x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Ilie Dumitrescu, despre o carieră de succes și ce a însemnat Echipa Națională în istoria fotbalului, în filmul documentar „Hai, România! - Povestea Generației de Aur”

Ilie Dumitrescu, despre o carieră de succes și ce a însemnat Echipa Națională în istoria fotbalului, în filmul documentar „Hai, România! - Povestea Generației de Aur”

de Redacția Jurnalul    |    06 Ian 2024   •   06:00
Ilie Dumitrescu, despre o carieră de succes și ce a însemnat Echipa Națională în istoria fotbalului, în filmul documentar „Hai, România! - Povestea Generației de Aur”

A început să joace fotbal la Steaua, la vârsta de 8 ani. La Echipa Națională a debutat în aprilie 1989, în perioada preliminariilor pentru Campionatul Mondial din Italia 1990, la care România a reușit să se califice după 20 de ani și unde a jucat alături de tricolori 62 de meciuri, în care a marcat 20 de goluri.

Ilie Dumitrescu, care împlinește 55 de ani pe 6 ianuarie, rememorează cele mai importante momente din cariera sa și din istoria fotbalului românesc în filmul documentar Hai, România! - Povestea Generației de Aur”, care se va lansa în cinematografele din toata țara pe 1 martie 2024. Printre acestea și meciurile preliminare Campionatului Mondial din SUA 1994, în care a avut un aport decisiv pentru calificarea naționalei României. Și mai ales meciul cu Țara Galilor în care dădea pasa de gol pentru Florin Răducioiu, cu 5 minute înainte de încheierea partidei, plecând de la mijlocul terenului. „Cred ca aceea a fost cea mai puternică formulă la Echipa națională. Când juca și Sabău,” declară astăzi Ilie Dumitrescu în „Hai, România! - Povestea Generației de Aur”. Despre acest moment mărturisește cu mare emoție și Florin Răducioiu, în seria de interviuri oferite în documentar, spunând că în acel meci „nu aș fi putut să realizez mai nimic fără acest geniu care se numește Gică Hagi, care a înscris primul gol. Și lângă el Ilie Dumitrescu, cu care am o relație specială și este un prieten de suflet al meu”.

Cei care vor fi prezenți pe 1 martie în cinematografele din toată țara vor afla din interviurile exclusive oferite de Ilie Dumitrescu și de ceilalți membri ai Echipei naționale și despre incidentul care a avut loc după meci și de ce delegația românească a petrecut mai multe ore în aeroportul de la Cardiff. Și multe alte momente extraordinare din cariera sportivilor care au adus României cele mai multe motive de fericire, când mii de români au ieșit în stradă să sărbătorească victoriile obținute de aceștia.

Mă folosesc de acest prilej să îi invit pe toți iubitorii de fotbal pe 1 martie în cinematografe, când va debuta documentarul Generației de Aur. Este un documentar de excepție, emoționant, un film de suflet și o să vă placă”, spune Ilie Dumitrescu, a cărui participare și implicare au contribuit foarte mult la realizarea proiectului.

„Hai, România! - Povestea Generației de Aur” se va lansa în cinematografele din toata țara pe 1 martie 2024 și va spune povestea complexă a celei mai vii și intense perioade din fotbalul românesc: anii 1980-2000, o perioadă în care Echipa Națională a României a ajuns pe locul trei în lume în clasamentul FIFA și a reușit recordul a trei calificări consecutive la trei campionate mondiale (1990-1994-1998) și două calificări consecutive la două campionate europene de fotbal (1996 și 2000). În regia lui Claudiu Mitcu, după un scenariu semnat de scriitorul Andrei Crăciun și produs de Headline Management Agency, Hai, România! - Povestea Generației de Aur este primul film al acelor vremuri, al „nopților albe” de bucurie, care va fi difuzat în premieră pe marele ecran și va putea fi văzut de microbiștii de toate vârstele, în toată țara. Acesta va celebra în 2024 aniversarea a 30 de ani de la cel mai glorios moment al fotbalului românesc, respectiv calificarea în sferturile de finală ale Campionatului Mondial de Fotbal SUA 1994. Ulterior, filmul va fi urmat și de un serial cu imagini, subiecte și interviuri extinse, în completare, destinat unei platforme de streaming.

Până la premiera din 1 martie 2024, care va avea loc în același timp, în cinematografele din toată țara, cei interesați pot afla mai multe detalii pe paginile oficiale Hai, România! - Povestea Generației de Aur de Facebook și Instagram.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×