Aflată la cea de a III-a ediție, Gala Premiilor MUSICRIT este organizată de Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România (MUSICRIT), în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu”, Centrul Național de Artă „Tinerimea Română” şi ARTEXIM.
Trofeul MUSICRIT 2024 (pentru O viață închinată muzicii) a fost oferit reputatului dirijor CRISTIAN MANDEAL, Premiul „Grigore Constantinescu” (pentru întreaga activitate) a fost oferit doamnei prof. univ. dr. DHC VALENTINA SANDU-DEDIU, iar premianții celor zece categorii jurizate pe anul 2024, sunt:
- Premiul pentru Critică muzicală – MARCEL FRANDEȘ
- Premiul pentru Management cultural – MARIN CAZACU
- Premiul pentru Cea mai bună stagiune lirică din țară – OPERA MAGHIARĂ CLUJ-NAPOCA
- Premiul pentru Cea mai bună stagiune simfonică din țară – FILARMONICA “GEORGE ENESCU”, București
- Premiul Festivalul muzical al anului – CLUJ MODERN, ediția a XV-a
- Premiul Proiectul cultural al anului – BUCHAREST OPERA FESTIVAL – “ALL PUCCINI EDITION”
- Premiul Instrumentistul anului – MARIA MARICA (vioară)
- Premiul Artistul liric al anului – IONUȚ PASCU (bariton)
- Premiul Revelația anului – MIHAI DAMIAN și ANSAMBLUL FLAUT POWER
- Premiul Discul anului – Albumul discografic Enescu – înregistrat de CRISTIAN MĂCELARU și ORCHESTRA NAȚIONALĂ A FRANȚEI (Deutsche Grammophon)
În aceeași seară, MUSICRIT a oferit și cinci Premii de Excelență următorilor artiști și proiecte:
- ANITA HARTIG (soprană)
- STEFFEN SCHLANDT (organist)
- FLORIN ESTEFAN (Managerul Operei Române Cluj-Napoca)
- ROMANIAN CHAMBER ORCHESTRA
- TEATRUL NAȚIONAL DE OPERĂ ȘI OPERETĂ “NAE LEONARD” din GALAȚI, pentru spectacolul „Un bel dì, vedremo”
Anita Hartig a cucerit publicul cu aria Fideliei „Addio, addio mio dolce amor” din opera „Edgar” de Giacomo Puccini, solista Operei Maghiare Cluj-Napoca, Egyed Apollónia, a interpretat aria lui Cio-Cio-San, „Un bel di vedremo”, din opera pucciniană „Madama Butterfly”, baritonul Ionuț Pascu a interpretat monologul lui Oedip, „Où Suis-Je?”, din opera „Oedip” de George Enescu iar tânărul bariton Mihai Damian a oferit publicului recitativul și aria lui Renato din actul al III-lea al operei „Bal mascat” de Giuseppe Verdi, „Alzati! Eri tu che macchiavi quell’anima”.
Violonista Maria Marica, câștigătoarea ediției din 2022 a Concursului Internațional George Enescu, a interpretat Introducere și Rondo Capriccioso op.28 în la minor de Camille Saint-Saëns, organistul Steffen Schlandt a interpretat Allegro din Sonata pentru orgă de Paul Richter, Ansamblul Flaut Power, condus de Ion Bogdan Ştefănescu, a interpretat Intrarea Reginei din Saba din Oratoriul „Solomon” de Georg Friedrich Handel, iar Romanian String Quartett (Maria Marica – vioară, Alexandru Marin – viola, Cristian Andriș – viola și Radu Sinaci – violoncel) a interpretat Partea I a Cvartetului de coarde op.14 de Mihail Andricu.
Momentele „solistice” susținute de Orchestra Română de Tineret – aflată sub măiastra baghetă a maestrului Cristian Mandeal, au fost: un fragment din Suita de balet „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, celebra uvertură a operei „Ruslan și Ludmila” de Mihail Glinka, „Alla Marcia” din Suita „Karelia” op.11 de Jean Sibelius și „Nimrod” din Variațiunile ”Enigma” op.36 de Edward Elgar.
Amfitrionii GALEI PREMIILOR MUSICRIT au fost Luminița Arvunescu – Președintele Uniunii Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România și Marius Constantinescu – jurnalist TVR.
Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România (UCRRM) a fost înființată în anul 1990 de personalități de marcă ale muzicii clasice: Iosif Sava, Grigore Constantinescu, Smaranda Oțeanu-Bunea, Dumitru Avakian, Mihaela Doboș, Elena Zottoviceanu etc și este cea mai activă susținătoare a valorilor muzicale din spațiul românesc în presa scrisă și audio-vizuală, prin actualii ei membri: Costin Popa – critic muzical, prof.univ.dr. DHC Valentina Sandu Dediu – Rectorul Colegiului de Studii Avansate „Noua Europă”, Luminiţa Arvunescu – realizatoare de emisiuni radio și de evenimente muzicale, actualul Preşedinte UCRRM, Cristina Comandașu – Manager Radio România Muzical și membră a juriului International Classical Music Awards, Claudia Robu şi Valentina Băințan - realizatoare de emisiuni la TVR Cultural etc.
„O gală în care să evidențiem Excelența și Performanța – cât se poate de obiectiv, profesionist și asumat - a fost ideea din care s-a născut proiectul Gala Premiilor MUSICRIT în urmă cu trei ani. Un proiect și un pariu personal pornite din convingerea că numai uniunea noastră – reunind criticii muzicali, redactorii de carte și realizatorii de emisiuni muzicale din radio și televiziune - poate gira atât o ierarhizare corectă cât și un eveniment cultural, aș spune, fără modestie, de ținută internațională. Și, exemplific cu câțiva dintre premianții edițiilor trecute: Trofeul Musicrit – Ansamblul „Violoncellissimo” (2022) și Corul Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin” (2023); Cei mai buni artiști lirici ai anului - baritonul George Petean (2022) și mezzosoprana Judit Kutasi (2023); Cei mai buni instrumentiști ai anului – violoncelistul Andrei Ionița (2022) și violonistul Alexandru Tomescu (2023); Festivalul anului – a XXV-a ediție a Festivalului „Hariclea Darclee” de la Brăila (2022) și ediția din 2023 a Festivalului Internațional George Enescu, Premiul pentru management – Mihai Constantinescu (2022) și Maria Moț, Directoarea agenției londoneze de impresariat artistic MWA Management. Sunt nume cu o puternică rezonanță și dincolo de hotarele țării noastre, care onorează Școala Românească de Muzică clasică, prin fiecare apariție a lor.
Premiile MUSICRIT sunt așadar premii oferite – asumat, de Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România iar Gala Premiilor MUSICRIT – ajunsă la ediția a III-a este „vitrina” în care am grijă să expun tot ceea ce a avut România mai bun în materie de Muzică clasică pe anul precedent.” Luminiţa Arvunescu, Președinte UCRRM