x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Ursul berlinez trece pe beţigaşe şi orez! China şi Japonia şi-au adjudecat majoritatea premiilor importante la cea de-a 64-a ediţie a Berlinalei...

Ursul berlinez trece pe beţigaşe şi orez! China şi Japonia şi-au adjudecat majoritatea premiilor importante la cea de-a 64-a ediţie a Berlinalei...

de Sebastian S. Eduard    |    16 Feb 2014   •   17:30
Ursul berlinez trece pe beţigaşe şi orez! China şi Japonia şi-au adjudecat majoritatea premiilor importante la cea de-a 64-a ediţie a Berlinalei...
Sursa foto: JENS KALAENE/EPA/Intact Images

Cea de-a 64-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin (Berlinala) a recompensat sâmbătă continentul asiatic şi, în special, China, decernând Ursul de Aur şi premiul pentru cel mai bun actor lungmetrajului chinez Black Coal, Thin Ice, comentează AFP.

I-au fost necesare câteva momente bune regizorului Diao Yinan, în pragul lacrimilor, pentru a se exprima. “Este foarte greu de crezut că un vis a devenit realitate”, a spus el.

“Criticile nu au fost teribile”, a reamintit el în faţa presei, după care a povestit că a fost “foarte fericit când actorul principal a obţinut premiul pentru interpretare”. “Mi-am spus: asta e! Nu mă gândeam că filmul va ajunge mai departe”, a mai afirmat Diao Yinan.

Producţia “Black Coal, Thin Ice” este un amestec elegant de film noir şi film de artă, cu crime în serie şi o neaşteptată poveste de iubire. Rolul principal îl deţine Liao Fan, răsplătit cu Ursul de Argint pentru cel mai bun actor, care a mulţumit Berlinalei pentru minunatul cadou pe care i l-a făcut la împlinirea vârstei de 40 de ani.

China a mai obţinut Ursul de Argint pentru contribuţie artistică deosebită în categoriile pentru pelicula “Blind massage”, semnată de Lou Ye.

Japoneza Haru Kuroki a primit Ursul de Argint pentru cea mai bună actriţă pentru “The Little House”, în regia veteranului Yoji Yamada.

Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor i-a revenit fără prea multe surprize americanului Richard Linklater, pentru “Boyhood”, odă timpului care trece. Linklater, onorat cu un Urs de Argint în 1995 pentru “Before sunrise”, a explicat că “a acceptat premiul în numele celor aproape 400 de persoane are au lucrat la acest film şi, îndeosebi, al actorilor”'. Terminat în numai 39 de zile, Boyhood îi are ca protagonişti pe Patricia Arquette şi Ethan Hawke.

Compatriotul lui, Wes Anderson, a obţinut Marele Premiu al Juriului, Ursul de Argint, pentru “The Grand Budapest Hotel”, în a cărui distribuţie se află nume consacrate ale cinematografiei: Ralph Fiennes şi Tony Revolori în rolurile principale, alături de F. Murray Abraham, Mathieu Amalric, Adrien Brody, Willem Dafoe, Jeff Goldblum, Harvey Keitel, Jude Law, Bill Murray, Edward Norton, Saoirse Ronan, Jason Schwartzman, Tilda Swinton, Léa Seydoux, Tom Wilkinson şi Owen Wilson.

Juriul internaţional l-a avut ca preşedinte pe producătorul american James Schamus (“Crouching Tiger, Hidden Dragon”, “Brokeback Mountain”), iar ca membri pe Barbara Broccoli, Trine Dyrholm, Mitra Faharani, Greta Gerwig, Michel Gondry, Tony Leung şi Christoph Waltz.

Ediţia cu numărul 64 a Berlinalei i-a adus un omagiu regizorului britanic Ken Loach, în vârstă de 77 de ani, care a primit un Urs de Aur onorific.


×
Subiecte în articol: berlinala ursul de aur