x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte O nouă carte de excepție oferită de Jurnalul: Muzeul de ceară, de Dumitru Popescu

O nouă carte de excepție oferită de Jurnalul: Muzeul de ceară, de Dumitru Popescu

22 Sep 2021   •   08:02
O nouă carte de excepție oferită de Jurnalul: Muzeul de ceară, de Dumitru Popescu

Jurnalul vă oferă începând de astăzi o altă carte a lui Dumitru Popescu, autor ajuns la 94 de ani și unul dintre puținii foști demnitari comuniști rămași în viață. Un bun roman social și psihologic, despre care criticul Nicolae Manolescu notează că ”este construit strâns, fără lăbărțare, scris cu mână sigură, extrem de autentic, plin de observații de viață, dar și de idei. Muzeul de ceară se citește pe nerăsuflate”.

"Eroul lui Dumitru Popescu este, la începutul romanului, un șef respectat, adulat, temut. Despina (care și-a asumat din capul locului, printr-un soi de contract cu soțul ei, foarte tânăr pe atunci, răspunderea pentru "plenitudinea vieții lui intime") i-a alcătuit și o "curte", de rude și de cunoscuți, care, în cite o seara, îl distrează cu glumele lor, îl relaxează, îl scot din priza. Primul capitol îl arata pe Harnagea în mijlocul "curții lui". Autorul creionează citeva portrete memorabile. Sergiu însuși ne apare ca un om tare (pe situație și pe sine), capricios, brutal și știind perfect ca toți musafirii depind prea mult de el ca sa ii fie cu adevărat prieteni. La fel de repede și de sigur sunt portretizați colegii lui Harnagea, la ședința de la minister, în capitolul al doilea. (...) Sergiu urmează o școală de machiavelism. Învață să atace și să se apere, să se disimuleze, sa fie dur și ipocrit, direct și ocolit, după împrejurări. Învață mai ales sa suporte umilințele: aceasta e școală cea mai grea. Școala carierismului și a puterii. Tactica și strategia obținerii puterii sunt studiate meticulos de D. Popescu, cu bune intuiții psihologice. Harnagea, întors acasă după ce a fost uns director, la Despina lui fără de care n-ar fi izbutit nimic, simte brusc fragilitatea de porțelan, răceala calculatei femei" - scrie Nicolae Manolescu în "Literatura română postbelică. Lista lui Manolescu".

Nu ratați începând de astăzi Jurnalul și primul volum al cărții Muzeul de ceară, de Dumitru Popescu. Preț: 26 de lei ziarul și cartea.

×
Subiecte în articol: dumitru popescu