x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Sighişoara Film Festival

Sighişoara Film Festival

27 Iun 2012   •   10:48

Intre 28 iunie si 1 iulie, Sighisoara Film Festival transforma vestitul oras medieval in locul de intalnire al publicului cinefil cu cei mai apreciati regizori, actori si producatori romani ai momentului. Pe langa maratonul de lung metraje, scurt metraje si sectiuni speciale, editia a patra a festivalului aduce la cadru si muzica blues, alaturi de spectacolul de improvizatie.

Editia din acest an este organizata sub patronajul Centrului National al Cinematografiei, Primariei Sighisoara, Consiliului Municipal Sighisoara si Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica “I.L.Caragiale' Bucuresti.

Prima zi de festival va fi dedicata marelui actor George Constantin, celebrat anul acesta, alaturi de prezenta familiei, in cadrul sectiunii In memoriam si muzicii bune din zona blues. Inainte de vizionarea filmului Reconstituirea, formatia Summer Set Purple Band va incanta publicul cu un spectacol sonor blues-clasic-rock-country-jazz. Membrii ei, Calin Grigoriu - chitara, Marius Gilea – saxofon, Gabriel Spahiu – bas si Sabin Darabega – percutionist, sunt un grup infiintat acum 10 ani de absolventi de actorie si conservator. Aceasta impletire de arte a nascut o combinatie muzicala cu aer teatral care invita la imagini. Imagini cu care, in urmatoarele zile ne vor incanta si filmele autohtone ale lui 2011.

Sighisoara Film Festival isi va continua sarbatoarea excelentei cinematografiei romanesti cu urmatoarele productii incununate de premii internationale: Periferic – creatia lui Bogdan Apetri care a castigat o multime de premii Gopo, dar si premii importante la Vilnius; Toata lumea din famlia noastra in regia lui Radu Jude; Ursul – Best Pitch Award la Cottbus, Germania, in regia lui Dan Chisu si scurt metrajele 15 iulie regia Cristi Iftime si Apele tac al Ancai Miruna Lazarescu - Premiul Gopo pentru scurt metraj si Premiul pentru tanara speranta. A treia zi de festival debuteaza cu sectiunea Prim Contact in cadrul careia cei mai buni producatori din filmul romanesc se vor intalni cu masteranzii Universitatii Nationale de Teatru si Film “I.L.Caragiale'. Vor urma productiile: Din dragoste cu cele mai bune intentii - premiul pentru cea mai buna regie – Adrian Sitaru si cel mai bun actor la Festivalul Locarno, Elvetia, una dintre cele mai asteptate creatii romanesti ale anului; Visul lui Adalbert in regia lui Gabriel Achim; Loverboy – Cel mai bun regizor - Catalin Mitulescu si cea mai buna actrita Ada Condeescu la Prishtina International Film Festival, Kosovo; scurt metrajele Hello Kitty in regia lui Millo Simulov si Chefu, regia Adrian Sitaru.

Ultimele doua zile de festival vor fi deschise de spectacolele trupei de improvizatie Backstage Boys, iar in continuarea lor, actorii-maestrii de ceremonii Ioana Flora si Andrei Aradits ne vor purta printre peliculele sarbatorite de Sighisoara Film Festival.

Toate productiile vor putea fi vizionate cu intrare libera, in traditia SFF, alaturi de regizori, producatori, actori si multe alte personalitati din cinematografia si viata culturala romaneasca.

Sighisoara Film Festival este un eveniment organizat de Fundatia Romana pentru Educatie si Educatori, devenit alaturi de directorul si fondatorul Adrian Titieni – actor si rector al UNATC si bineinteles de intreaga echipa implicata, un motiv de celebrare a cinematografiei romanesti la ea acasa, dupa calatoriile incununate cu aprecieri la marile competitii internationale.

Detalii despre eveniment puteti gasi pe site-ul oficial al festivalului: www.sighisoarafilmfestival.ro

×
Subiecte în articol: arta & cultura