x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte RAO lansează două romane scrise de Fiodor Dostoievski în traducerea doamnei Antoaneta Olteanu

RAO lansează două romane scrise de Fiodor Dostoievski în traducerea doamnei Antoaneta Olteanu

de Magdalena Popa Buluc0012    |    08 Iun 2024   •   20:40
RAO lansează două romane scrise de Fiodor Dostoievski în traducerea doamnei Antoaneta Olteanu

RAO lansează două romane scrise de Fiodor Dostoievski în traducerea doamnei Antoaneta Olteanu

FRAȚII KARAMAZOV de Fiodor Dostoievski

2 volume

Frații Karamazov, ultimul roman al lui Dostoievski, nu reprezintă doar o reformulare a dilemelor care defines întreaga sa operă, ci răspunsul la chinuitoarea întrebare despre relația dintre o lume frământată de patimi, de dorințe imunde și echilibrul interior al personajelor cuprinse de frenezia negării nimicniciei propriei vieți. Alexei Fiodorovici, protagonistul acestei scrieri, se zbate între credința într-un Dumnezeu negat de toți cei din jurul său și refuzul ascezei, al mântuirii prin sacralizarea binelui; el parcurge lungul drum al unei singurătăți traumatizante, marcat de imposibilitatea împlinirii binelui. Un roman deopotrivă meditativ și filosofic, al cărui final imprevizibil depășește limitele tragismului convențional și pune la îndoială existența divinității.

AMINTIRI DIN CASA MORȚILOR de Fiodor Dostoievski

Roman semiautobiografic, publicat inițial pe bucăți în revista Vremya, între 1860 și 1862, în care înfățișează viața condamnaților într-un lagăr de prizonieri din Siberia.

Textul este o colecție de fapte, evenimente și discuții filosofice organizate mai degrabă pe teme decât pe un continuum narativ. Autorul a ispășit o pedeapsă de 4 ani în exil într-un astfel de lagăr de muncă din Siberia pentru implicarea sa în Cercul Petrașevski, un grup progresist de oponenți ai autocrației țariste. Această experiență i-a permis să descrie cuprinzător și autentic condițiile vieții în închisoare și personalitățile condamnaților.

Tolstoi a definit romanul ca fiind opera lui Dostoievski cea mai apropiată de „modelul artei superioare, religioase, care provine din dragostea lui Dumnezeu și a aproapelui“.

MATERIA ÎNTUNECATĂ de Blake Crouch / CĂRȚI CU ECRANIZARE

Thrillerul trippy Apple TV+, adaptat după romanul omonim al lui Blake Crouch, este cel mai popular serial TV din întregul peisaj de streaming săptămâna aceasta.

În noul serial SF de înaltă calitate, dintre care patru episoade sunt deja disponibile, Edgerton joacă rolul unui profesor de fizică care a fost introdus într-un multivers. Versiunea „adevărată” a personajului lui Edgerton, Jason, care predă un curs de fizică studenților plictisiți, este răpită și înlocuită cu un Jason dintr-o altă dimensiune. Un Jason care, printre altele, este un om de știință premiat și a inventat un mecanism care poate conecta oamenii la lumi paralele.

×
Subiecte în articol: FRAȚII KARAMAZOV