x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Bucharest Masters of Jazz, ediţia a II-a

Bucharest Masters of Jazz, ediţia a II-a

de Alex Revenco    |    08 Aug 2009   •   00:00
Bucharest Masters of Jazz, ediţia a II-a

Ca urmare a marelui succes înregistrat anul trecut, Media Services Events organizează a doua ediţie a festivalului, între 23 şi 25 octombrie, la Sala Palatului din Capitală. Tot sub egida Bucharest Masters of Jazz va mai avea loc un concert extraordinar Jan Garbarek Group.



Dacă Bucharest Masters of Jazz a câştigat în 2008 premiul Asociaţiei Criticilor de Jazz pentru cel mai bun festival de gen, cu siguranţă nici ediţia din acest an nu va fi mai prejos. Lista artiştilor este la fel de impresionantă, programul fiind următorul: Richard Bona şi Eliane Elias - 23 octombrie, Power of Three (sau Return to Forever fără Al Di Meola!), adică Chick Corea, Lenny White, Stanley Clarke - 24 octombrie, Mike Stern Band şi Branford Marsalis Quartet - 25 octombrie şi Jan Garbarek Group - 25 noiembrie. Dar iată o succintă prezentare a muzicienilor care vor urca pe scena Sălii Palatului.

Bona & Elias
Despre Richard Bona criticii de specialitate spun că este o "piatră preţioasă", cel mai recent album al său, "Tiki", fiind nominalizat la Grammy. La această oră este considerat "unul dintre cei mai mari basişti de pe planetă". Este apreciat atât pentru talentul de a compune versuri şi muzică, dar şi pentru vocea sa incredibilă. Harry Belafonte l-a ales director muzical al turneului susţinut în 1998, iar trei  ani mai târziu a plecat în turneu ca vocalist şi percuţionist împreună cu Pat Metheny Group. A cântat alături de mari nume din jazz precum Bobby McFerrin, Chaka Khan, Mike Stern, Didier Lockwood, Manu Dibango etc.

Pianist, textier şi compozitor, Eliane Elias este cunoscută pentru stilul muzical distinct ce combină "rădăcinile" braziliene, vocea senzuală, cu jazz-ul instrumental. Ajunsă la cel de-al nouăsprezecelea album, Elias a primit mai multe Discuri de Aur, a fost de trei ori nominalizată la Grammy Awards. De-a lungul carierei a colaborat cu personalităţi de marcă, fiind la rândul ei acompaniată de ansambluri celebre ca Los Angeles Philarmonic - la Hollywood Bowl, Carnegie Hall Jazz Orchestra - la JVC Festival sau BBC Jazz Orchestra.

Mike Stern
Cu o carieră de trei decenii şi o discografie de zeci de albume inovatoare, cu cinci nominalizări pentru Premiul Grammy, Mike Stern s-a poziţionat printre cei mai importanţi chitarişti şi compozitori de jazz-fusion din generaţia sa. Născut la Boston (1953), Stern creşte în Washington DC şi se întoarce în Boston pentru a studia la Berklee College of Music. Colaborarea cu Miles Davis duce la lansarea a trei piese de mare succes "Man with the horn", "Star People" şi "We want Miles". În 1985, Stern lansează primul sau album "Neesh", urmat un an mai târziu de "Upside Downside". Timp de doi ani Mike Stern face parte din Michael Brecker Quintet, iar 1990 marchează un moment important din cariera sa, fiind desemnat de criticii revistei Guitar Player Best Jazz Guitarist of the Year. Pe parcursul carierei sale, Stern a colaborat cu Bela Fleck, Kenny Garrett, Richard Bona, Joe Henderson. La Bucureşti, Stern va fi acompaniat de Dave Weckl, Randy Brecker, Chris Minh Doky.

Brandford Marsalis
Saxofonist de talie mondială, Branford Marsalis a abordat diverse genuri muzicale de la jazz, blues, funk la proiecte clasice, în turneul Marsalis Brasilianos. Câştigător a trei Premii Grammy, Marsalis şi-a perfecţionat continuu abilităţile de compozitor şi instrumentist. Recunoscut pentru spiritul său inovator, Branford are o agendă concertistică încărcată, având programate atât spectacole de club, cât şi pe marile scene, împreună cu al său Quartet, dar şi cu Buckshot Lefonque Band sau alte proiecte. De-a lungul timpului, Marsalis a activat şi ca artist solo alături de orchestre celebre precum Chicago, Detroit, Dusseldorf, Carolina de Nord sau Boston Pops, având un repertoriu în permanentă creştere, ce conţine şi lucrări compuse de Copland, Debussy, Glazunov, Ibert, Mahler. Timp de doi ani, Marsalis a concertat şi înregistrat alături de Sting şi a fost director muzical al emisiunii "Tonight Show with Jay Leno". La Bucureşti, Marsalis va împărţi scena cu Joey Calderazzo - pian, Eris Revis - bass şi Jeff "Tain" Watts - percuţie.

×
Subiecte în articol: muzica masters of jazz