x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Cel mai așteptat Mărțișor

Cel mai așteptat Mărțișor

de Magdalena Popa Buluc    |    03 Mar 2023   •   14:00
Cel mai așteptat Mărțișor

Flori, fete și picturi la Art Safari! În perioada 1-8 martie, vă oferim cel mai frumos Mărțișor: o reducere de 50% la biletele achiziționate online. Încă o veste bună: miercuri, de 8 Martie, Art Safari se deschide special pentru a sărbători femeile. Așa că ia-ți prietenele, colegele, sora, mama și haideți să petreceți o zi ca fetele. Femeile beneficiază de 50% reducere la bilete de ziua lor și tururi ghidate în expoziții.

Pictorul Ion Theodorescu-Sion, un susținător al femeilor

Primăvara începe chiar în Art Safari, în expoziția „Ion Theodorescu-Sion. O viață de poveste”.

Vă așteaptă aici minunate portrete feminine, dar și fabuloase naturi statice cu flori și obiecte neașteptate. Cine vizitează Art Safari nu poate să nu remarce bogăția prezenței feminine în operele lui Ion Thodorescu-Sion (1882-1939). Dar cine sunt toate aceste femei?

„Sunt muzele pictorului, care are un adevărat cult pentru eleganța și expresivitatea siluetelor feminine. În pictura sa cu specific românesc, de exemplu, țărăncile reprezentate par niște zeități ale pădurii sau niște zâne de poveste. Artistul a fost înconjurat permanent și de câteva pictorițe care-l admirau și pe care le-a îndrumat în calitate de profesor și le-a portretizat adeseori. Putem aminti trei dintre aceste tinere: pe frumoasa Lucreția Daria, sora primei sale soții, pe Lola Schmierer Roth (care a studiat apoi la Berlin cu Lovis Corinth) și pe Elena, a doua soție a artistului, care era de origine din Basarabia, care a devenit și ea pictoriță, expunând la saloanele oficiale din București. Ion Theodorescu-Sion nu avea prejudecăți și considera, pe bună dreptate, că femeile sunt la fel de creative ca bărbații.” - dr. Elena Olariu, curatoarea expoziției.

Mărțișoare în ulei pe pânză

Trandafiri, crizanteme, bujori, operele lui Sion sunt pline de flori minunate. Uitați-vă însă mai atent! Veți descoperi o bogăție a detaliului.

„Naturile sale statice sunt extrem de complexe și pline de culoare. Cine ratează aceste lucrări și nu vine să le vadă pierde un fenomenal spectacol al picturii românești! Și nu este o exagerare! În picturile sale de acest gen apar flori, dar și obiecte populare, icoane, ulcioare, străchini, farfurii decorate, linguri, dar și țesături brodate. Detaliile sunt uluitoare și am putea să petrecem ore întregi în fața tuturor tablourilor, ca să descoperim fiecare amănunt redat de artist.” - dr. Elena Olariu.

 

×
Subiecte în articol: martisor Art Safari