x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Noutățile Târgului de carte Gaudeamus, dincolo de „cortină”. Comisarul Antonescu recidivează cu „Crima imperfectă”

Noutățile Târgului de carte Gaudeamus, dincolo de „cortină”. Comisarul Antonescu recidivează cu „Crima imperfectă”

de Diana Scarlat    |    05 Dec 2024   •   06:40
Noutățile Târgului de carte Gaudeamus, dincolo de „cortină”. Comisarul Antonescu recidivează cu „Crima imperfectă”
Sursa foto: Mihai Mitrea

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România 2024, eveniment finanţat de Ministerul Culturii, şi-a deschis porţile ieri, în Pavilionul B2 Romexpo din Capitală. Până duminică, organizatorii ne promit un adevărat „regal literar” pentru iubitorii de carte. Preşedinte de onoare este scriitorul Mircea Cărtărescu. Programul de vizitare este zilnic, între orele 10.00 şi 20.00, iar accesul este gratuit. Târgul reunește peste 200 de expozanţi, sute de lansări de carte şi zeci de mii de titluri de actualitate, prezentate vizitatorilor, multe dintre ele fiind în premieră. 

Târgul Gaudeamus are ca element central editura Humanitas și pe Mircea Cărtărescu, la această ediție, dar sunt multe alte evenimente culturale care atrag toate categoriile de cititori. Cele mai cunoscute edituri din România participă la Gaudeamus cu un număr impresionant de titluri noi și oferă reduceri. 

Grupul Humanitas anunţă o ofertă de peste 1.000 de titluri, peste 90 de cărţi-eveniment şi un program bogat de lansări, prilej de întâlnire cu Ana Blandiana, Gabriel Liiceanu, Mircea Cărtărescu, Andrei Pleşu, Horia-Roman Patapievici și multe alte nume sonore ale scenei culturale românești sau internaționale. Toate cărţile Humanitas vor avea o reducere de preţ de 10%, cărţile pentru copii vor putea fi cumpărate cu 15% reducere, iar pentru cele peste 150 de titluri publicate în ediţii de colecţie vor fi preţuri speciale, valabile numai la Gaudeamus. 

Editura Polirom participă în perioada 4-8 decembrie la Târgul de Carte Gaudeamus, ediţia cu numărul 31, cu peste 1.000 de titluri, toate aflate la reducere. Printre noutăți se numără și cartea „Paul Cornea, Jurnal (1933-2017)”, ediţie îngrijită de Petruş Costea, cu o prefaţă de Mihai Zamfir, care va fi prezentată la această ediţie a târgului.

Editura Nemira prezintă peste 40 de noutăţi editoriale la cea de-a 31 ediţie a Târgului de Carte Gaudeamus, unde va participa cu două standuri, Nemira şi Nemi, unde cititorii şi pasionaţii de lectură sunt aşteptaţi să descopere noutăţi editoriale, serii populare şi autori îndrăgiţi, precum şi recomandări şi idei de cadouri pentru cei mari şi cei mici. De asemenea, peste 15 titluri din portofoliul „Anansi. World Fiction”, imprint al Editurii Trei, își aşteaptă iubitorii de literatură universală ta târg.

Thriller și spionaj, cu debut în SUA

Sunt prezente și edituri mai mici, dar care au publicul lor bine definit. De exemplu, printre noutățile de la standul BookForge se numără romanele „Vila Aquamarine” și „Night”, de Monica Ramirez, autoarea mai multor „thrillere” pline de mister, foarte apreciate de cititori.

Monica Ramirez este un fenomen – o scriitoare care amintește de Rodica Ojog-Brașoveanu sau de Agatha Christie, prolifică și iubită de cititorii romanelor de spionaj și thriller.

S-a lansat în SUA, unde a locuit un timp. Peste Ocean a publicat nouă cărți de ficțiune. Este absolventă a Belford University din California, având o diplomă de Creative Writing. Este membră a EWA (Espionage Writers of America) și a Romanian Crime Writers Club. 

Scriitoarea a debutat cu seria de spionaj „Alina Marinescu”, la editura Blue Ink Waters Press, apoi Editura Boson Books i-a publicat două romane istorice de dragoste - „Intimate Strangers Affair” și „Kit Black”, precum și thriller-ul „Blackout”. În România a publicat seria „Alina Marinescu”, „Asasin la feminin”, „Identități secrete”, „Balanța puterii”, „Bariere de fum”, „Abis și Recviem pentru un asasin”, „Traficantul de umbre”, „Cum se scrie un best-seller - Tehnica americană de scriere creativă cu ajutorul căreia poți transforma o idee într-un roman de succes”, „Seducția apei”, „Viață dublă la Veneția”, „Fantoma de pe lac” și multe altele incluzând trilogia „Metropolis” și seria „Emma Moss”.

