x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte PS Claudiu Lucian Pop este noul Episcop de Cluj-Gherla

PS Claudiu Lucian Pop este noul Episcop de Cluj-Gherla

de Magdalena Popa Buluc    |    15 Apr 2021   •   18:39
PS Claudiu Lucian Pop este noul Episcop de Cluj-Gherla

Preafericitul Părinte Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, după ce a primit consimțământul Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, reunit la Blaj pe data de 12 aprilie 2021, după ce a informat Sfântul Scaun Apostolic al Romei, l-a transferat pe Preasfinţia Sa Claudiu Lucian Pop, în prezent Episcop titular de Mariamme și Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore, în funcția de Episcop Eparhial al Eparhiei de Cluj-Gherla. Sfântul Părinte Papa Francisc a confirmat decizia, care a fost publicată de Biroul de Presă al Sfântului Scaun astăzi, 14 aprilie 2021.

 

Membrii Conferinței Episcopilor din România au primit cu bucurie vestea că PS Claudiu Lucian Pop este noul Episcop de Cluj-Gherla, la trei luni de la trecerea în veșnicie a PS Florentin Crihălmeanu (12 ianuarie 2021). „În numele Colegiului Episcopilor catolici din România, îl felicităm pe PS Claudiu Lucian Pop pentru noua misiune pe care o va avea ca Episcop Eparhial de Cluj-Gherla și îi urăm o păstorire sfântă și binecuvântată. Ne bucurăm că Eparhia de Cluj-Gherla va avea un păstor plin de dăruire și zel pentru suflete, pe urmele predecesorului său, PS Florentin Crihălmeanu. Ne rugăm ca Fericitul Episcop Martir Iuliu Hossu, al cărui scaun episcopal îl primește, să-l întărească pe PS Claudiu Lucian Pop în slujba poporului lui Dumnezeu”, a afirmat ÎPS Aurel Percă, Președintele C.E.R.

Biografia PS Claudiu Lucian Pop

 

PS Claudiu Lucian Pop s-a născut pe 22 iulie 1972, în localitatea Pișcolt din județul Satu Mare, într-o familie de profesori, în care bunicul matern, preot greco-catolic, celebra în fiecare dimineață Sf. Liturghie cu ușile închise. După studii liceale la Jibou, în anul 1990 a fost admis la Facultatea de Chimie din Bucureşti, la care a renunțat după un an, pentru a începe pregătirea teologică în vederea preoției. În anul 1991 a obținut o bursă de studii la Roma, devenind student al Colegiului Pontifical „Pio Romeno” din Roma. A studiat Filozofia la Universitatea Pontificală Urbaniana, iar apoi Teologia la Universitatea Pontificală Gregoriana obținând Licența în Teologie Spirituală în 1998 și Doctoratul în 2006.

La 23 iulie 1995 a fost hirotonit preot de către PS Vasile Hossu, Episcop de Oradea, iar între anii 1997-1999 a fost responsabil de comunitatea greco-catolică din Roma, reunită la biserica Santissimo Salvatore alle Coppelle. Între anii 1999 - 2001 a fost Vicerector la Misiunea greco-catolică din Paris, iar între 2001 și decembrie 2007, Rector al aceleiași instituții. Pe 12 decembrie 2007, la cererea Arhiepiscopului Major și a Sinodului Episcopilor Bisericii Greco-Catolice Române, a fost numit de către Congregaţia pentru Bisericile Orientale Rector al Colegiului Pontifical „Pio Romeno” din Roma.

Ales pe 10 iunie 2011 Episcop al Curiei Arhiepiscopale de către Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, a fost proclamat Episcop titular de Mariamme, la 21 noiembrie 2011. A fost consacrat episcop la Roma, pe 8 decembrie 2011, în biserica Santi Biagio e Carlo ai Catinari, de către Cardinalul Leonardo Sandri, Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale, episcopi co-consacratori fiind PS Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, și PS Virgil Bercea, Episcop de Oradea, fiind, la data respectivă, cel mai tânăr episcop catolic din lume.

×