x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica „BLUE CHILLI”: seară de jazz cu saxofonistul TONY LAKATOS

„BLUE CHILLI”: seară de jazz cu saxofonistul TONY LAKATOS

de Magdalena Popa Buluc    |    16 Feb 2024   •   10:00
„BLUE CHILLI”:  seară de jazz cu saxofonistul TONY LAKATOS

Joi, 22 februarie 2024 (19.00), BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA ne invită la o nouă seară extraordinară de jazz pe scena Sălii Radio! De această dată, invitatul special al evenimentului este renumitul saxofonist TONY LAKATOS, născut într-o familie de muzicieni din Budapesta. Absolvent al secției de jazz a Conservatorului B. Bartók din orașul natal, s-a stabilit în Germania din 1981 și a devenit unul dintre cei mai respectați saxofoniști din țara sa de adopție, dar și din întreaga lume.

Muzician de top al scenei internaționale, a făcut parte din Big Band-ul Radio Frankfurt – alături de care a cântat timp de 30 de ani - și a colaborat cu mari nume ale jazz-ului, precum Anthony Jackson, Randy Brecker, Alex Sipiagin sau Jim McNeely. A fost aplaudat în turnee în toate țările din Europa, în S.U.A., Japonia, Coreea, India, Singapore, Indonezia, Africa de Sud etc. A fost invitat la importante festivaluri, ca North Sea Jazz Festival – Olanda, Pori Jazz Festival – Finlanda, Berlin Jazz Festival – Germania, Athens Jazz Festival – Grecia, Jazz Fest Prague – Cehia ș.a.

 

Programul concertului intitulat „BLUE CHILLI” – denumire pe care o poartă și recentul disc al lui Lakatos - cuprinde compoziții ale saxofonistului, în aranjamente semnate de unul dintre cei mai de seamă aranjori pentru Big Band: Jim McNeely. Printre piesele pe care le veți asculta la Sala Radio se numără:  „Blue Chilli", „Zoot Suits”, „Mingus Diggs”.

Piesele de pe albumul înregistrat în formulă de cvintet (alături de alți 4 mari muzicieni : Alex Sipiagin - trompetă, Danny Grissett - pian, Hans Glawischnik – chitară bas și Gregory Hutchinson - tobe) au fost compuse în perioada pandemiei, în care nevoia muzicienilor de a se exprima pe scenă a fost redirecționată către creație, pentru a ajunge la publicul lor prin intermediul albumelor concepute.

 

Lui Toni Lakatos i se va alătura ca solist prim-trompetistul Big Band-ului Radio, SEBASTIAN BURNECI. Seara de jazz de la Sala Radio va fi dirijată de SIMONA STRUNGARU.

×
Subiecte în articol: Tony Lakatos