x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Proiectul cultural-educațional „Noi facem povești” a ajuns la final. Peste 500 de copii din mediul rural incluși în program, peste 30 de bibliotecari,  un catalog, 20 de filme de prezentare.

Proiectul cultural-educațional „Noi facem povești” a ajuns la final. Peste 500 de copii din mediul rural incluși în program, peste 30 de bibliotecari,  un catalog, 20 de filme de prezentare.

de Magdalena Popa Buluc    |    12 Noi 2021   •   15:45
Proiectul cultural-educațional „Noi facem povești” a ajuns la final.  Peste 500 de copii din mediul rural incluși în program, peste 30 de bibliotecari,   un catalog, 20 de filme de prezentare.

„Noi facem povești”, unul dintre proiectele importante ale Asociației De Basm din acest an, s-a încheiat zilele acestea, după patru luni de activități intense și variate în bibliotecile din țară.

Peste 500 de copii din zonele defavorizate cultural s-au bucurat de întâlnirile online cu autori români contemporani de literatură pentru copii și tineret și peste 30 de bibliotecari au avut ocazia să povestească împreună despre cele mai importante probleme, precum și despre cele mai creative soluții din activitatea lor de zi cu zi. Dezbaterile cu angajații din bibliotecile județene s-au desfășurat online, cu acces liber, fapt care a deschis calea de dialog către toți cei interesați de situația achizițiilor și fondului de carte pentru copii din biblioteci, de modalitățile prin care biblioteca poate deveni un loc atractiv copii și tineri, modele de urmat, precum și de investigarea unor posibile proiecte viitoare realizate în parteneriat. Cele 24 de evenimente din bibliotecile comunale și județene au fost realizate în parteneriat cu EduCab, o platformă națională, inter-instituțională, inter-disciplinară ce are drept scop creșterea capacității bibliotecilor publice de a răspunde nevoilor locale, și alături de 6 bibliotecile județene din județele Argeș, Dâmbovița, Giurgiu, Gorj, Tulcea și Vâlcea.

 

Proiect inedit pe piața de carte autohtonă, „Noi facem povești” ilustrează cel mai bine una dintre prioritățile Asociației De Basm, anume difuzarea literaturii contemporane în rândul copiilor și părinților în zonele defavorizate din punct de vedere cultural, o acțiune de misionariat recunoscută și apreciată de cei mai importanți actori ai pieței de carte autohtone.

 

„De câțiva ani, cam singura veste bună de pe piața de carte românească este creșterea numărului de cărți pentru copii și, în corelare, a numărului de autori români de cărți pentru copii. Mă bucură și salut inițiative precum cele ale Asociației De Basm, care se străduiește să ne arate, ca într-un documentar desfășurat în timp real, cum crește sub ochii noștri viitorul a ceea ce sperăm cu toții că nu va mai fi niciodată «piața cu cel mai mic consum de carte/locuitor din întreaga Uniune Europeană»”, a declarat Mihai Mitrică, directorul executiv al Asociației Editorilor din România.

 

La rândul său, Ioana Bâldea Constantinescu, una dintre cele mai îndrăgite scriitoare autohtone, a mărturisit că admiră eforturile echipei De Basm în activitatea lor susținută de promovare a lecturii și a autorilor români contemporani de literatură pentru copii și tineret:

„Le cunosc pe fiecare din autoarele care au fondat De Basm. Le cunosc și le admir. Sunt călătoare, sunt nesupuse, sunt arhiviste, sunt freelancers, sunt făuritoare de povești, sunt îmblânzitoare de evenimente, sunt păstrătoare ale unui soi de Graal literar care funcționează neștirbit – știu să facă niște copii fără apetit special pentru lectură să râdă, să întrebe, să ceară mai mult. Mai multe pagini, mai multe posibilități, mai mult, pur și simplu.

Nu ar trebui să fie treaba lor tot efortul ăsta conjugat. Sunt autoare, până la urmă, nu versiuni contemporane de zâne bune plecate în caravane, nu tămăduitoare de tare birocratice, nu stăpânitoare peste mrejele YouTube-ului. Treaba lor, conform stereotipului neoromantic, ar fi doar să scrie, decupate de nevralgiile vremurilor, insensibile la tulburările lumii. Mă întreb unde-am fi noi atunci...”.

 

Proiectul „Noi facem povești” înseamnă și un efort consistent de antologare a ofertei de carte pentru copii și tineret de pe piața de carte autohtonă, concretizat în lansarea a două proiecte vitale pentru toți cei interesați de cărțile aparținând acestui gen literar. Este vorba despre un catalog ce include 24 de autori contemporani, cu prezentări ample și fragmente din cărți, disponibil pe site-ul asociației (https://debasm.ro/noi-facem-povesti/), precum și despre o serie de filme de prezentare în care publicul are ocazia să îi cunoască mai bine pe 20 dintre autorii contemporani de cărți pentru copii și tineret, o resursă inepuizabilă de recomandări de lectură, extrem de necesară atât părinților, cât și cadrelor didactice.

„Pentru mine, «Catalogul De Basm» este un foarte bun instrument educațional, o sursă credibilă de informare pentru profesori, elevi și părinți, unică în domeniul literaturii române contemporane pentru copii. Realizat profesionist, acest inventar de autori și cărți reprezintă o resursă accesibilă și valoroasă  în desfășurarea activităților de lectură de la clasă.

În plus, copiii  descoperă serii de autor și pot continua lectura dincolo de recomandările profesorului – ceea ce îi  transformă din cititori uneori îndărătnici în cititori de cursă lungă”, apreciază Marilena Șerban, cadru didactic și membră a Asociației Naționale a Profesorilor de Limba și Literatura Română ,,Ioana Em. Petrescu”.

 

Dimensiunea interactivă a proiectului „Noi facem povești” a crescut considerabil datorită Concursului „Cărți fermecătoare doar pentru o întrebare”, o inițiativă menită să stimuleze curiozitatea copiilor, care a adunat zeci de întrebări formulate în cadrul întâlnirilor cu scriitori. Trei dintre aceste întrebări au fost alese drept câștigătoare:

1.   Câte degete au extratereștrii? (întrebare adresată scriitoarei Iulia Iordan la Biblioteca Conțești, județul Dâmbovița)

2. Atunci când vă certați copiii, îi certați în versuri? (întrebare adresată scriitoarei Carmen Tiderle la Biblioteca Publică Buzoiești, județul Argeș)

3. V-ați gândit vreodată că povestea pe care o scrieți s-ar putea să fie ultima? (întrebare adresată scriitoarei Sînziana Popescu la Biblioteca Publică din Dorobanțu, județul Tulcea)

Câștigători sunt toți copiii din aceste localități. Trei pachete cu cele mai noi și mai frumoase cărți vor fi donate de către Asociația De Basm bibliotecilor comunale de unde au venit întrebările.

 

 

 

 

×