mihail Şişkin este singurul scriitor ce a câştigat toate cele trei mari premii literare ruseşti – Premiul Booker Rusesc (Russkii Buker, 2000), Marea carte (Bolshaja Kniga, 2006, 2011) şi Premiul Naţional pentru Bestseller (Nacionalnyi Bestseller, 2005). Evitând limba nouă, Mihail Şişkin scrie într-o rusă lirică. Trei dintre romanele lui Şişkin au fost dramatizate şi puse în scenă: “Scrisorar” la Teatrul de Artă Cehov din Moscova, “Vziatie Izmaila” la Teatrul MOST, iar “Părul Venerei” la Atelierul Piotr Fomenko.
“Părul Venerei” este o prelungire a muncii de zi cu zi a scriitorului. Acesta este interpret din limba rusă la un birou elveţian pentru azilanţi. Toate poveştile, toate ororile pe care le aude, le trece prin filtrul său şi redă lumii “căldură umană şi lumină”, după cum spune chiar scriitorul. Pentru că “Părul Venerei” este o carte despre căldura umană. “În Italia, Părul Venerei este o buruiană şi creşte fără nicio problemă, singură. În Rusia, Părul Venerei este o plantă de apartament. Fără îngrijirea omului, ar muri. Deci este o carte despre căldura umană”, a subliniat la conferinţa de presă, de joi, Mihail Sişkin.