x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica lui Prometheus - Festivalul de la Sfantu Gheorghe si-a desemnat castigatorii

Muzica lui Prometheus - Festivalul de la Sfantu Gheorghe si-a desemnat castigatorii

de Dana Cobuz    |    10 Iul 2006   •   00:00
Muzica lui Prometheus - Festivalul de la Sfantu Gheorghe si-a desemnat castigatorii

11 zile de muzica tanara in decorul generos al Deltei Dunarii si al Marii Negre, sapte concurenti alesi pe spranceana. Asa ar putea fi rezumata laconic editia a II-a a Festivalului de Muzica Tanara Prometheus, de la Sf. Gheorghe.

Primul "premiu", impartit cu generozitate intre toti concurentii Festivalului de Muzica Tanara Prometheus, a fost nisipul fin si alb din Sf. Gheorghe si decorul mirific ales sa gazduiasca evenimentul. "Infruntand batalioanele de tantari sau vantul naravas, concurentii din acest an au fost adevarati cavaleri ai muzicii, inarmati cu sensibilitate, poezie si mult profesionalism, dovedindu-se ca au darul de a intra pe ferestrele sufletelor spectatorilor", spun organizatorii. Dupa primele sapte seri, in care fiecare concurent a sustinut cate un recital individual, a urmat o proba de foc: vineri, 7 iulie, tinerii artisti au prezentat o piesa pe un text impus - un poem al lui Ovidiu Mihailescu - "Manuscris de la marea moarta". Dupa concurs, cantautorul a oferit un concert "bonus" spectatorilor-jurati din Sf. Gheorghe.

DEZNODAMANT. Seara celor mai mari emotii a fost cea de sambata, 8 iulie. Un singur premiu, in valoare de 1.000 RON, mai valoros sentimental decat material, a ajuns la concurentul care a avut punctajul maxim, obtinut din notele de la recital si pentru piesa impusa: Grupul BALDWIN BROTHERS din Iasi (Iulian Baldovin - voce, chitara, si George Baldovin - voce, chitara). Cele mai bune formatii vor fi invitate sa cante la Festivalul de Film Anonimul (14-19 august). Festivitatea de premiere s-a incheiat in acorduri de o tandrete aparte, cu un concert sustinut de presedintele festivalului, Nicu Alifantis.

Ce a ramas dupa incheierea celei de-a doua editii a Festivalului de Muzica Tanara Prometheus, de la Sf. Gheorghe? Amintirea noptilor pierdute in cantari si prietenie, discutii muzical-filozofice la nisip, lungi tratative cu marea, plimbari cu barcile in imparatia nuferilor, a lebedelor, a pelicanilor si cormoranilor. S-au invatat lucruri noi despre cum e sa fii pe o scena si sa aduci publicul aproape de tine, sa-l faci sa te aplaude, sa te placa si sa te voteze.

PROGRAM
Festivalul a inceput cu tragerea la sorti a ordinii intrarii in concurs si cu prezentarea cartii de vizita a fiecarui concurent. A continuat cu recitalurile de fiecare seara, asteptate cu nerabdare de public: vineri, 30 iunie - Stefan Tivodar din Cluj; sambata, 1 iulie, Grupul MAR VERDE din Iasi (Crina Baciu, Eugen Moraru, Cosmin Olindraru); duminica, 2 iulie - Leonard Constant din Ottawa, Canada; luni, 3 iulie - Iulia Gusatu din Galati; marti, 4 iulie - Alina Manole din Bragadiru, jud Ilfov; miercuri, 5 iulie - Grupul CANDID din Brasov (Iulia Caraiman si Anca Bradean); joi, 6 iulie - Grupul BALDWIN BROTHERS din Iasi (Iulian si George Baldovin).

×
Subiecte în articol: cultura iulie