Editurile din România s-au pregătit cu strategii și titluri noi de carte pentru cea de-a 13-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest, ce va avea loc în perioada 30 mai-3 iunie, la Romexpo. Rao a mizat pe iubire. Editurile Nemira și Nemi mizează pe strategii de marketing aplicate: 20% reducere la toate titlurile și 35% reducere la pachetele cadou.
Trei cărți care vorbesc despre iubire, povești clasice sau moderne. „Litera stacojie”, de Nathaniel Hawthorne, este un roman care redă povestea lui Hester Prynne, condamnată de comunitate la moarte, pentru adulter. Hawthorne explorează temele păcatului, vinovăţiei, pedepsei, căinţei și recăpătării demnităţii.
„Blândețea nopții”, de F. Scott Fitzgerald, este povestea romantică și tragică a actriţei Rosemary Hoyt și a cuplului din înalta societate Dick și Nicole Diver, a cărei acțiune e plasată în peisajul spectaculos al Rivierei franceze, în anii 1920. Dick, un tânăr psihiatru strălucit, este în aceeași măsură soţul și medicul lui Nicole, a cărei avere îl abate din drumul său și a cărei putere crește în detrimentul vitalităţii lui, făcându-l să se îndrepte către un final tragic. Cartea propune conceptul romantic de personaj, într-o poveste lirică, expresivă.
Tot despre iubire este și „Aurul maorilor”, de Sarah Lark, prima parte a trilogiei Kauri. O iubire adolescentină devine punctul central al unei poveşti care vă va purta din Irlanda în Noua Zeelandă. Doi tineri, despărţiţi de o lume, reuşesc să îşi împlinească destinele pe ţărmuri îndepărtate, fără să ştie că tot ce îşi doresc mai mult se găseşte... chiar în faţa lor. Cum îi vor afecta anii şi experienţele trăite unul departe de celălalt? Şi, mai presus de orice, vor regăsi iubirea pe care nu au uitat-o niciodată?
Editurile Nemira le propune cititorilor noutăți precum „Singura poveste”, cel mai recent roman al scriitorului britanic Julian Barnes, câștigător al premiului Man Booker pentru “Sentimentul unui sfârșit”. De asemenea, jurnalul necenzurat al celui mai mare dansator din toate timpuruile, Vaslav Nijinski, o carte legendară, tradusă în română integral pentru prima dată din limba rusă de Raluca Rădulescu. Cartea apare în colecția Yorick de arte ale spectacolului.
Un titlu incitant este și “IT”, de Stephen King, romanul ecranizat anul trecut și considerat de mulți capodopera maestrului horror și o magnifică odisee a terorii. De asemenea, „Ani-lumină”, de Brian Clegg, povestea extraordinară a fascinației oamenilor pentru lumină, apărut în colecția Anticipația de popularizare a științei.
Un titlu care fascinează adolescenții este “Crucea de foc”, volumul 1 – partea a cincea din populara serie Outlander, de Diana Gabaldon, un fantasy combinat magistral cu roman istoric și de dragoste, apărut în colecția Nautilus fantasy. Iar iubitorii de SF au acum “Povestea lui Zoe”, al patrulea roman din seria Războiul bătrânilor, de Joe Scalzi, în colecția Nautilus science fiction.
Scriitorii români au raftul lor la standul editurii Nemira. Cele mai recente volume de poezie din colecția “Vorpal” sunt “Jocul de-a amiba”, de Tara Skurtu, “Tribar”, de Andra Rotar și “Frigul” (elegie), de Mihai Ignat. Primele cărți din colecția de proză românească contemporană, “N’autor”, coordonată de Eli Bădică sunt și ele la stand: “Matriarhat”, de Cristina Andrei, “Anotimpuri care nu se repetă”, de Ion Pleșa și “Territoria”, de Oleg Garaz.
Cei mici se pot delecta cu noutățile de la editura Nemi de carte pentru copii, printre care “Seria Istoria povestită”, de Simona Antonescu, cu ilustrații de Alexia Udriște: “Decebal și un solomonar misterios”, “Nobilul Aeticus și o călătorie în jurul lumii” și “Menumorut și minele de aur de la Roșia Montană”.