x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Spovedania unui ofiţer de contrainformaţii

Spovedania unui ofiţer de contrainformaţii

de George Arion    |    27 Ian 2008   •   00:00
Spovedania unui ofiţer de contrainformaţii

Multe fapte reale sunt povestite în pasionanta carte a lui Victor Sheymov, “Turnul secretelor”. Cine le relatează? Un fost ofiţer de contrainformaţii sovietic. “Turnul secretelor” este istoria unui om care a înţeles la timp în ce sistem ticălos lucrează şi a ales să-i divulge tainele americanilor, reuşind să evadeze din sufocanta temniţă sovietică.

Doi kaghebişti efectuează un control de rutină într-o clădire. La un moment dat, ei găsesc o scobitură în parchetul uneia dintre în­că­peri. Convinşi fiind că bila descoperită acolo e un dispozitiv de ascultare, se apu­că s-o demonteze. Deoda­tă, se aude un zgomot deoa­rece uriaşul candela­bru înşurubat în bilă se prăbuşeşte pe po­deaua sălii de dans de dedesubt.

 

Un banc? Nu. Un fapt real. De altfel, multe fapte reale sunt povestite în pasionanta carte a lui Victor Sheymov, “Turnul secretelor”. Cele mai multe nu sunt deloc amuzante ca episodul pe care l-am povestit. Dimpotrivă, ele sunt înfricoşătoare şi dovedesc ce organism sinistru a fost KGB-ul, care şi-a făcut un titlu de glorie din suspectarea şi terorizarea tuturor. Cine le relatează? Un fost ofiţer de contrainformaţii sovietic. “Turnul secretelor” este istoria unui om care a înţeles la timp în ce sistem ticălos lucrează şi a ales să-i divulge tainele americanilor, reuşind să evadeze din sufocanta temniţă sovietică.

 

SPECTACOL. Am citit cărţi de spionaj mai elaborate decât aceasta, datorate unor scriitori care au cunoscut tot din interior mecanismul de funcţionare a serviciilor secrete – Graham Greene, John LeCarre. Dar, de această dată, nu mai avem de-a face cu o carte de ficţiune. Cititorul nu mai e încântat de talentul scriitoricesc şi nu mai e cucerit de spectacolul unei imaginaţii debordante. Pur şi simplu, Sheymov se spovedeşte pentru a se elibera de răul pe care l-a acumulat în el însuşi, acceptând să intre în tinereţe în rândurile temutei organizaţii opresive şi ocupându-se, după un timp, de domeniul cifrurilor KGB-ului folosite în comunicaţiile din afara graniţelor URSS. O funcţie extrem de importantă. Cartea seamănă cu un raport minuţios întocmit pentru uzul unui serviciu de spionaj străin. Autorul face o precizare importantă: “În calitate de profesionist, consider că modul în care sunt descrise serviciile de informaţii în cărţi şi în filme este adeseori grav deformat. La fel ca majoritatea celorlalţi profesionişti, cred că misiunea noastră nu prea are legătură cu urmăririle automobilistice palpitante şi cu schimburile frenetice de focuri. Serviciile de informaţii se retrag din scenă la auzul primei împuşcături”.

 

DECOR. Desigur, Sheymov descrie şi o Moscovă cenuşie, cu oameni îmbrăcaţi sărăcăcios, înghesuindu-se în mijloacele de transport în comun sau stând la cozi interminabile pentru a cumpăra cele necesare traiului zilnic. Acesta este însă doar decorul. Cele mai captivante pasaje sunt cele care urmăresc procedeul de “exfiltrare” a ofiţerului de rang înalt şi a fami­liei sale. O operaţiune riscantă, extraordinar de bine pusă la punct, operă a unor profesionişti. Remarcabile sunt şi detaliile legate de modul de recrutare a agenţilor, de instruirea lor sau cele referitoare la codificarea şi folosirea ci­fru­rilor. Dez­vă­lui­ri sen­za­ţio­nale, care, cu siguranţă, au fost mană ce­rească pentru lu­cră­to­rii CIA atunci când au luat cunoştinţă de ele. Dar fostul ofiţer a dorit mai mult să-şi transforme paginile într-un avertisment care să tre­zească din amorţire opinia publică: “Am sentimentul că nu e suficient să scapi din sistem. Simt că am o anumită obligaţie faţă de cei care sunt deja sclavi ai acestui sistem, precum şi fară de cei din alte ţări care riscă să devină la rândul lor sclavi”. Oare a luat cineva aminte la acest semnal de alarmă?

 

Apreciere despre carte

“În această carte, autorul avertizează: Comunismul nu e doar o ideologie, ci şi o mentalitate, un tipar de gândire care supra­vieţuieşte azi cu succes. Pentru occidentalii care aud în fiecare zi de foştii comunişti şi reconvertiţi politic şi aflaţi acum la condu­ce­rea noilor republici din defuncta Uniune Sovietică, dezvăluirile lui Sheymov vor provoca o reflecţie lucidă asupra viitorului relaţiilor dintre Vest şi aceste republici”

 

Descriere evenimentelor

“În «Turnul secretelor», Sheymov îşi povesteşte fără menajamente aventurile incredibile, cu atât mai şocante cu cât acestea s-au în­tâm­­plat cu adevărat, în adevărata lume a spionajului internaţional, văzută ca un meci de şah şi descrisă, dinlăuntru, de un maestru al jocului”

 

Existau toate datele unei lichidări în cel mai pur stil kaghebist. Dacă nu erau ei de vină, ce rost mai aveau eforturile de mu­şa­ma­li­za­re? Pe de altă parte, însă, dacă fusese mâna KGB-ului, cum se face că exe­cuţia fusese atât de prost efectuată? Valentin nu conducea maşina, n-ar fi putut înscena un accident.

×
Subiecte în articol: scena crimei