x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Vera Farmiga şi filmul lui Caranfil

Vera Farmiga şi filmul lui Caranfil

de Maria Sârbu    |    04 Oct 2011   •   21:00
Vera Farmiga şi filmul lui Caranfil

Intr-un decor "magistral" al unei epoci apuse, a avut loc in dupa-amia­za zilei de ieri prima conferinta de presa a echipei de realizatori si actori a noului film semnat de Nae Ca­ranfil: "Closer to the Moon".

A fost o idee inspirata de a chema presa in acest spatiu din strada Gheorghe Polizu (la Politehnica), gasit si pregatit de exeptionalul scenograf Cristian Niculescu. A fost si ultima zi de filmare in acest cadru spectaculos, care reda intocmai locul prin­cipal al actiunii filmului: reconstituirea marelui jaf asupra Bancii Nationale din zona Giulesti, de la sfarsitul anilor ’50.

In fata jurnalistilor, in stanga si dreapta cineastului Caranfil, la o masa din centrul "Pietei Martirilor", stateau cei implicati in acest proiect: actorii Vera Farmiga, Mark Strong, Harry Lloyd, Tim Plester, Joe Armstrong, Christian McKay, scenograful Cristian Niculescu si producatorii Michael Fitzgerald si Bobby Paunescu.

S-a simtit o atmosfera relaxata dupa mai bine de doua saptamani si jumatate de filmat aici – in spatiul cu denumiri uitate si care trezesc amuzament: "Cooperativa Avintul imbra­camintei", "BUFET rapid", "Galerie de Arta: artizanat, anticariat", "Auto­servire" etc. etc. A fost ca un respiro inainte de alta etapa, de patru saptamani si jumatate, cat vor mai continua filmarile, in alte spatii din Bucuresti, dar si de la Buftea.

S-au complimentat reciproc si cred ca au meritat acest lucru din plin. Au fost sinceri si cand i-au adus laude "maestrului" Cristian Niculescu, cel care a muncit, cu echipa sa, inca din luna iulie la realizarea "exteriorului", construindu-se fatade, punandu-se piatra cubica – exact asa cum arata in perioada respectiva locul cu pricina.

Putin straniu, atat pentru actrita americana de origine ucraineana Vera Farmiga, cat si pentru actorii britanici din rolurile principale – ei nu au trait in sistemul comunist, precum protagonistii filmului. Totusi, sub bagheta regizorala a unui cineast ca Nae Caranfil toata lumea isi exprima speranta ca totul va iesi bine pana la capat. Potrivit lui Caranfil, exista o parte din replici care in engleza isi pierd din savoarea pe care o au in limba romana.

Desi a scris scenariul, la inceput in limba romana, pentru actori romani, Caranfil a schimbat, mai tar­ziu totul. Scenariul s-a scris in engleza, filmul se face in engleza si va fi subtitrat in romana. Castigase Concursul de proiecte cinematografice la CNC, titlul intial fiind "Alice in tara tovarasilor".

Sunt si cativa actori romani, in roluri mici. Casa de productie "Mandragora Movies" si-a asumat in cele din urma, din partea Romaniei, realizarea filmului "Closer to the Moon", o coproductie in care s-au implicat Franta, Italia, Polonia si Statele Unite ale Americii. Bugetul filmului este, potrivit producatorului roman, de 7 milioane de dolari. Mult pentru un film in Romania, dar nu foarte mult pentru un film din Occident.

Potrivit programului, in noiembrie se vor incheia filmarile, apoi se va lucra la montaj, in asa fel incat pe la inceputul lunii aprilie filmul sa fie gata.

×