x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Steven Spielberg vrea ca filmele produse de platformele de streaming să nu fie nominalizate la Oscar

Steven Spielberg vrea ca filmele produse de platformele de streaming să nu fie nominalizate la Oscar

03 Mar 2019   •   16:50
Steven Spielberg vrea ca filmele produse de platformele de streaming să nu fie nominalizate la Oscar

Regizorul american Steven Spielberg doreşte ca lungmetrajele produse de platformele de streaming, precum ''Roma'', realizat de Netflix şi care a câştigat trei premii Oscar duminica trecută, să nu mai fie nominalizate la ediţiile viitoare ale galelor organizate de Academia de film americană (Academy of Motion Picture Arts and Sciences - AMPAS), informează DPA.

Steven Spielberg îşi va prezenta argumentele în faţa unor colegi de breaslă la apropiata reuniune anuală a Consiliului Guvernatorilor din cadrul AMPAS, unde renumitul cineast american va propune o schimbare a regulamentului instituţiei, prin care să se interzică serviciilor de streaming, precum Netflix, Amazon şi Hulu, să mai concureze la premiile Oscar dacă producţiile lor nu intră mai întâi în circuitul cinematografic. Informaţia a fost publicată în premieră pe site-ul Indiewire.

"Steven crede cu fermitate în diferenţele care există între sistemul de streaming şi sistemul cinematografic", a declarat un reprezentant al companiei sale de producţie, Amblin Entertainment.

Nu este pentru prima dată când Steven Spielberg îşi exprimă sentimentele pe care le are faţă de diferenţele existente între marile ecrane de la Hollywood şi micile ecrane de televiziune.

"Odată ce te dedici unui format de televiziune, eşti un realizator de filme TV", a declarat cineastul, în 2018, într-un interviu pentru ITV News, în care a vorbit despre limitele tot mai vagi ce separă diversele formate media. "Cu siguranţă că meriţi - dacă este un show TV bun - un premiu Emmy, dar nu un Oscar", a adăugat el.

Vestea despre propunerea pe care o va face Steven Spielberg a determinat o reacţie din partea regizoarei Ava DuVernay, al cărei film "13th" a fost produs şi distribuit de Netflix. Remarcând faptul că apropiata întrunire a Consiliului Guvernatorilor din cadrul AMPAS se va ţine cu uşile închise, Ava Duvernay a spus că speră că acel consiliu "va avea cineaşti în camera de şedinţe sau va citi declaraţii ale unor regizori care au păreri diferite".

Ştirea despre propunerea lui Steven Spielberg a apărut în presa din lumea întreagă la câteva zile după gala premiilor Oscar din 2019, care a inclus, pentru al doilea an consecutiv, producţii Netflix în rândul filmelor nominalizate, inclusiv unele care au rulat în cinematografe doar pentru câteva săptămâni. Pe lângă proiecţiile limitate ale filmului "Roma" în cinematografe, cel mai recent film al fraţilor Coen, "The Ballad of Buster Scruggs", a avut, de asemenea, doar câteva proiecţii în circuitul cinematografic înainte de a fi difuzat pe platforma de streaming Netflix.

"Roma" a fost nominalizat la 10 categorii la premiile Oscar, iar "The Ballad of Buster Scruggs" la trei categorii de premii.

Printre alte producţii ale unor platforme de streaming se remarcă filmul "Cold War", produs de Amazon, care a primit trei nominalizări la premiile Oscar din acest an, fără să câştige însă vreun trofeu.

"Roma" a câştigat trei premii Oscar - ''cel mai bun regizor'', ''cea mai bună imagine'' şi ''cel mai bun film străin''.

Anul trecut, Netflix a câştigat un premiu Oscar la categoria "cel mai bun lungmetraj documentar" cu producţia "Icarus". Filmul "13th", regizat de Ava DuVernay, a fost nominalizat la aceeaşi categorie.

Prin noua lui iniţiativă, Steven Spielberg continuă o discuţie care a animat circuitul festivalurilor de film în ultimii ani. La Festivalul de la Cannes din 2017, jurnaliştii de la The Times au descris "o luptă existenţială pentru viitorul industriei de divertisment", cauzată de perturbarea digitală, care zguduie universul distribuţiei de film.

"Ceea ce face Netflix este minunat", a declarat Glen Basner, director executiv al companiei FilmNation Entertainment, prezent la ediţia din 2017 a Festivalului de la Cannes. "Însă niciun loc nu celebrează cinematografia aşa cum o face acest festival. Există locuri în afara competiţiei (de la Cannes, n.r.) pentru alte tipuri de entertainment", a adăugat el.

Netflix s-a retras de la Cannes anul trecut, după ce organizatorii festivalului au impus o normă de regulament în virtutea căreia filmele din competiţia oficială trebuie să fie lansate în cinematografele din Franţa.

Steven Spielberg nu a uitat această controversă în discursul lui de luna trecută pe care l-a rostit după ce a fost premiat la gala Cinema Audio Society Awards: "Cred cu fermitate că cinematografele trebuie să existe pentru totdeauna", a spus cineastul american, potrivit revistei Variety.

Deşi a recunoscut că admiră foarte mult evoluţia actuală a industriei de televiziune, atât pentru subiectele abordate, cât şi pentru realizările tehnice, Steven Spielberg a spus: "Sunetul este mai bun acum în locuinţele noastre private decât a fost vreodată în întreaga istorie. Însă nimic nu se compară cu a merge într-o sală de cinematograf, mare şi întunecată, cu oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodată în jurul tău şi să te bucuri alături de ei de această experienţă".

AGERPRES

×