x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Elisabeta Bostan, distribuită în rolul naşei “Dream Fest”

Elisabeta Bostan, distribuită în rolul naşei “Dream Fest”

de Dana Andronie    |    14 Iun 2012   •   21:00

Elisabeta Bostan este invitata de onoare a Festivalului International de Film pentru Copii de la Slatina (20-24 iunie). Daca la prima editie, regizorul Cornel Diaconu a reusit sa-l convinga pe Claudio Gubitosi (directorul si fondatorul celui mai important festival de film pentru copii din lume ­ “Giffoni Film Festival') sa fie nasul Festivalului “Dream Fest', la cea de-a doua editie Elisabeta Bostan este propusa in rolul “nasei'. Bineinteles ca aceasta idee nastrusnica ii apartine lui Cornel Diaconu, cel care de altfel a si contribuit, cu spirjinul echipei (Aldaco Film si Prom’Art) si al Primariei Slatina, la nasterea acestui minunat festival inchinat filmului pentru copii.

Elisabeta Bostan a fost premiata de “nasul' Claudio Gubitosi, la celebrul sau festival. In 1973, “Veronica' a primit “Mentiune speciala' la Giffoni; “Mama' a luat “Premiu Special' si Cupa de Argint, in 1977; “Saltimbacii' au adjudecat “Marele premiu' si “Medalia de Aur', in 1982; “Campioana' a cucerit, in 1991, “Medalia de Aur'. Va dati seama, cu atatea premii castigate la cel mai important festival de film pentru copii din lume, ca “nasa' merita sa stea langa “nasul' Gubitosi! Tocmai de aceea, la Slatina, Elisabeta Bostan va avea parte de foarte multe surprize din partea organizatorilor, care spera ca “Dream Fest' sa contribuie la relansarea filmului romanesc pentru copii.

“Este o mare durere a mea, si nu numai, pentru ca eu nu am mai creat filme pentru copii, dar, in general, acest gen a fost uitat, desi este unul dintre genurile care a adus cei mai multi bani cinematografiei romanesti ­ declara Bostan cu ceva timp in urma in presa. A fost genul care s-a vandut cel mai mult in Occident si este, la ora actuala, foarte cerut si asteptat si in Romania.'

In competitia celei de-a doua editii “Dream Fest' s-au inscris zece tari. Iata lista cu filmele care au trecut de preselectie: “Play' si “Sebbe' (Suedia); “Indianul' (Olanda); “Les Geants' (Belgia/Franta); “Lionel' (Elvetia); “Zaches' (Bulgaria); “La nouvelle guerre des butons' (Franta); “Magic Tree' (Polonia); “Mommo' (Turcia); “Micile vedete la tara' si “Micile vedete la biblioteca' (Romania); “Fetita cu chibrituri' si “Bardo' (Muntenegru).

In acest an, festivalul va avea piata lui “Esplanada', unde se vor instala ateliere interactive de creatie: caricatura, desen, gravura. Tot aici artistul Emy Dragoi va aduce “Cineacordeon', pe 23 iunie. Nu va lipsi nici concursul de personaje cinematografice.

De asemenea, in afara concursului exista si sectiunea Panorama, pentru ca publicul sa cunoasca antologia cinematografica a filmelor pentru copii. “Pere salbatice' (Ungaria); “Le gamin au velo' (Belgia/Franta – Marele premiu Cannes 2011); “Panica in oras' (Belgia); “Paul' si “Ramona si Beezus' (SUA); “Pestele verde' (Romania) sunt cateva pelicule pe care publicul le poate viziona in Centrul Cultural “Eugen Ionescu', din 20 iunie si pana pe 24 iunie.

O alta premiera a celei de-a doua editii este Juriul Copiilor, alcatuit din 200 de membri, din Slatina, Craiova, Timis, Suceava, Arges, Constanta, Bistrita, dar si din Serbia, Ucraina, Moldova, Italia si Polonia.

“Parinti pe-noptat/ Nici nu mai puteau zambi/ Si ne-au inventat/ Ca sa aiba jucarii//Destin omenesc,/ Jucariile sunt vii/ Si cresc si-si doresc/ Niste alte jucarii// Viata s-a pornit,/ Roata cu noroc/ Si la infinit/ Ne-nvartim in joc./ Jucarii cuminti/ Pururea vom fi,/ Cand copii – parinti/ Cand parinti – copii. Parinti copii! Cu tristete si cu bucurie,/ Fiecare om e-o jucarie'. Cat adevar se afla in versurile lui Adrian Paunescu! La “Dream Fest' sunt asteptate toate “jucariile' vii, care pururea vor fi cand copii, cand parinti, cand parinti copii.

Elisabeta Bostan va avea parte de foarte multe surprize din partea organizatorilor, care spera ca “Dream Fest' sa contribuie la relansarea filmului romanesc pentru copii

×