"Un film este un izvor pietrificat al gandirii. Un film reinvie fapte neinsufletite. Un film permite cuiva sa dea aparenta realitatii la ceea ce este ireal', spunea Jean Cocteau. Sa fii, in zilele noastre, fauritor de festival de filme documentare iti trebuie o doza infinita de inocenta si determinare... Si totusi iata ca se gaseste un asemenea om, care are toate datele necesare (mai putin bani, care cu greu se lasa scosi din buzunare in numele artei) sa realizeze un festival cu dichis...
Nicolae Luca, membru UCIN, se incapataneaza, de cativa ani buni – din 1994 incoace-, sa organizeze "Document.Art.' - primul Festival International al Filmului de Arta, Ecologie si Turism organizat vreodata in Romania.
Festivalul a debutat la Campulung Muscel, judetul Arges. In 1994, a fost inclus in reteaua unor astfel de evenimente coordonata de Comitetul International al Filmului Turistic (CIFFT). Peliculele clasate pe primele locuri concureaza la Grand Prix CIFFT - un adevarat Oscar al filmului de turism - care este acordat in prima decada a lunii noiembrie in cadrul unei ceremonii speciale ce se desfasoara la Viena, in sediul Camerei Federale de Comert si Industrie a Austriei.
La toate cele 15 editii derulate pana in prezent au fost inscrise si vizionate peste 1.200 de filme din 97 de tari. Anul acesta s-au inscris 115 pelicule din 30 de tari.
Festivalul International al Filmului de Arta, Ecologie si Turism "Document.Art.", editia a 16-a (27-29 septembrie), este un eveniment cultural - cinematografic in format interactiv, la care participa regizorii romani si straini, precum si publicul interesat de vizionarea documentarelor pe teme de arta, ecologie si turism. In program sunt incluse activitati complementare: vernisarea unei expozitii de arta decorativa, proiectia filmului "Calatorie in Palestina', realizat de carturarul si diplomatul Marcu Beza, in anul 1934, precum si proiectia filmului artistic italian "Il sangue dei vinti' ("Sangele celor invinsi'), regia Michele Soavi, cu participarea interpretei principale, actrita de film, de origine romana - Alina Nedelea.
Evenimentul se afla in calendarul Organizatiei Mondiale a Turismului (UNWTO) pe luna septembrie si este promovat, printre altele, de site-urile CIFFT, Britfilms, ITCO. Pentru editia din anul curent au fost selectate 63 de filme.
Presedintele juriului este cunoscutul istoric si critic de film Calin Caliman.
Si-au anuntat prezenta regizori si producatori din Austria, Anglia, Bulgaria, Elvetia, Portugalia, Rusia, Serbia, Spania. Proiectiile si intalnirile cu publicul cinefil se desfasoara in sala Bibliotecii Judetene "Dinicu Golescu', Pitesti, Arges.