x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Mungiu şi Maia Morgenstern, la Festivalul Internaţional al Filmului de Dragoste

Mungiu şi Maia Morgenstern, la Festivalul Internaţional al Filmului de Dragoste

de Oana-Maria Baltoc    |    03 Feb 2010   •   00:00
Mungiu şi Maia Morgenstern, la Festivalul Internaţional al Filmului de Dragoste

Filmele "Cealaltă Irina" de Andrei Gruzsnicki, "Websitestory" de Dan Chişu, "Amintiri din epoca de aur" de Cristian Mungiu, "Hotel de lux" de Dan Piţa, "Francesca" de Bobby Păunescu, "Restul e tăcere" de Nae Caranfil şi filmul de scurtmetraj "Bric Brac" de Gabriel Achim vor fi prezentate în cadrul celei de-a 26-a ediţii a Festivalului Internaţional al Filmului de Dragoste, care va avea loc între 19 şi 26 februarie la Mons, Belgia (capitală culturală europeană în anul 2015).

România este invitată de onoare a acestei ediţii a festivalului, în dorinţa de a marca evoluţia spectaculoasă şi unanim recunoscută peste hotare a noului val al cinematografiei româneşti. Printre personalităţile de marcă ale cinematografiei româneşti, la această ediţie a festivalului vor fi prezenţi regizorii Nae Caranfil, Dan Chişu, Cristi Puiu, Bobby Păunescu, Dan Piţa, Gabriel Achim, Dan Necşulea, actorul Andi Vasluianu, Manuela Cernat (şefa Catedrei de Comunicare Audiovizuală a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale"). Actriţa Maia Morgenstern este invitată de onoare a festivalului, în vreme ce actriţa Maria Dinulescu va face parte din juriul internaţional.

 

Loredana, în concert
Programul dedicat României mai cuprinde un omagiu adus UNATC, sub forma prezentării unui montaj cu extrase din filme realizat de universitate şi proiecţii de scurtmetraje realizate de studenţii instituţiei, o conferinţă privind evoluţia cinematografiei româneşti, o întâlnire între producătorii români şi belgieni şi o expoziţie dedicată istoriei cinematografiei din România, la Art Plaza, în perioada 12 ­ 28 februarie. Loredana, alături de trupa Agurida, va susţine un concert la 25 februarie, în cadrul unei seri româneşti.

Centrul Român de Informare de la Bruxelles (CRIB), reprezentantul Institutului Cultural Român (ICR) în Belgia şi Ambasada României în Belgia sunt partenerii festivalului, ICR/CRIB susţinând prezenţa unora dintre personalităţile române invitate la această ediţie a festivalului.

Creat în 1984, la inţiativa lui Elio Di Rupo, politician social-democrat belgian şi preşedintele Partidului Socialist, Festivalul Internaţional al Filmului de Dragoste de la Mons este nu doar cel mai vechi festival de film francofon, dar şi unul dintre cele mai importante festivaluri de film belgiene ca inovaţie, atractivitate şi renume internaţional. Organizat prin tradiţie în luna februarie, luna dragostei, acest festival are la bază tema iubirii, declinată sub toate aspectele. Ediţia din acest an include 80 de lungmetraje şi 35 de scurtmetraje.

×
Subiecte în articol: film