x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Războiul şi violenţa, teme predilecte ale filmelor străine nominalizate la Oscar

Războiul şi violenţa, teme predilecte ale filmelor străine nominalizate la Oscar

de Jurnalul National    |    23 Ian 2008   •   00:00

14:31 Violenţa şi războiul reprezintă temele comune ale celor cinci filme nominalizate de Academia Americană de Film la premiul Oscar pentru Cel mai bun film într-o limbă străină, scrie AP, într-un amplu comentariu.



Violenţa şi războiul reprezintă temele comune ale celor cinci filme nominalizate de Academia Americană de Film la premiul Oscar pentru Cel mai bun film într-o limbă străină, scrie AP, într-un amplu comentariu.

Acest fapt nu este o coincidenţă, ci mai degrabă o reflectare a neliniştilor prezentului, este de părere regizorul polonez Andrzej Wajda, al cărui film despre un masacru din cel de-al doilea război mondial, 'Katyn', se află printre cele nominalizate la prestigiosul premiu. 'În mod clar, lumea se teme de război', a declarat Wajda, în vârstă de 81 de ani, care şi-a pierdut tatăl în masacrul din 1940, în care 22.000 de ofiţeri polonezi au fost ucişi de poliţia secretă sovietică, o tragedie ilustrată de cineast prin scene dătătoare de fiori, notează AP. 'Şi poate realizatorii de filme ştiu ceva despre acest subiect, au un anume sentiment', a adăugat Wajda, care a fost nominalizat marţi pentru a patra oară în carieră la Oscarul pentru Cel mai bun film într-o limbă străină.

Andrzej Wajda a primit în 2000 un premiu Oscar pentru întreaga activitate, care a început încă din anii '50 şi include filme precum 'Kanal', 'Ashes and Diamonds' ('Cenuşă şi Diamant') şi 'Man of Iron' ('Omul de Fier'). Cel de-al doilea război mondial reprezintă şi fundalul producţiei austriece 'The Counterfeiters'. Regizat de Stefan Ruzowitzky, filmul se bazează pe povestea reală a celei mai mari operaţiuni de contrafacere din istorie, organizată de nazişti în 1936, în care un prizonier evreu este desemnat să destabilizeze monedele din Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii (SUA) folosindu-se de bancnote falsificate. Regizorul a declarat că nominalizarea este 'fantastică'. 'Un Oscar ar reprezenta crema cremelor', a declarat Ruzowitzky pentru mass-media austriacă.


Mergând şi mai mult în trecut, primul film kazah nominalizat vreodată la premiul Oscar, 'Mongol', are ca subiect tinereţea lui Gingis Han, care a creat în secolul 13 un imperiu care se întindea de la Oceanul Pacific până în Europa Centrală. 'Este prima nominalizare pentru Kazahstan. Este o veste foarte bună', a declarat regizorul Serghei Bodrov pentru un post de televiziune din Rusia. În filmul său, Bodrov spune povestea unui băiat de nouă ani pe nume Temucin care supravieţuieşte exilului şi sclaviei devenind unul dintre cei mai mari cuceritori din istorie, încercând să arate latura umană a unui lider cu reputaţia de jefuitor fără scrupule.


Realizat tot de un regizor rus, filmul '12' este o incursiune în lumea recentă a politicii din Rusia, fiind un remake al clasicului american '12 oameni furioşi', realizat de Sidney Lumet şi lansat în 1957. Regizorul spune povestea unui proces cu juraţi din Rusia, unde acestea au fost reintroduse după suspendarea lor în urma revoluţiei bolşevice din 1917. 'Nu mă aşteptam la nimic, încă nu mă aştept la nimic. Dar este o mare bucurie', a spus Nikita Mihalkov, care a câştigat în 1994 premiul Oscar pentru Cel mai bun film străin cu o producţie despre era stalinistă, 'Ars de soare'.


Singurul film neeuropean nominalizat la această categorie este producţia israeliană 'Beaufort', un portret al fricii şi al zădărniciei dintr-un avanpost militar din sudul Libanului în momentul retragerii israeliene din 2000. Regizat de Joseph Cedar şi bazat pe un roman al lui Ron Leshem, acţiunea este centrată pe un mic grup de soldaţi israelieni care apără o bază puternic fortificată din apropierea Castelului Beaufort, construit de cruciaţi în secolul 12. Actorul din rolul principal a salutat nominalizarea ca pe un semn că filmul israelian este luat mai în serios şi poate avea un rol în dezbaterea politică. 'Acum toată lumea ştie că facem parte din această entitate numită cinematografie mondială. Acum este oficial. Cinematograful devine o arenă foarte importantă pentru dialog în care ne putem exprima sentimentele', a declarat Oshri Cohen la Ierusalim. Regizorul a spus că 'timpul se mişca foarte repede şi foarte încet' atunci când a aflat despre nominalizare. Cedar crede însă că 'The Counterfeiters' are cele mai mari şanse să obţină mult râvnitul Oscar pentru film străin.


Ceremonia de decernare este programată la 24 februarie, dar nu se ştie câtă strălucire va avea, în condiţiile în care greva scenariştilor din SUA continuă, notează AP.

×
Subiecte în articol: arte film oscar