x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Prima ediție FILMIKON International Festival la final: evenimente sold out și întâlniri esențiale

Prima ediție FILMIKON International Festival la final: evenimente sold out și întâlniri esențiale

de Magdalena Popa Buluc    |    01 Feb 2024   •   22:00
Prima ediție FILMIKON International Festival la final: evenimente sold out și întâlniri esențiale

Între 18 și 25 ianuarie 2024, a avut loc la București prima ediție FILMIKON International Festival, care a adus pe ecrane o selecție de filme internaționale premiate de-a lungul anilor de juriile ecumenice și interreligioase ale marilor festivaluri de film, dar și evenimente speciale și întâlniri cu teologi, cineaști, psihologi sau critici de film. Festivalul și-a propus inițierea unui dialog cu publicul despre valorile creștine și umane pornind de la poveștile spuse pe ecran.

Mai mult de jumătate dintre evenimentele propuse de organizatorul Signis România au fost sold-out: deschiderea, în cadrul căreia a fost proiectat noul film semnat de Wim Wenders, Zile Perfecte, a avut loc într-o sală plină la Cinema Elvire Popesco în prezența ÎPS Aurel Percă (Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti), lui Ciprian Olinici (Secretar de Stat pentru Culte), Preoților Francisc Ungureanu (Președintele SIGNIS România) și Francisc Doboș (Paroh al Bisericii Franceze din București), dar și Olimpiei Melinte (actriță).

 

Patimile Ioanei D’Arc la Catedrala Sf. Iosif

Și filmul Libertate, despre Revoluția Română, a avut o proiecție sold-out la Cinema Union (urmată de un dialog cu regizorul Tudor Giurgiu), iar spectatorii au umplut băncile Catedralei Sf. Iosif pentru un cine-concert remarcabil: filmul mut Patimile Ioanei D’Arc (r. Carl Theodor Dreyer, 1928) a fost acompaniat live de muzicianul Alexandre Catău, care a cântat la orga Catedralei.

Printre proiecțiile sold-out s-au numărat și Capernaum (r. Nadine Labaki, 2016) sau Tótem (r. Lila Aviles, 2023), urmată de un dialog între actrița Olimpia Melinte și Mădălina Haidemak, psihoterapeut.

Despre această primă ediție FILMIKON, Ileana Bîrsan, directorul festivalului, explică: “Prezența spectatorilor la filmele primei ediții FILMIKON a fost peste așteptările noastre. Participarea publicului la discuțiile de după proiecții a antrenat idei, comentarii, întrebări și emoții într-un dialog autentic. Demnitatea umană explorată în diverse viziuni cinematografice a constituit punct de plecare pentru (re)descoperirea dimensiunii spirituale și a întâlnirii cu celălalt.”

Cea de a doua ediție FILMIKON va avea loc în aceeași perioadă și anul viitor, 18-25 ianuarie 2025, ajungând în paralel și în alte localități precum Timișoara, Oradea, Blaj și Iași.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: FILMIKON International Festival