x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte O nouă colecţie Polirom: "Opere"

O nouă colecţie Polirom: "Opere"

de Sebastian S. Eduard    |    12 Oct 2008   •   00:00
O nouă colecţie Polirom: "Opere"

AUTORI ROMĂNI  -  GABRIELA ADAMEŞTEANU
Cel mai nou proiect de literatură română iniţiat de Polirom poartă denumirea de "Opere".



AUTORI ROMĂNI  -  GABRIELA ADAMEŞTEANU
Cel mai nou proiect de literatură română iniţiat de Polirom poartă denumirea de "Opere".

Gabriela Adameşteanu este primul autor editat în seria "Opere", cel mai nou proiect editorial de literatură română iniţiat de Polirom Seria, coordonată de Daniel Cristea-Enache, acesta incluzând scriitori importanţi, care au marcat şi influenţat decisiv istoria literaturii române contemporane. După ce mai multe generaţii de cititori şi comentatori le-au parcurs şi evaluat cărţile, acestea sunt reunite în ediţii definitive, realizate cu maximă acurateţe şi prefaţate de critici importanţi. O cronologie bio-bibliografică şi un dosar de receptare vor completa şi recontextualiza operele.

Primele două volume ce poartă semnătura Gabrielei Adameşteanu oferă cititorilor romanul "Dimineaţă pierdută", unul dintre cele mai reprezentative din perioada postbelică; povestirile reunite sub titlul "Gara de Est" şi romanul "Întâlnirea", scris după Revoluţie. În al treilea volum, cu data de apariţie în 2009, se vor regăsi romanul de debut al scriitoarei, "Drumul egal al fiecărei zile", şi cartea la care ea scrie în prezent.

Prefaţate de Sanda Cordoş şi, respectiv, Paul Cernat, primele două volume, ca şi întregul ansamblu, sunt cu totul edificatoare pentru valoarea simbolică şi artistică a unei prozatoare de prim ordin. Cel mai recent titlu Gabriela Adameşteanu la Polirom este "Drumul egal al fiecărei zile" (colecţia "Fiction Ltd."). Apărut în 1983, "Dimineaţă pierdută" a primit Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor. A fost adaptat radiofonic în 2006. A fost publicat în Estonia (Eesti Raamat, 1991), Franţa (Gallimard, 2005), Bulgaria (Balkani, 2007), Israel (Nymrod Books, 2007) şi va fi tradus în 2009 la Editura Europa din Budapesta, una dintre cele mai importante edituri de literatură străină din Ungaria, dar şi la Random House Mondadori din Barcelona. Volumul a fost dramatizat într-un spectacol al Cătălinei Buzoianu de la Teatru Bulandra, care a avut premiera în decembrie 1986.

PROIECTE. În proiectul "Opere" vor mai apărea: Ştefan Agopian – "Opere I". "Însemnări din Sodoma". "Drumul". "Republica pe eşafod". "Ziua mâniei". "Manualul întâmplărilor". "Tache de catifea" şi "Opere II". "Tobit". "Sara". "Fric"; Radu Cosaşu – "Opere I". "Maimuţele personale". "Poveşti pentru a-mi îmblânzi iubita". "Alţi doi ani pe un bloc de gheaţă"; Emil Brumaru – "Opere I" şi "Opere II".

×
Subiecte în articol: carte opere