x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură British Council și Institutul Cultural Român invită publicul la expoziția „Circular Catalysts“ în cadrul Romanian Design Week

British Council și Institutul Cultural Român invită publicul la expoziția „Circular Catalysts“ în cadrul Romanian Design Week

de Magdalena Popa Buluc    |    12 Mai 2023   •   22:30
British Council și Institutul Cultural Român invită publicul la expoziția „Circular Catalysts“ în cadrul Romanian Design Week

Expoziția „Circular Catalysts“, care prezintă rezultatele rezidențelor din cadrul programului omonim organizat de British Council România și Institutul Cultural Român, va fi dezvăluită publicului în cadrul Romanian Design Week, care se va desfășura în perioada 12-28 mai 2023 în Piața Amzei din București.

Expoziția prezintă obiecte, texte, sunet și fotografii surprinse de Ioana Cîrlig pe parcursul celor cinci rezidențe de creație în care artizani contemporani din Marea Britanie au fost găzduiți de organizații locale care lucrează cu meșteșugari tradiționali din România rurală. Prin design și colaborare interdisciplinară, programul, inițiat de British Council România și susținut de Institutul Cultural Român, explorează intersecțiile dintre rural și urban și potențialul practicilor meșteșugărești în bunăstarea individuală și comunitară.

Pe durata expoziției, programul Circular Catalysts va cuprinde și o serie de activități de implicare a comunității, cum ar fi ateliere, podcast-uri și întâlniri, care vor stârni conversații în jurul sistemelor de cunoaștere tradiționale și practicilor comunitare cu rol în creație și sustenabilitate. Programul promovează schimbul de competențe și cunoștințe între Marea Britanie, România și Europa, ca parte a răspunsului la problemele globale, adresându-se, în speță, urgenței climatice. Ca parte a angajamentului față de sustenabilitate, designul expoziției și deplasările dau prioritate practicilor ecologice, cu volume mai mici, materiale mai ușoare și reducerea călătoriilor cu avionul. De asemenea, este prioritizată incluziunea, fiind urmărită creșterea accesibilității persoanelor cu dizabilități prin elemente tactile. Împreună cu Supereroi printre noi, AMAIS și Studio Mud, ziua de 18 mai este dedicată persoanelor cu nevoi speciale.

Circular Catalysts este parte din Circular Cultures, un program regional multidisciplinar al British Council care are ca scop promovarea dialogului în jurul designului circular, explorând subiecte precum schimbările climatice, deșeurile de materiale și culturile de creație. În România, Circular Catalysts explorează interconectarea și izolarea sistemelor rurale, urbane și sociale în context local și global. Programul activează diferite tipologii de actori, esențiali pentru dezvoltarea proceselor de placemaking, într-un mod sustenabil: comunitatea, meșteșugarul, satul, pădurea, designerul, căminul, orașul, râul, piața.

Documentare fotografică: Ioana Cîrlig

Design de sunet: Cosmin Postolache

Design grafic și panotare: Studio Fluid

Consultanță accesibilizare: Supereroi printre noi, AMAIS

 

Romanian Design Week, cel mai mare eveniment interdisciplinar din România – un festival care promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația ca instrumente pentru creșterea culturală, socială și economică, propune pentru ediția 2023 tema CONNECTIONS, din încercarea de a genera spații de dialog și procese de cross-contaminare creativă și din dorința de a încuraja proiectele interdisciplinare și colaborative.

