x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Iohannis: Elitele culturale au inspirat societatea românească să pășească spre modernizare

Iohannis: Elitele culturale au inspirat societatea românească să pășească spre modernizare

de Redacția Jurnalul    |    13 Ian 2023   •   15:14
Iohannis: Elitele culturale au inspirat societatea românească să pășească spre modernizare
Sursa foto: Hepta

În ultimele două secole, elitele noastre culturale au inspirat societatea românească să pășească pe drumul către modernizare și democratizare occidentală, afirmă președintele Klaus Iohannis la ceremonia de decorare a unor personalități și instituții de cultură cu ocazia Zilei Culturii Naționale.

„În ultimele două secole, elitele noastre culturale au inspirat societatea românească să pășească pe drumul către modernizare și democratizare occidentală. Românii se mândresc cu personalități ale căror opere nu doar au îmbogățit spiritualitatea și patrimoniul național și universal, dar ne-au condus și la asumarea unor valori fundamentale și a unor obiective naționale. M-am bucurat să pot promulga, în preajma Zilei Culturii Naționale, legea care dedică anul 2023 cinstirii operelor lui Dimitrie Cantemir și Ciprian Porumbescu, personalități-simbol ale identității noastre naționale și europene. Evenimentele care le vor fi dedicate vor contribui, în țară și peste hotare, la o mai bună cunoaștere și înțelegere a istoriei, precum și a rolului jucat de cultură în dezvoltarea societății noastre”, afirmă Klaus Iohannis.

El a amintit că a conferit Înaltul Patronaj Programului Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

„La 16 ani de la prima Capitală Europeană a Culturii nominalizată în România, care a fost Sibiu, timișorenii vor dovedi, așa cum spune sloganul programului, că pot să-și lumineze orașul prin ei înșiși, prin cultură și implicare comunitară. 2022 a fost unul dintre cei mai grei ani pe care i-a traversat societatea românească. După o pandemie care a marcat sever inclusiv viața culturală, războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina a condus la noi crize, care au împins într-un viitor impredictibil revenirea completă a omenirii la normalitate. În România, războiul din Ucraina a generat excepționale manifestări de solidaritate, inclusiv prin inițiativele mediului cultural. Totodată, efectele agresiunii Federației Ruse s-au propagat cu o intensitate deosebit de mare în Republica Moldova. În aceste zile în care pe ambele maluri ale Prutului ne onorăm cultura care ne unește, reafirm că România va acorda și în continuare sprijin autorităților și cetățenilor din Republica Moldova, inclusiv în domeniul culturii și cel al educației. Salut rezultatele proiectelor noastre culturale comune și evoc cu satisfacție demersul nostru pe lângă UNESCO încununat cu succes pentru înscrierea artei cămășii cu altiță în patrimoniul intangibil al umanității”, adaugă șeful statului.

De asemenea, el a salutat operaționalizarea fondurilor din Programul Național de Redresare şi Reziliență care vizează domeniul culturii şi patrimoniului.

„Provocările globale cărora trebuie să le facem față ne arată cât de importante sunt consolidarea și modernizarea instituțiilor și mecanismelor care contribuie la apărarea valorilor pe care cultura le sădește, le susține și le dezvoltă în societate. De aceea, salut operaționalizarea fondurilor din Programul Național de Redresare şi Reziliență care vizează domeniul culturii şi patrimoniului. Îmi doresc, de asemenea, ca fondurile destinate reabilitării clădirilor instituțiilor culturale să-şi atingă cât de curând şi la nivelul cel mai înalt scopul”, mai spune Iohannis.

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis cultura