x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Outlive. Știința și arta longevității, un manual practic despre cum să trăim mai mult și mai bine

Outlive. Știința și arta longevității, un manual practic despre cum să trăim mai mult și mai bine

de Magdalena Popa Buluc    |    22 Dec 2023   •   12:00
Outlive. Știința și arta longevității, un manual practic despre cum să trăim mai mult și mai bine

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață, sau mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit. În această inflație de sfaturi pentru longevitate, cum le alegem pe cele mai bune?

Peter Attia, autorul cărții Outlive. Știința și arta longevității publicată de Editura Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, și-a câștigat renumele unui expert de top în știința longevității, deși abordarea sa este pe cât de inovatoare, pe atât de surprinzătoare. Absolvent al Facultății de Medicină a Universității Stanford, specializat în chirurgie oncologică, Peter Attia și-a dedicat întreaga carieră aprofundării științei longevității – o misiune provocatoare, pentru că studiile aplicate ar dura mai mult decât viața unui om! Cercetările asupra centenarilor nu au adus nici ele multe răspunsuri la complexa problematică a longevității, pentru că mulți dintre aceștia fumau, beau zilnic, nu făceau mișcare și – în general – contraziceau toate principiile de viață sănătoasă. Care este totuși avantajul lor? Au câștigat la „loteria genetică”, este de părere doctorul Peter Attia. Elementul comun al tuturor centenarilor din orice colț de lume s-ar afla este că reușesc să întârzie cu aproximativ două decenii apariția bolilor cronice. „Trebuie să găsim o modalitate de a trăi mai mult fără boli”, spune medicul american, care consideră că medicina actuală nu se concentrează suficient pe prelungirea duratei sănătății, ci mai mult pe tratarea bolilor când acestea apar. Peter Attia propune nu o medicină preventivă, ci una proactivă, cu „potențialul nu doar de a schimba vieți individuale, ci și de a alina cantități enorme de suferință din toată societatea noastră”.

 

Viața, un drum cu sens unic

 

     În ultimele decenii de viață, majoritatea oamenilor se confruntă cu una sau mai multe dintre afecțiunile specifice vârstei, cu „cei patru călăreți”, cum îi numește specialistul în longevitate: „Bolile cardiovasculare, cancer, boli neurodegenerative sau diabet de tip 2 și disfuncțiile metabolice aferente”. Viața este un drum cu sens unic, iar ceea ce putem spera, pe lângă prelungirea duratei de viață, este și prelungirea stării de sănătate. Aceasta înseamnă de fapt longevitate. Peter Attia detaliază, folosindu-se de argumente științifice, care sunt principalii aliați ai longevității. Paradoxal, prima pe listă este mișcarea, urmată apoi de nutriție. „Obișnuiam să pun pe primul plan nutriția în detrimentul oricăror altor aspecte, dar acum consider că mișcarea este cel mai puternic medicament pentru longevitate din arsenalul nostru, atât în ceea ce privește durata de viață, cât și cea a stării de sănătate”, spune Peter Attia. 

 

„Somnul a primit în sfârșit atenția pe care o merită”, subliniază doctorul american, care plasează odihna de noapte pe locul al treilea ca importanță strategică pentru longevitate. Nu în ultimul rând, sănătatea emoțională joacă un rol semnificativ în creșterea duratei și calității vieții.

 

„De ce ai vrea să trăiești mai mult, dacă ești așa de nefericit?”

 

     Întrebarea directă și oarecum nemiloasă a primit-o chiar Peter Attia de la terapeuta sa. Concentrat pe viața sa profesională, medicul american a ajuns să neglijeze total relațiile cu familia și cu cei din jur, până când acestea s-au deteriorat semnificativ. În acel moment a venit întrebarea psihoterapeutei, care a funcționat ca un semnal de alarmă. „Nu e ciudat că toată viața ta profesională se axează pe încercarea de a-i face pe oameni să trăiască mai mult și, cu toate acestea, nu investești deloc energie ca să te simți mai puțin nefericit, ca să suferi emoțional mai puțin?” A urmat un proces dificil de corectare a comportamentului, de vindecare a relațiilor, care poate servi „ca poveste moralizatoare” pentru cititori, după cum sugerează însuși autorul.

 

     Fondatorul centrului medical Early Medical, Peter Attia mărturisește că zilnic îi trec pragul persoane cu probleme fizice și de longevitate înrădăcinate în sănătatea emoțională. Acesta este unul dintre factorii de risc care se agravează pe măsura înaintării în vârstă. „Traiul de unul singur sau senzația de singurătate sunt legate de un risc mult mai ridicat de deces”, observă medicul american, care atrage atenția că „e posibil ca sănătatea emoțională să reprezinte cel mai important ingredient al duratei stării de sănătate”.

 

     Cu un echilibru remarcabil între rigoare științifică și ușurința lecturii, contrabalansând abordarea serioasă cu umor și rezultatele cercetărilor cu exemple din propria viață, Peter Attia oferă cititorilor cărții Outlive. Știința și arta longevității un manual practic, foarte util, care ne învață nu doar cum să trăim mai mult, ci și astfel încât să ne bucurăm de fiecare an al vieții. 

 

 

 

×