O parte necunoscută a României

Pentru iubitorii literaturii române realiste, la Editura Eikon se va lansa vineri, de la ora 16:30, cartea Simonei Lazăr (fost jurnalist la Jurnalul Național și Radio România), „Mireasa și alte povestiri” - proză scurtă, realistă, povești cu personaje atipice care dezvăluie partea neștiută a realității românești, unele fiind inspirate din situații și întâmplări adevărate. Autoarea demitizează parțial anumite situații prezentate idilic în literatură, de exemplu nunta în mediul rural, în „Mireasa”. 

Simona Lazăr mărturisește că multe dintre povești au fost concepute în timp ce înota, iar modul în care și-a început cartea amintește de teoria care spune că nu trebuie să începi niciodată un text cu „Nu”, contestată în mod manifest de Eugen Ionesco, cel care a rupt tiparele și a demonstrat că o carte poate fi valoroasă și atunci când începe așa și când însuși titlul cărții e „Nu”. Poveștile Simonei ar putea fi mai greu de înțeles de noile generații care nu cunosc viața din mediul rural, dar se adresează unui public numeros care cunoaște realitățile surprinse prin fiecare situație sau personaj în parte.

Între roman și manual de criminologie

Fostul șef al Serviciului Omoruri din Poliția Capitalei, Dan Antonescu, de 12 ani și realizator de emisiuni cu scop de prevenție la mai multe posturi TV, își lansează cartea „Crima Imperfectă”, la Editura Corint. Se poate spune, pe scurt, că din „crima imperfectă” a ieșit romanul polițist perfect. Dan Antonescu a „recidivat”, „Crima imperfectă” fiind deja a doua carte pe care o lansează, după „Viața la Omoruri”. Ambele sunt romane polițiste ce descriu câte un caz rezolvat de echipa din care a făcut parte autorul și pe care a condus-o, spre finalul carierei, la Serviciul Omoruri din cadrul Poliției Capitalei. Lansarea va avea loc duminică, 8 decembrie, de la ora 13:00, la standul Editurii Corint.

Pe lângă meseria de polițist și cea de realizator de emisiuni TV, Dan Antonescu este unul dintre scriitorii care au ceva de spus. Ca fost anchetator, profesionist cu o vastă experiență, de peste 20 de ani, a lucrat în circa 2.000 de cazuri de omor, iar acum are o viziune complexă asupra situațiilor și personajelor pe care le descrie cu o abundență de detalii - mai ales psihologice. 

„Crima imperfectă” nu este un jurnal în care polițistul deapănă amintiri, ci un roman polițist care se bazează pe fapte și personaje reale pe care autorul le-a folosit pentru a crea o altă poveste, într-un demers beletristic autentic, deși cartea poate fi percepută, în funcție de cititor, și ca un manual al anchetatorului sau un caz din jurisprudență.

Din punct de vedere pur tehnic, „Crima imperfectă” este un roman polițist realist, modernist, psihologic, în care relatările naratorului-personaj principal sunt la persoana I, iar povestea polițistă pe care se bazează este mereu plină de suspans. Are toate elementele unei scriituri de bună calitate, dar mai are câteva valențe pe care rar le regăsim în literatura română, anume urmărirea elementelor specifice anchetei polițienești, din perspectiva profesionistului care a participat atât la rezolvarea cazului pe care se bazează narațiunea, cât și a multor altora. 

Studiu de caz pentru profesioniști

Valențele poveștii polițiste sunt multiple, iar cartea lui Dan Antonescu poate fi privită și ca studiu de caz. De altfel, multe dintre elementele procedurale din anchetă sunt bazate pe fapte reale, iar analiza fină a anchetatorului descrie, foarte amănunțit, reacțiile criminalului, la anumiți stimuli. 

Cititorul avizat poate fi consumator de beletristică sau de tratate de psihologie criminalistică, poate fi polițist, procuror, avocat, judecător, criminalist, criminolog, jurnalist sau psiholog, pentru că autorul a reușit să se adreseze în egală măsură tuturor acestor categorii de public - cititori avizați sau neavizați din diverse categorii, în funcție de ceea ce caută fiecare în această poveste polițistă. 

Cartea are și o latură educațională, pentru cei care sunt interesați de „bucătăria” anchetei într-un caz de omor și mai ales pentru cei care ar vrea să înțeleagă cum reușeau polițiștii, acum 20 de ani, să prindă criminali, fără camere de supraveghere și fără telefoane mobile, fără internet sau rețele de socializare și fără acces la listele de apeluri telefonice ale victimelor, din care acum se pot extrage mult mai ușor suspecții. 

video Mihai Mitrea

Este o lecție de viață și una de profesie, care le poate fi de un real folos profesioniștilor din domeniile enumerate mai sus și mai ales celor care se pregătesc pentru o astfel de carieră. Dar pentru cei care apreciază strict povestea polițistă plină de aventuri și de suspans, este o carte pentru cititorul care caută delectarea în lectură. Dar este și o carte polițistă cu final neașteptat care se citește pe nerăsuflate.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: noutati targ carte gaudeamus