x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Institutul Cultural Român susține participarea românească la Berlinale

Institutul Cultural Român susține participarea românească la Berlinale

de Magdalena Popa Buluc    |    15 Feb 2024   •   15:00
Institutul Cultural Român susține participarea românească la Berlinale

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin susține participarea românească la cea de-a 74-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, care va avea loc în perioada 15-25 februarie 2024, în diferite locuri din capitala Germaniei.

Participarea românească în cadrul Berlinalei, unul dintre cele mai importante evenimente din industria cinematografică din întreaga lume, este semnificativă pentru recunoașterea calității și talentului din industria cinematografică românească la nivel internațional.

Aproximativ 200 de filme din toate genurile, lungimile și formatele sunt prezentate în cadrul festivalului, care include de asemenea numeroase evenimente conexe, discuții cu publicul și paneluri de specialitate.

Filmul Săptămâna Mare / Holy Week, regizat de Andrei Cohn, va avea premiera mondială la Berlinale în Secțiunea Forum, fiind eligibil pentru distincțiile acordate de juriile independente (Premiul Juriului Ecumenic, FIPRESCI, CICAE, Amnesty International Film Award).

Lista participanţilor din România la cea de-a 74-a ediţie a Berlinalei

Secțiunea Forum:

Săptămâna Mare / Holy Week, regia și scenariul: Andrei Cohn; producătoare: Anca Puiu

O producție Mandragora, România / Elveția

Premieră mondială

Proiecții:

  • Sâmbătă, 17.02.2024, ora 14:30, Delphi Filmpalast (Premieră)
  • Duminică, 18.02.2024, ora 16:00, Cubix 7
  • Marți, 20.02.2024, ora 14:30, Kino Betonhalle@silent green
  • Duminică, 25.02.2024, ora 15:00, Delphi Filmpalast

 

Săptămâna Mare / Holy Week prezintă un peisaj pictural românesc din jurul anului 1900. Un evreu pe nume Leiba conduce hanul din sat, un punct de întâlnire pentru creștini și evrei deopotrivă. Însă ospitalitatea ascunde rasismul și antisemitismul. Atunci când relația lui Leiba cu servitorul Gheorghe culminează cu răbufnirea, se aprinde o scânteie. Săptămâna Mare este o adaptare liberă a nuvelei O făclie de Paşte (1889) de I. L. Caragiale.

Din distribuția filmului fac parte: Doru Bem, Nicoleta Lefter, Ciprian Chiricheș, Mario Gheorghe Dinu și Ana Ciontea.

Actorul de origine română Sebastian Stan interpretează rolul principal în producția A24, A Different Man (regia: Aaron Schimberg), inclus în Competiția Oficială a Berlinalei.

Berlinale Talents: directorii de imagine Ana Drăghici și Tamás A. Méder.

European Series Market, în cadrul programului „Only Writers in the Building” Talent Showcase: Eva Todică (scenaristă și producătoare de film și televiziune).

Emerging Producers, găzduit de European Film Market: Cristina Haneș (regizoare și producătoare de film documentar).

European Film Market: proiectul de film Atlasul Universului, scris și regizat de Paul Negoescu, produs de deFilm, fondator: Radu Stancu (parte din programul Cinekid Script LAB, a doua parte a workshopului după Amsterdam).

European Film Market și Berlinale Series Market: proiectul Evil Eye / Piază rea, produs de Atelier de Film, scenaristă și regizoare Geo Doba, producătoare Gabriela Suciu-Pădurețu (parte din programul Torino Film Lab, a treia parte a programului după Batumi, Belgia, și Leuven, Belgia).

 

 

 

×