Program

București: 12-28 mai | Piața Amzei 13 – Romanian Design Week Creative Corner | Zilnic 10:00-20:00

Activități și workshop-uri:

12 mai | lansare Podcast RDW Talks cu Annemarie O’Sullivan (Studio AMOS) și Cristiana Tăutu (Head of Arts British Council România)

18 mai | 10:00-18:00 | Ziua tăcută – tururi ghidate accesibilizate (Supereroi printre noi) + Atelier ceramică pe nevăzute (AMAIS & Studio mud.)

| 18:00-21:00 |Workshop de ceramică pe nevăzute cu Studio Mud

19 mai | lansare Podcast RDW Talks cu Anoushka Cole

21 mai | Ateliere intergeneraționale de imprimare textilă cu plante realizate de Pro Patrimonio

22 mai | lansare Podcast RDW Talks cu Lola Lely

26 mai | Prezentare de autor – Francesca Sarti (Arabeschi di Latte)

Program actualizat constant: www.romaniandesignweek.ro

Viitoare itinerări ale expoziției:

Timișoara: 16 iunie – 9 iulie | Bastionul Theresia @ HEI – House of European Institutes | programul complet în curând.

Londra: septembrie 2023 | Institutul Cultural Român Londra – Belgrave Square 1 | programul complet în curând.

Birmingham: noiembrie 2023 | CENTRALA - Unit 4 Minerva Works, 158 Fazeley St | programul complet în curând.

Despre rezidențe:

Gareth Neal este un designer de mobilier britanic de renume internațional, care a fost recunoscut pentru abordarea sa inovatoare în ceea ce privește combinarea tehnicilor de fabricare digitală de înaltă calitate cu practicile artizanale tradiționale. Munca sa se caracterizează prin rigoare conceptuală, conștiință ecologică și meticulozitate, ceea ce i-a adus colaborări cu arhitecți de renume, precum Zaha Hadid. Piesele sale sunt expuse în instituții prestigioase, precum Victoria and Albert Museum. În timpul rezidenței Circular Catalysts din Cincu, județul Sibiu, Gareth a fost găzduit de KraftMade, care se concentrează pe obiecte performative, piese unice, colecții capsulă, restaurare și educație, în special în domeniul lemnului și al textilelor.

Anoushka Cole, producător și cercetător de materiale din sudul Londrei, a participat la cea de-a doua rezidență din cadrul programului Circular Catalysts, care a avut loc la începutul primăverii la ansamblul arhitectural și peisager excepțional – Vila și Parcul dendrologic Golescu, datat din 1910, din Câmpulung Muscel. Anoushka, cu preocuparea sa pentru sustenabilitate și meșteșug, a cules ierburi și flori de pe dealurile românești și a infuzat fibre naturale cu esența lor, alături de o echipă de designeri parte din Fundația Pro Patrimonio, o organizație dedicată conservării, salvării și reactivării patrimoniului cultural.

Annemarie O'Sullivan și Tom Mcwalter de la Studio AMOS au pornit într-o călătorie pentru a explora meșteșugurile locale și modurile tradiționale de viață și de producție. În timpul șederii lor în Cincu, județul Sibiu, găzduită de KraftMade, artizanii de coșuri din Marea Britanie au avut ocazia de a face schimb de cunoștințe și tehnici cu țesătorii de coșuri locali din județul Sibiu.

Lola Lely este un designer iscusit care utilizează tehnici tradiționale de artizanat pentru a realiza produse și opere de artă distincte și apreciate. Patzaikin este o casă românească de modă și lifestyle fondată în 2011 de arhitectul Teodor Frolu și de olimpicul Ivan Patzaichin. Ecosistemul Patzaikin, inspirat de legătura lui Ivan cu natura, apa și delta Dunării, este un antreprenoriat colaborativ între artiști, arhitecți, designeri și meșteșugari pasionați. Lola Lely a pornit într-o călătorie la Mila 23 pentru a se cufunda în peisajul unic al Deltei Dunării și pentru a învăța despre obiceiurile locale. În urma rezidenței, Lola a participat la un atelier de lucru colaborativ cu mai mulți artiști și meșteșugari, parte a rețelei Tradiții Creative.

Carol Carey, directorul creativ al Somerset Art Works (SAW), a încheiat recent o rezidență creativă la Cluj, găzduită de România Remarcabilă. Scopul ei a fost acela de a explora oportunitățile de colaborare între artiștii din Somerset și artizanii români, căutând un partener român cu care să organizeze o rezidență de artizanat în România.

×