x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Scena crimei: Ultimul om bun

Scena crimei: Ultimul om bun

de George Arion    |    21 Apr 2012   •   21:00
Scena crimei: Ultimul om bun

Uneori, conlucrarea dintre doi scriitori este atat de reusita, incat devine aproape imposibil sa discerni aportul fiecaruia in realizarea unei carti. Asa ceva se intampla si cu danezii Anders Ronnow Klarlund si Jacob Weinreich, care semneaza cu pseudonimul A.J. Kazinski.

Ultimul om bun" face parte dintr-o serie care a starnit interesul pasionatilor de mystery&thriller din lumea intreaga. Daca si in celelalte volume ale suitei se manifesta acelasi mestesug in manuirea suspansului si aceeasi grija de a povesti coerent intamplari cu miza grava, succesul tandemului de autori devine explicabil.

Un cuvant inainte catre cititor ne avertizeaza: "Mitul Oamenilor drepti ai lui Dumnezeu mentionat in roman isi are originea in Talmudul evreiesc – o culegere de scrieri religioase din Israel si Babilonia – care, conform traditiei, contine transcrierea directa a spuselor lui Dumnezeu catre Moise. Dumnezeu i-a dezvaluit lui Moise ca, tot timpul, pe Pamant, vor exista 36 de oameni drepti care ne vor ocroti. Fara acestia, omenirea va pieri. Cei 36 nu stiu ca sunt alesii lui Dumnezeu".

Mai intai, facem cunostinta cu Niels Bentzon, inspector la Sectia omucideri a Politiei din Copenhaga, implicat intr-o negociere cu un fost combatant in Irak care si-a ucis sotia si ameninta sa-si ucida si fetele luate ostatice, curmandu-si apoi viata. In tratativele purtate cu militarul dereglat psihic, Niels Bentzon dovedeste calm, putere de convingere, iscusinta in comunicare si ingeniozitate in dezarmarea acestuia.

De astfel de calitati si de multe altele va avea nevoie in imprejurari cu mult mai dificile si mai solicitante.

In mai multe locuri din lume – in China, Rusia, SUA, India, Republica Sud-Africana etc. – sunt omorati oameni dupa acelasi tipic. Tommaso di Barbara din Venetia descopera relatia dintre aceste cazuri, isi alerteaza superiorii, si deoarece acestia nu-l baga in seama, ia legatura cu Niels Bentzon. Inspectorul danez se implica imediat in cercetarea omorurilor suspecte, ajungand la aceleasi concluzii ca si omologul sau italian: omuciderile au legatura cu mitul celor 36 de oameni buni. Dar cine sunt acestia? Primii pe lista sunt militanti pentru drepturile omului, membri ai organizatiei Medici fara frontiere, pacifisti de notorietate. Cineva ii suprima pentru a cufunda lumea in haos.

Au mai ramas doar doi din cei 36 si incepe o cursa contracronometru pentru salvarea lor. In urma unor calcule complicate, Hannah Lund, de profesie astrofizician, indica locatia urmatoarelor crime si ora exacta la care ele vor fi comise. Las cititorilor placerea de a descoperi singuri daca Tommaso di Barbera si Niels Bentzon vor reusi sa impiedice asasinatele.

Dar romanul combina intr-un mozaic captivant de cercetat mult mai multe intamplari, care se imbina perfect la sfarsit. De pilda, actiunea este si mai electrizanta, deoarece ea se petrece in zilele unui summit organizat in capitala daneza. Se enumera masurile de securitate exceptionale instituite pentru a proteja viata sefilor de state prezenti la intalnire, se descriu ciocnirile dintre fortele de politie si demonstrantii care protesteaza impotriva nepasarii guvernelor fata de schimbarile climaterice provocate de poluare.

Nu sunt lasate deoparte nici problemele de familie ale lui Tommaso si Niels. Iar urmarirea unui arab banuit de legaturi cu Fratia musulmana potenteaza tensiunea evenimentelor relatate. Insa spre deosebire de alte thrillere in care astfel de amanunte sunt parazitare, in cartea lui A.J. Kazinski ele isi au un rost bine justificat.

"Ultimul om bun" descrie o planeta cuprinsa in continuare de frica, desi au trecut destui ani de la atentatele din 2001. Dar pentru a-i alunga nelinistile e nevoie de mai mult de 36 de oameni buni.

×