x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Comunismul, cu gura până la urechi

Comunismul, cu gura până la urechi

de Oana-Maria Baltoc    |    30 Sep 2009   •   00:00
Comunismul, cu gura până la urechi
Sursa foto: Cinemateca Română/

La 20 de ani de la căderea comunismului, cinefilii sunt invitaţi de Fundaţia Cine Remember şi Cinemateca Română la prima ediţie Films 4 Fun, care se va desfăşura între 1 şi 4 octombrie.



Astfel, într-o perioadă greu încercată din punct de vedere financiar, Cinemateca Română lansează primul proiect din stagiunea 2009-2010, oferind un adevărat regal pasionaţilor de film şi mai ales celor interesaţi de parodii realizate în plină glorie a comunismului în fostele URSS, Cehoslovacia şi Iugoslavia. Filmele regizorilor Leonid Gaidai, Oldrich Lipsky, Duşan KovaceviÎ, Boşidar Bota NikoliÎ, Srdjan DragoeviÎ şi Slobodan Sijan vor fi pentru prima dată prezentate publicului român, începând de mâine, ora 15:00, la Cinema Eforie din Capitală.

Evenimentul debutează cu două ore de filme studenţeşti ale tinerei generaţii, iar de la ora 17:30 va rula producţia URSS "Ţarul Ivan îşi schimbă profesia", în regia lui Leonid Gaidai, o călătorie comică în timp, care face trimitere la filmul "Hibernatus" (1969, Franţa, R: Edouard Molinaro, cu Louis de Funčs).

KOLALOKA ŞI VESTUL SĂLBATIC
De la ora 19:30, actriţa Manuela Hărăbor deschide oficial evenimentul, pregătind terenul pentru "Joe Limonadă" (1964; Cehoslovacia), o producţie care parodiază westernul ca gen. Realizatorii sunt atenţi la detalii, iar atmosfera de odinioară a Vestului este sugerată inclusiv prin virarea culorilor precum în filmele vechi. Se poate spune însă că în această comedie muzicală scenaristul Jirí Brdecka şi regizorul Oldrich Lipskş satirizează deopotrivă intruziunea periculoasă în societate a marilor companii, de vreme ce eroul principal nu bea orice fel de limonadă, ci pe cea livrată de Kolaloka, o escamotare intenţionat parţială pentru "Coca-Cola".

Să mai adăugăm că, în ţările comuniste, Coca-Cola a fost considerată la început o băutură periculoasă şi că a pătruns în Cehoslovacia abia în 1968?

5259-102873-afisfilms4fun.jpgCASTELUL MISTERIOS DIN CARPAŢI
Vineri, de la ora 18:00, nu rataţi "Mâna cu briliante" a lui Leonid Gaidai, o comedie poliţistă localizată la Istanbul, oraş care la acea vreme era o locaţie minunată pentru filmele cu spionaj şi jafuri, începând cu producţia "Călătorie spre teamă" / "Journey into Fear" (SUA, 1943, R: Norman Foster, cu Joseph Cotton, Orson Welles şi Dolores del Rio). În anii '60, când Gaidai a turnat filmul său, oraşul de pe două continente devenise deja un personaj de neînlocuit în mai multe filme occidentale, din care cel mai renumit era Topkapi (SUA, 1964, R: Jules Dassin, tot după un roman de Eric Ambler).

Acest film al lui Jules Dassin a devenit un model, pentru că mai multe elemente, între care locaţia exotică, au fost parodiate de Blake Edwards în ciclul "Pantera roz", iar spargerea cu ajutorul unui acrobat a fost preluată de regizorul John Woo în "Misiune imposibilă II" (2000, cu Tom Cruise).

Tot vineri, de la ora 20:00, va rula lungmetrajul "Vară liniştită" (coprod. Iugoslavia/R. Macedonia, 1961), în regia lui Dimitrie Osmanli. În prima zi de week-end, la Cinemateca Eforie începe de la ora 18:00 "Strangulator împotriva strangulator" (1984, Iugoslavia), regizat de Slobodan Sijan, un maestru al registrului comic chiar şi atunci când abordează un subiect horror. Urmează, de la 20:00, "Nick Carter superdetectiv" (1977, Cehoslovacia, regia Oldrich Lipskş).

Ultima zi de Films 4 Fun vă aduce de la 17:00 "Spionul balcanic" (Iugoslavia, 1941, regia Duşan KovaceviÎ, BoĎidar Bota NikoliÎ), şi de la 19:00 "Castelul misterios din Carpaţi" (1981, Cehoslovacia, regia Oldrich Lipsky).

×
Subiecte în articol: arte film films 4 fun